Titel: De geestDe geest
Auteur: S.J. Paul
Serie: De Eilanden #2
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Scelta Publishing
Publicatiedatum: december 2015
Aantal bladzijdes: 268
Recensie: Amanda

Cover
Mooie cover, mat zwart met groot de titel. In de titel de skyline van een stad en de achterkant van een silhouet van een jongen (Stef?). Mooi gedaan. De boventitel ziet er veelbelovend uit: ‘Wat als je een deal sluit met de duivel?’ Achterflap wekt ook de nieuwsgierigheid, erg benieuwd hoe het met Stef en de andere Eiland-kinderen gaat.

Auteur
Sandra J. Paul
is een schrijfster van Vlaamse origine. Naast het schrijven van boeken is ze ondernemer. Sandra schrijft Young Adult, maar ook thrillers voor volwassenen. In alle genres en leeftijden zit een paranormaal tintje verweven. In het thrillergenre debuteerde zij in 2015 met Azerty. In het Young Adult genre debuteerde zij in 2015 met het eerste deel uit de Eilanden-serie Het Eiland. De Geest is het tweede deel uit deze serie.

Achterflap
De groep verwilderde jongeren wordt na tien jaar overleven op het Eiland herenigd met hun families. Maar vanaf de eerste dag vechten ze met de nieuwe wereld waarin ze zijn terechtgekomen. Niemand lijkt hen te begrijpen en de pers laat hen niet met rust. Langzaamaan beseffen ze dat er op deze wereld geen plaats is voor freaks zoals zij. Ondertussen heeft Stef het ook moeilijk in de ‘gewone’ wereld. Gewrongen tussen zijn oude en nieuwe leven, worstelt hij om een evenwicht te vinden. Wanneer alles mis lijkt te lopen met zijn vrienden, strijdt hij tegen schuldgevoelens en een onverklaarbare ziekte, die zijn hele leven domineert. En dan is er nog De Geest die hem dag en nacht teistert. Terwijl Stef alsmaar zieker wordt, beseft hij dat het Eiland er alles voor over heeft om hem terug te krijgen. Om te overleven, moet hij de strijd aangaan met zijn grootste vijand en zichzelf.

Mijn mening

Je trucs maken niets uit. Ik weet dat dit niet echt is. Niets van wat je me toont is waar. Laat me nu maar gaan.

Niks is minder waar. Na het lezen van deel 1 was ik enorm nieuwsgierig naar het tweede deel. Benieuwd naar hoe het Stef en de andere kinderen van Het Eiland vergaat nadat ze zijn gered. Het verhaal gaat grotendeels over hoe zwaar Stef het heeft na de terugkeer van Het Eiland. Hij is steeds vreselijk ziek en niemand weet wat hij heeft. De enige die het weet is de geest van Dennis. Hij stalkt hem dag en nacht. Stef heeft daarnaast de grootste moeite om de andere kinderen van Het Eiland in toom te houden en de onderzoekers duidelijk te maken wat ze willen. Stef wordt neergezet als een enorm krachtige persoonlijkheid, die eigenlijk al veel te veel verantwoordelijkheid moet dragen voor zijn leeftijd. Het merendeel van het verhaal wordt vanuit zijn perspectief verteld, waardoor hij heel goed is uitgewerkt. Daarnaast wordt ook De Geest goed uitgediept, een echte kwelgeest. Hierbij komt ook het paranormale tintje uit het verhaal goed naar voren.

Enkel jij hebt de eer mij altijd en overal te zien, op mijn voorwaarden. Vanaf nu spelen we het spel volgens mijn regels. Ik beslis hoe jouw leven eruit gaat zien vanaf nu.

Het verhaal an sich zit goed in elkaar, al gebeurt er niet super veel. Het is voornamelijk het gevecht van Stef tegen De Geest en zijn ziekte. De opbouw is goed, het wordt langzaam spannender en spannender waarna het een, naar omstandigheden, gelukkig einde kent. Maar bij Het Eiland is niets wat het lijkt..
Een prima opvolgend deel van deze serie, het leest vlot, prima lengte van de hoofdstukken. S.J. Paul heeft een prettige, vloeiende schrijfstijl, waardoor doorlezen vereist is. Iets meer actie had wel verwerkt mogen worden. Verder vind ik het proces rondom de re-integratie van de Eiland-kinderen mooi omschreven. Iedereen wil iets van ze en dat is meestal niet op de positieve manier.

Een leuk tweede deel van de serie, ik mis wel een beetje actie in vergelijking met deel 1. Ondanks dat toch graag gelezen, de ontwikkelingen in het verhaal omtrent Stef en Het Eiland blijven mij intrigeren en ben daarom ook benieuwd wat deel 3 te brengen heeft!

Spanning: 3,5
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Voor dit tweede deel in de Eilanden-serie krijgt S.J. Paul een ruime 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)