Titel: Nachtschade
Auteur: Angelique van der Bijl
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ellessy
Publicatiedatum: maart 2017
Aantal bladzijdes: 365
Recensie: Bianca

Over de schrijver:Nachtschade
Angelique van der Bijl (1982) woont in Geertruidenberg en werkt als Business Analist. Nachtschade heeft zij geschreven tijdens de cursus Creatief Schrijven die zij volgde bij journaliste en schrijfster Esther Kreukniet. Na het insturen van een fragment werd ze geselecteerd om de cursus ‘Literair Debuteren’ bij het agentschap Sebes & Bisseling Literary Agency te volgen waarna zij de laatste hand heeft gelegd aan haar thrillerdebuut Nachtschade.

Achterflap:
Carmen is een jonge succesvolle journaliste die de band met haar zus Irene probeert te versterken nadat ze elkaar een aantal jaren uit het oog zijn verloren. Op het eerste gezicht lijken Carmen en Irene weer dichter tot elkaar te komen, maar dat verandert wanneer de dubieuze zakenman Ivan in hun leven opduikt. Als op een dag Ivan plotseling samen met haar zus verdwijnt, gaat Carmen op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in een crimineel netwerk wat ooit is begonnen bij de moord op een Servische politicus waarna zijn vrouw met hun tienjarig zoontje naar Nederland vluchtte. Het eens zo evenwichtige bestaan van Carmen komt in schril contrast te staan met de machtsstrijd tussen twee zakenpartners. In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt ze dat de psychologische strijd tussen haar en Irene een lange familiegeschiedenis met zich meedraagt.

Mijn mening:
Nachtschade heeft een duistere cover en dat is gelijk ook tekenend voor het verhaal. Een cover die goed past bij het boek. Je ziet bijna niet staan dat het hier een thriller betreft, onderaan staat zelfs Ellessy relax, maar relaxt voelde ik me geenszins, daar was het boek veel te spannend voor!

De personages Carmen en Irene zijn in dit verhaal mooi uitgediept. Ondanks de grote verschillen in leefstijl en karakter die beide zussen ervaren, is de bloedband voelbaar. Je voelt als zussen zijnde of iets klopt of niet klopt, dit is vaak naar de omgeving toe niet uit te leggen. Je denkt elkaar door en door te kennen, maar helaas is dit niet altijd het geval.

Carmen is direct argwanend als op een dag haar zus samen met Ivan verdwijnt. Ze besluit haar gevoel te volgen en wil koste wat kost te weten komen wat hun ertoe gebracht heeft samen te vluchten.

Niemand in haar omgeving is van plan haar te helpen, sterker nog, ze wordt zelfs op de meest bizarre manieren belemmerd en is op zichzelf aangewezen. Ivan heeft samen met zijn vriend Daan een goed lopend onroerend goed bedrijf wat door de plotselinge verdwijning van Ivan onder druk komt te staan. Daan is van mening dat de zaken voor het meisje gaan, hij is een man die alleen op geld uit is. Daan heeft een totaal andere mening over de definitie van vriendschap dan ik, dat is ook de reden dat ik hem geen sympathiek persoon vind. Een personage die goed is neergezet als bad guy.

Nachtschade is mooi opgebouwd uit twee verhaallijnen, welke zich wisselend afspelen in Nederland en Servië.  De hoofdstukken zijn kort, heden wordt continu afgewisseld met verleden. De start van het verleden is in 1974 en voegt langzaam in tot het heden. Zowel in het heden als verleden wisselen spannende scenes zich af met aangrijpende momenten.

Je voelt dat het verleden zijn sporen heeft nagelaten en dat daar in het heden de gevolgen van gedragen worden. De vrouw die vroeger vanuit Servië is gevlucht met haar zoontje om hem een beter leven te geven, is zich bewust van de sporen die het verleden op hun ziel heeft achtergelaten. De traumatische ervaringen zijn te bizar voor woorden. Ze probeert haar zoon zijn verleden te laten verwerken maar hier sluit hij zich, misschien wel bewust, voor af. Pas wanneer ze een aantal jaren in Nederland zijn en een nieuw leven hebben opgebouwd gaat het langzaam beter met hem.

Tijdens het lezen vermoed ik welke kant het verhaal op zal gaan, maar ik ben toch op het verkeerde been gezet. De plot is verrassend, spannend maar zeker ook schokkend te noemen.

Nachtschade is een verhaal dat angst, spanning, liefde, verdriet, jaloezie, macht, onmacht en machtsmisbruik bevat.

Een thriller zoals ik ze graag lees. De schrijfstijl is prettig en nodigt uit tot snel door willen lezen.

Zo voelde zij zich ook, in stukken gebroken waarbij de randjes in zulke kleine stukjes waren afgebrokkeld dat aan elkaar lijmen geen zin meer had.

Angelique van der Bijl is er wat mij betreft in geslaagd een originele, spannende thriller met een duistere kant te schrijven waarin de criminaliteit binnen de politieke kringen in Servië mooi is verweven in een verhaal met een rauw, emotioneel aangrijpend randje.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Psychologie: 4
Plot: 4

Nachtschade krijgt van mij dik verdiend 4 sterren!
Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)