Titel: Mea Culpa Mea Culpa
Auteur: Clare Mackintosh
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Els Franci-Ekeler
Publicatiedatum: januari 2016
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Brenda

Clare Mackintosh (1976) heeft 12 jaar bij de politie gewerkt. Sinds 2011 is ze gestopt bij de politie en ging ze als freelancer journalist aan de slag en als social media consultant. Nu schrijft ze fulltime. Mea Culpa (I let you go) is haar debuut. Dit boek is inmiddels in 31 talen vertaald, meer dan 600.000 exemplaren van verkocht en afgelopen juli 2016 heeft ze de Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year award gewonnen. Haar tweede boek I see you is inmiddels ook al uit en is al in meer dan 17 talen gepubliceerd.

Cover:
De cover laat een mot/vlinder zien achter een regenachtig raam. De kleuren van de cover vind ik zeer mooi. Het heeft iets, maar laat me niet fantaseren over het verhaal. Door het kleurgebruik zal ik het boek zeker oppakken in de winkel.

Als je de achterflap leest wordt je nieuwsgierigheid meteen gewekt: Je kind rent de straat over en wordt geraakt door een auto. De bestuurder rijdt door.

Dat is al verschrikkelijk op zich en als je verder leest dat Jenna wordt achtervolgd door haar verleden, wil ik maar één ding en dat is starten met lezen.

Verhaal:
Het verhaal start met een proloog en die proloog laat er geen gras over groeien. Je begint meteen met het ongeluk. De vijfjarige Jacob wordt aangereden. Kippenvel, zo duidelijk is dit omschreven.
Door het ongeluk, de enorme klap die ze blijft horen van Jacob die tegen de autoruit klapt doet Jenna beseffen dat ze alles achter zich moet laten en weg moet. Weg van alle herinneringen en het verleden. Zelfs haar telefoon gooit ze weg. Ze wilt niks meer met het verleden te maken hebben. Ze pakt de belangrijkste spullen en gaat op pad. Ze komt terecht in een klein dorpje waar ze een oud huisje kan huren op een plek helemaal ver van de bewoonde wereld.
Het politieteam werkt aan het opsporen van de auto die Jacob had aangereden. De bestuurder is weggereden van het ongeluk en heeft hierdoor een misdaad gepleegd. Rechercheur Ray, Stumpy en Kate zitten er bovenop, maar het loopt elke keer op een dood spoor. Ook al zet Ray zelfs zijn privéleven op het spel, hij zal de persoon vinden.

Mijn mening:
Clare Mackintosh heeft een zeer goed debuut weten uit te brengen. De titel in het Engels en in het Nederlands passen goed bij het boek. Wat ik dan wel apart vind is dat het twee volledig verschillende titels zijn: I let you go en Mea culpa wat mijn schuld betekent.
De schrijfstijl vond ik vlot en beeldend, niet al te grote hoofdstukken. De manier hoe alles werd beschreven gaf me veel leesplezier.

Het is zeker een spannend boek. De spanning was niet altijd op de voorgrond, maar je voelde het als een rode draad door het boek gaan met zeker flinke spannende momenten tussendoor. Naarmate het verhaal richting het einde vorderde is de spanning zeer hoog en kan je echt niet stoppen met lezen.

De hoofdpersonen zijn beeldend beschreven en voldoende gepersonaliseerd. De karakters zijn zeer goed neergezet. Ik kon me erg goed inleven in de personages. Zelfs de emoties van de personages weet de auteur goed te laten voelen.
Het verhaal is in twee delen. Aan het einde van deel 1 was ik volledig verrast. De auteur heeft me letterlijk op het verkeerde been gezet. Ik heb zelfs nog teruggebladerd om te zien of ik misschien niet iets over het hoofd had gezien. Ik moest echt even bijkomen.
Deel 2 sluit goed aan en maakt het verhaal goed af.

Ik wil zeker meer van haar lezen. Dus ik ben zeer benieuwd wanneer I See You in Nederland uit gaat komen.

Plot: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Mea Culpa krijgt van mij 5 sterren.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)