Titel: HoofdzaakHoofdzaak
Auteur: Mariska Overman
Serie: Isabel Dieudonné #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: april 2017
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Amanda

Cover
Een echt zomer-thriller cover vind ik. Een deel van een lichaam drijvend in het water (zwembad/zee?) Nu met het mooie weer voor de deur een uitnodigende cover maar zou hem niet direct als thriller zien in de winkel denk ik. Als hij op de thriller tafel zou liggen zou ik hem wel even beter bekijken in ieder geval. De achterflap ziet er goed uit, dus ik hoop en verwacht een spannend boek te gaan lezen!

Auteur
Mariska Overman
schrijft al jaren blogs en columns over de dood en rouw en samen met haar man heeft ze een communicatiebureau om de dood bespreekbaar te maken. In 2017 debuteerde zij met haar eerste thriller Hoofdzaak over Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg. Momenteel is ze bezig aan het tweede deel met Isabel in de hoofdrol.

Achterflap
Specialist Postmortale zorg Isabel Dieudonné heeft twee jaar geleden haar werk als rechercheur vaarwel gezegd na een heftige zaak. Tot nu. Haar halfbroer, rechercheur David Nichols, roept haar hulp in als hij een hoofd op zijn keukentafel vindt. Van wie is dat hoofd? Waarom ligt het in zijn keuken?

Mening
Het verhaal start gelijk goed, de eerste zin komt gelijk binnen:

Het hoofd lag op tafel. De ogen keken verrast de keuken in, alsof ze die voor de eerste keer zagen.

Hiermee is de toon gelijk gezet en verwacht je niet anders dan een spannend verhaal. Het is er even in komen doordat de personages worden voorgesteld en de onderlinge verhoudingen nog niet direct helemaal zichtbaar zijn. Maar zodra het verhaal eenmaal loopt, loopt het ook goed. Voornamelijk Isabel wordt erg goed uitgelicht, door de manier van vertellen ben je echt nieuwsgierig naar wat er allemaal in het verleden gebeurt is waardoor ze onder andere gestopt is met recherchewerk. Deze afwisselingen werken goed in het verhaal. Isabel had van mij nog wel iets duidelijker beschreven mogen worden, ik kan nu nog steeds niet echt een persoon voor mij zien. Maar dit komt misschien in het tweede boek beter naar voren.

Het verhaal is niet overal heel erg spannend, maar ondanks dat word je toch getriggerd om door te lezen, het verhaal maakt je namelijk gewoon nieuwsgierig naar wat er nog staat te gebeuren. Spanning is er echt in pieken en dalen. Psychologisch vond ik dat het verhaal prima in elkaar zat en vooral de psyche van Isabel komt hierin duidelijk naar voren.

Er zaten wel wat onwaarschijnlijkheden in, zoals het deelnemen van David en Isabel aan het onderzoek terwijl het hoofd bij David op tafel gevonden is. Dit zou in het echt niet plaats kunnen vinden, maar dit wordt in het nawoord ook toegelicht waarom hier toch voor gekozen is.

Net op het moment dat je denkt, nou, dit was het dan, krijgt het verhaal nog een totaal andere wending en gaat het ineens allemaal heel erg vlug. Ik had hier het idee dat het een klein beetje afgeraffeld werd, dit had van mij nog iets beter uit de verf mogen komen. Iets meer uitgewerkt en afgerond. Nu kwam en gebeurde alles ineens heel plotseling.

Voor een debuut is dit boek zeker de moeite waard om te lezen, het is een verhaal waar je toch steeds nieuwsgierig naar blijft. Ik ben in ieder geval nu wel heel nieuwsgierig naar het tweede deel met Isabel, want ik denk echt dat daar nog wel wat uit te halen valt!

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Daarmee kom ik uit op 3,5 ster voor Hoofdzaak het debuut van Mariska Overman.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)