Titel: HeksHeks
Auteur: Camilla Läckber
Serie: Erika Falck & Patrik Hedström #10
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel, Tineke Jorissen-Wedzinga
Publicatiedatum: augustus 2017
Aantal bladzijdes: 688
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een Zweedse auteur en van huis uit econoom. In enkele jaren tijd is ze uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck kregen voortdurend lovende kritieken en vonden hun weg naar een groot en internationaal lezerspubliek. Läckbergs thrillers spelen zich af in en rondom Fjällbacka, gelegen aan de Zweedse westkust en tevens de geboorteplaats van de auteur.  

In 2002 debuteerde ze met IJsprinses (Isprinsessan). Daarna schreef ze bijna elk jaar een nieuwe misdaadroman in de serie Hedström-Falck. In 2014 verscheen haar negende thriller en eerste standalone, Lejontämjaren, dat werd vertaald als Leeuwentemmer. Läckberg schreef ook kinderboeken met Super Charlie in de hoofdrol en ze heeft twee kookboeken op haar naam staan. 

Heks is de nieuwste thriller van Camilla Läckberg, een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Wereldwijd zijn er al meer dan 20 miljoen exemplaren van haar Fjällbacka-serie verkocht.

Achterflap:
Wanneer een jong meisje van een boerderij net buiten Fjällbacka verdwijnt, denkt men meteen aan een oude zaak. Dertig jaar geleden verdween daar namelijk een vierjarig meisje dat later werd teruggevonden – vermoord. Destijds werden twee tienermeisjes beschuldigd van deze moord; de een leidt sindsdien een teruggetrokken bestaan in Fjällbacka en de ander is een beroemde actrice die even is teruggekeerd.

Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken, daarbij bijgestaan door schrijfster Erica Falck. Hoe dieper ze in de zaak verwikkeld raken, hoe meer ze zich realiseren dat deze ver teruggaat in de geschiedenis. Het verhaal gaat namelijk dat een vrouw die in de zeventiende eeuw werd beschuldigd van hekserij meerdere gezinnen vervloekt had… 

Mijn mening:
Allereerst wil ik kwijt dat we veel te lang hebben we moeten wachten op het 10e deel met Patrick Hedström en Erika Falck in de hoofdrol. Als enorme fan van series zegt het genoeg dat ik geen enkele moeite hoef te doen om me de namen van beide hoofdrolspelers te herinneren, ik pak direct de draad op waar ik hem twee jaar geleden heb laten liggen. Läckberg is een schrijfster die er keer op keer in slaagt om een verhaal neer te zetten waarin je continu wil weten wat er zich precies heeft afgespeeld. Tevens snak je als lezer naar de persoonlijke sores van elk lid van het politieteam en de familiebanden van Patrik en Andrea zonder dat het ergens te zoetsappig of saai wordt. 

Hun leven was als een goed geoliede machinerie, een trein die veilig over de spoorrails tufte die ze tijdens de avonden op de veranda hadden neergelegd. Maar hij wilde dat er tijd was om die trein af en toe even te laten stoppen om van het uitzicht te genieten.

De spanning in dit verhaal is bizar. Als de 4-jarige Nea vermist wordt van de boerderij van haar ouders krijg ik direct kippenvel, een nachtmerrie wordt werkelijkheid. Er wordt direct een link gelegd naar de vermissing van de 4-jarige Stella, zij is dertig jaar geleden van dezelfde boerderij verdwenen: toeval of niet? Dat is de vraag. De twee tienermeisjes, Marie en Helen, vriendinnen voor het leven, die toentertijd van de moord op Stella beschuldigd werden, zijn beiden weer in de stad, dus één en één bij elkaar optellen lijkt in dit geval het makkelijkst.

Je voelsprieten worden voortdurend geprikkeld, er zijn vele potentiële daders die serieus in aanmerking komen deze gruwelijke daad te hebben begaan. Läckberg besteedt, zoals we van haar gewend zijn, veel aandacht aan het uitwerken van haar hoofdpersonen, je kruipt in hun hoofd waardoor je begrip krijgt voor hun handelen, dit zowel op een positieve als negatieve manier. In Heks word je geconfronteerd met de maatschappij zoals hij nu is, een maatschappij waarin men hard is en vooral bevooroordeeld en veroordelend naar vreemden. Men doet alsof iedereen welkom is maar men wordt met een lange nek aangekeken en zodra er iets gebeurt, wordt er met de vinger gewezen. Läckberg heeft met Heks niet alleen een spannende thriller neergezet, maar geeft ook een boodschap af naar de maatschappij om niet altijd direct te veroordelen. 

In nood vervagen alle vooroordelen over cultuur of achtergrond en klampt men zich vast aan elke strohalm om uit de nachtmerrie te ontwaken.

Heks is een dikke pil die mij van de eerste tot de laatste bladzijde in zijn greep heeft weten te houden, het boek staat bol van de spanning met daarin verweven een perfecte dosis persoonlijke, sociale emotionele ontwikkelingen van vele hoofdpersonen. 

De plot is verrassend, berustend, maar tegelijk ook eentje die mij nu al doet verlangen naar deel 11. Ik hoop dat de lezers hier geen twee jaar op hoeven wachten.

Spanning: 5
Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 5
Plot: 5 

Heks krijgt van mij dik verdiend 5 sterren.

Bianca 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)