Titel: Tirtha Tirtha 
Auteur: Sterre Carron
Serie: Rani Diaz #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: NAU
Publicatiedatum: april 2014
Aantal bladzijdes: 396
Recensie: Amanda

Cover
Een erg kleurrijke cover, ik vind hem niet echt mooi. Hij komt op mij een beetje schreeuwerig over. Al vind ik het plaatje met de twee meisjes die hand in hand lopen wel erg passend. Cover is wel beter dan de cover van Mara.

Auteur
Sterre Carron is een Vlaamse schrijfster die Tropische Geneeskunde heeft gestudeerd. Ze heeft daarna enkele jaren in Zaïre en Rwanda gewerkt voor Artsen zonder Grenzen. Sterre is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit en heeft veel belangstelling voor forensische geneeskunde. Mara is haar debuut met hoofdinspecteur Moordzaken Rani Diaz in de hoofdrol. Tirtha is het tweede deel met Rani in de hoofdrol. Later dit jaar komt het zevende deel uit, Gotcha!

Achterflap
België wordt overspoeld door een hittegolf en een serie opeenvolgende verdwijningen. Een van hen betreft Romy, het zusje van Rani. Het recherchewerk zit muurvast en Stefaan Derkinderen wordt als extra inspecteur aan het team toegevoegd. Rani is radeloos als zij van het onderzoek wordt afgehaald en ze heeft absoluut geen vertrouwen in het trage speurwerk van haar nieuwe collega. Onderwijl heeft de beruchte advocaat Eli Hellings zijn handen vol aan een groot strafproces, zijn vrouw, zijn minnares en een afperser die geen geweld schuwt. Rani moet zich met de onbetrouwbare Eli en andere perverse oplichters bezighouden, terwijl het web van vermissingen zich razendsnel nationaal en internationaal uitbreidt.

Mening

A true tirtha for those of us who are lucky enough to witness it.

Rani wordt heel mooi en puur omschreven. Door de verdwijning van haar zusje Romy is ze radeloos van angst en verdriet. Deze puurheid aan emoties spatten van de bladzijden af. De tranen vloeien rijkelijk en de pinnige reacties door stress en vermoeidheid zijn goed voelbaar. Ik leefde erg mee met Rani en haar zorgen om haar zusje.

Het aantal onderwerpen is in vergelijking met Mara al een stuk geminderd gelukkig. Hierdoor zijn de verhaallijnen beter bij te houden en te begrijpen. Onderwerp is wel weer verschrikkelijk: kinderporno en misbruik blijft toch vreselijk om hierover te lezen. Sterre heeft dit wel integer en goed verwerkt in het verhaal.

De opbouw van het verhaal is vrij goed, het verhaal start gelijk al met de verdwijning van Romy, waardoor je gelijk het verhaal ingezogen wordt. Op sommige punten zakte het verhaal even wat in. Verhaal kabbelde dan even wat voort op het onderzoek naar de vermissing, maar herpakte zich hierna weer goed. De ontknoping was enerzijds een verrassing, maar anderzijds zag ik hem ook weer wel aankomen, na enig logisch nadenken.

Over het algemeen is het verhaal spannend te noemen, doordat het boek gelijk begint met de vermissing wordt de spanningsboog gelijk ingezet. Deze spanning blijft gedurende het verhaal voelbaar. Een aantal momenten in het boek vlamt deze spanning wat op, en naarmate het einde is de boog aardig gespannen.

Sterre heeft een zeer fijne en vlotte pen. Ze is niet bang om spraakmakende onderwerpen te verwerken in haar boek. Hierbij schuwt ze enige beeldende beschrijvingen niet. Hoofdstukken wisselen van perspectief, waardoor ze een uitgebreide kijk op meerdere personages geeft. Daarnaast is de lengtes van de hoofdstukken precies goed, wat de vaart voor de lezer er goed in houd.

Het verschil tussen Mara en Tirtha is goed te merken, je ziet duidelijk progressie in haar schrijven. Waar Mara rommelig en veel verhaallijnen bezat, is Tirtha veel beter gestructureerd en te volgen. Hierdoor leest het vele malen rustiger en prettiger. Ik hoop binnenkort aan Matsya te kunnen beginnen, want ik heb begrepen dat de boeken vanaf daar ECHT goed worden. Dus ik ben benieuwd!

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Met deze score behaalt Sterre een mooie 3,5 sterren voor haar tweede boek, Tirtha.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)