Titel: AzertyAzerty
Auteur: S.J. Paul
Genre: Thriller
Uitgeverij: Het punt
Publicatiedatum: oktober 2015
Aantal bladzijdes: 301
Recensie: Amanda

De cover van Azerty is rustig en eenvoudig. De ouderwetse typemachine met het bloed op de achtergrond maakt mij nieuwsgierig. De cover doet mij denken aan Bitter van Victoria Farkas. Op de achterflap een klein stukje uit het verleden en een stukje uit het heden. De ontvoering van Marijn klinkt spannend en ik ben benieuwd wat de oude schrijfmachine met het verhaal te maken heeft.

S.J. Paul of ook wel Sandra J. Paul is een Vlaamse schrijfster. Ze is druk bezig met een Young Adult serie over Het Eiland, waarvan in Nederland deel 1 al is uitgegeven en deel 2 binnenkort zal uitkomen. In België is de serie al verder gevorderd, maar de uitgever had besloten de serie aan te passen naar het Nederlands, voordat ze hier in de winkel komen. Daarnaast is Sandra ondernemer en heeft ze, samen met haar partner, een eigen bedrijf. Azerty is haar thrillerdebuut in België en in Nederland. Ze schrijft voor veel verschillende genres en leeftijden, maar een paranormaal tintje voert telkens de rode draad in haar werk.

Azerty start direct in het verleden (1993) waar we kennismaken met Rina Willems. Haar zoontje is op zeer jonge leeftijd overleden en Rina heeft hier psychische problemen aan overgehouden. Als ze door de stad loopt en een jongetje ziet dat sprekend op haar overleden zoontje lijkt, slaan de stoppen door. Ze ontvoert het jongetje (Marijn) en neemt hem mee naar een afgelegen huis waar ze hem weken vasthoudt en drogeert. Op een dag weet hij te ontkomen.

Dan maken we een sprong naar 2015. Marijn leeft een teruggetrokken leven, zwaar getraumatiseerd door de ontvoering. Hij heeft een vriendin, Louise, en leeft voor zijn werk. Zijn broer, Kris, die nog steeds met een schuldgevoel worstelt omdat hij zijn broertje jaren geleden aan zijn lot heeft overgelaten, is schrijver. Op een dag krijgen de broers te horen dat ze een kasteeltje en een behoorlijk fortuin van een oudoom hebben geërfd. Ze besluiten hier met zijn drieën te gaan wonen, maar de onderlinge verhoudingen lopen hoog op. Wanneer Kris geobsedeerd raakt door een oude schrijfmachine en aan zijn nieuwe manuscript werkt, worden de problemen alleen maar groter.

Het verhaal begint gelijk goed, met de verwarde Rina en de ontvoering van de jonge Marijn. De daarop volgende weken dat Marijn gevangen wordt gehouden wordt je meegezogen in de angst en verwarring van Marijn en de vastberadenheid van Rina.In het volgende deel van het boek worden er een aantal nieuwe personages geïntroduceerd, waardoor de spanning wegzakt. Maar zodra de betrokkenen hun intrek nemen in het kasteeltje en Kris zich vreemd gaat gedragen neemt de spanning toe. Het plot is verrassend en goed uitgewerkt met een ontknoping die ik had moeten zien aankomen, maar mij toch compleet verraste.

De personages worden goed uitgediept en we komen veel te weten over Marijn, Kris en Louise en hun beweegredenen. Het verhaal wordt grotendeels door de ogen van Marijn beleefd, waardoor er een goed beeld wordt geschetst van de beschadigde mens die hij is. Het paranormale tintje is wel aanwezig, maar drukt geen nadrukkelijke stempel op het verhaal, het past er goed in.

Sandra heeft een vlotte en fijne schrijfstijl, niet te lange hoofdstukken, waardoor de vaart erin blijft. Het boek is opgedeeld in meerdere delen waardoor een goed onderscheidt gemaakt wordt tussen de onderdelen van de plot. De Vlaamse bewoordingen en zegswijzen maken het vermakelijk om te lezen. Het minpunt vond ik toch dat het verhaal, nadat we in het heden starten, even wat inzakt. De spanning valt hier even helemaal weg doordat er een redelijk aantal personages worden geïntroduceerd en hiervan een beeld wordt geschetst. Begrijpelijk dat ze worden beschreven, maar jammer voor de spanning.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Hiermee krijgt Sandra een mooie score van 3,5 ster voor Azerty.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)