Titel: Zijderups, Koekoeksjong, & Het slechte pad Zijderups
Auteur: Robert Galbraith
Serie Cormoran Strike #2, 1 en 3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Sabine Mutsaers
Publicatiedatum: 2013, 2014 & 2016
Recensie: Amanda

Cover
Ik vind het mooie en goed gekozen covers. Kleurrijk en toch mysterieus, hierdoor zien ze er aantrekkelijk uit en zou ik ze zeker oppakken om ze beter te bekijken. Op alle drie de covers staat in de verte een zwarte schim, misschien het silhouet van Cormoran Strike?

Auteur
Robert Galbraith
is het pseudoniem van niemand minder dan de bekende Harry Potter-auteur J.K. Rowling. Zij werd enorm bekend door de reeks met de tovenaarsleerling Harry Potter in de hoofdrol waarvoor zij vele bekroningen en prijzen ontving. Na het beëindigen van de Potter-reeks bleef het lang stil rondom Rowling totdat bleek dat de “debuterende” Galbraith niemand minder was dan Rowling herself. Inmiddels heeft ze alweer drie boeken geschreven onder dit pseudoniem met privédetective Cormoran Strike in de hoofdrol. Volgens de geruchten zou een vierde deel hiervan in de maak zijn.

Achterflap
Koekoeksjong
Als een getroebleerd supermodel een dodelijke val maakt van een winters balkon in de Londense wijk Mayfair, wordt aangenomen dat het zelfmoord was. Haar broer twijfelt echter aan die lezing en vraagt privédetective Cormoran Strike om een onderzoek in te stellen. Strike is een invalide oorlogsveteraan met psychische problemen en zijn leven is een puinhoop. De opdracht redt hem financieel maar naarmate hij dieper graaft in de complexe modellenwereld, neemt de zaak een steeds duisterder wending en loopt hij zelf steeds meer gevaar…

Zijderups
Als schrijver Owen Quine wordt vermist, besluit zijn vrouw Cormoran Strike in te schakelen. Quine is regelmatig een tijd van huis, maar deze keer is het anders. Strike komt er al snel achter dat de verdwijning alles te maken heeft met Quines laatste manuscript. Dit bestaat namelijk uit onthullende portretten van bijna al zijn vrienden en kennissen en het zou een ramp voor hen zijn als het ooit wordt gepubliceerd. Niet veel later wordt Quine vermoord teruggevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn zeer verdacht en geven een verontrustend kijkje in de geest van de dader. Strike en Robin bevinden zich in een race tegen de klok om een moordenaar te vinden die een wel heel uniek profiel blijkt te hebben…

Het slechte pad
Als Robin Ellacott een mysterieus pakket opent, krijgt ze de schrik van haar leven: in de doos zit een afgehakt vrouwenbeen. Haar baas, privédetective Cormoran Strike, is minder verrast, maar meer op zijn hoede. Er zijn vier mensen uit zijn verleden die hij in staat acht tot zo’n gruwelijke daad. De politie heeft al snel een verdachte, maar Strike denkt dat ze de verkeerde hebben. Dus besluit hij met Robin om te graven in de duistere achtergrond van de andere drie. Maar de dader laat dat niet op zich zitten…

Mening
Laat ik beginnen te vertellen dat ik groot Harry Potter-fan ben en deze boeken met enorm veel plezier heb gelezen (en de films ook al tig keer gezien!). Toen ik hoorde dat Rowling deze boeken geschreven had, werd ik hier enorm nieuwsgierig naar natuurlijk! Ze heeft mij niet teleurgesteld. Verwacht geen bloedstollende, gruwelijke thrillers maar heerlijk spannende en onderhoudende detectives. Echte whodunnits met mooi uitgewerkte personages die in elk deel weer verder groeien (en dichter naar elkaar groeien en weer van elkaar verwijderen). Prima verhalen met een goede opbouw en een prima uitwerking van de plot. Ondanks de omvang van de boeken is het helemaal geen straf om ze te lezen, door de vlotte schrijfstijl, wisselingen tussen personages en de goede opbouw lezen ze super fijn en is het eigenlijk alweer jammer als ze uit zijn.

Vooral Cormoran Strike en Robin Ellacott worden erg goed uitgewerkt, je loopt met ze mee door de straten van Londen en ziet ze zo voor je geestesoog verschijnen. Mooie karakters en goede persoonsbeschrijvingen. Ondanks de enorme verschillen tussen deze personages passen ze geweldig goed bij elkaar als partners in crime en weten ze door samen te werken de zaken goed onderhanden te nemen. Terwijl Cormoran zo zeker van zijn zaak lijkt, grote, stevige vent, af en toe wat stug, blijkt hij toch gewoon een klein hart te hebben. De wat onzekere, mooie en jonge Robin krijgt steeds het gevoel afgeschoven te worden door Cormoran, terwijl dit helemaal niet zijn bedoeling is. Deze onderlinge “strijd” zorgt regelmatig voor penibele situaties als Robin besluit iets op eigen houtje te ondernemen.

Koekoeksjong, Zijderups en Het slechte pad zijn over de gehele linie niet super spannend, de spanning zakt tijdens sommige delen van de onderzoeken wat weg, maar alles wat eromheen hoort en verteld wordt zorgt ervoor dat het boeiend blijft. Uiteindelijk ben je gewoon toch enorm nieuwsgierig wie nu de daders zijn en hoe Cormoran zich deze keer weer uit de moeilijke situaties gaat redden. Het slechte pad eindigt vrij abrupt en verrassend, ik hoop daarom echt dat er nog een vierde deel komt want ik wil zo graag weten hoe het verder gaat! Want gaat Robin nu wel of niet trouwen met haar jeugdliefde?

Ik heb mij prima vermaakt met deze heerlijke detectives, lekker meedenken hoe het nu in elkaar steekt. Aanrader deze goed geschreven en uitgewerkte detectives. Meeleven met interessante personages, meepuzzelen met bijzondere zaken. Prima tijdverdrijf lijkt mij!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

Koekoeksjong, Zijderups en Het slechte pad van Robert Galbraith krijgen van mij 4 hele mooie sterren. Zijderups

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)