Titel: Het geheim van de Passage Het geheim van de Passage
Auteur: Melissa Skaye
Serie: Jeremy Jago #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Zilverspoor
Publicatiedatum: september 2013
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Amanda

Cover
Aangezien het een Young Adult fantasy boek is, is de cover wat kinderlijk en betreft het een plaatje en geen foto. De samenhang met het boek is er zeker, maar ik vind het persoonlijk niet direct een mooie cover. Ik weet ook niet of ik het boek op zou pakken in de winkel.

Auteur
Melissa Skaye is de auteur van de Young Adult fantasy serie rondom Jeremy Jago en de VT-thrillerreeks met rechercheurs Sanne en Luca in de hoofdrol. In 2016 is het laatste deel van de Jeremy Jago-serie verschenen. Naast het schrijven van boeken is zij ook boekhoudster van het eigen bedrijf van haar man. In april 2017 komt een standalone thriller van haar uit bij uitgeverij Letterrijn, In onschuld. Later dit jaar volgt het vierde deel in de VT-thrillerreeks.

Achterflap
Jeremy Jago lijkt een doorsnee weesjongen. Over zichzelf weet hij slechts zijn geboortedatum. Het enige bijzondere aan hem is het feit dat zijn rechterhand zes vingers telt, iets waarmee hij regelmatig gepest wordt. Tijdens een mysterieuze storm belandt Jeremy op een van de buitenwereld afgesloten eiland, samen met zijn vrienden Semi en Cherry. Hier blijkt zijn geboortedorp te liggen, waar magie een alledaags iets is. Helaas zijn niet alle wezens op het eiland goedaardig. Al snel blijken personen dicht bij Jeremy de kant van de rancuneuze en levensgevaarlijke heks gekozen te hebben, die zijn moeder heeft vermoord. Deze heeft haar zinnen gezet op de kennis die Jeremy van zijn moeder meegekregen heeft: het geheim van de Passage.

Mening
Jeremy is een interessant personage. Hij is af en toe wel wat arrogant en komt wat onbezonnen over. Doordat we het verhaal voornamelijk vanuit zijn perspectief beleven, komen we vooral over hem het één en ander te weten. Persoonlijk zou ik graag nog meer uitgediepte personages willen zien, want het blijft toch nog wel wat oppervlakkig. Behalve over Cherry en Semi komen we over de rest weinig te weten. Daarbij worden ook redelijk veel personages naar voren geschoven die in Magistraal leven, waardoor je soms even het verband kwijt bent tussen deze personen.

Het verhaal heeft wat raakvlakken met de Harry Potter-boeken. In sommige personen of dingen in het verhaal herken in onderdelen uit deze boeken. Maar ook hierin wordt alles veel minder uitgewerkt. Het verhaal an sich is wat voorspelbaar en op sommige punten erg druk. Er worden veel hoofd- en zijlijnen in het verhaal gebracht die niet allemaal een directe functie lijken te hebben en die het wat warrig maken. Door deze zijlijnen wordt je af en toe even op het verkeerde spoor gezet.

De fantasy-elementen komen zeker goed naar voren. Lezen over magiërs is altijd leuk, ook de bijzondere dieren en wezens die hierbij horen krijgen een plaats. Wat betreft de spanning vond ik het wat wisselend. Sommige stukken rondom de ballonvaart en de zoektocht naar de vader van Jeremy zijn best spannend, maar op andere stukken kabbelt het wat voort. Hier had wat meer vaart in gemogen.
De schrijfstijl is wel heel prettig, het leest lekker vlot en behalve de namen die binnen het fantasystuk horen, wordt er weinig moeilijke taal gebruikt.

Ondanks dat er wat op- en aanmerkingen zijn, vind ik het zeker een interessante serie om verder te lezen. Ik ben benieuwd wat Jeremy in het tweede deel mee gaat maken en hoop hierin ook meer over Jeremy en de rest te weten te komen. Veelbelovend is het zeker.

Spanning: 3
Plot: 2,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 2,5

 Dit wordt dan een nipte 3 sterren voor Jeremy Jago en Het geheim van de Passage van Melissa Skaye.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)