Vroeger, toen ik zelf klein was, mocht ik in de kinderboekenweek altijd een boek uitzoeken. We maakten er echt iets gezelligs van. Ik was dol op boeken. Hele series werden verslonden. Ik kon serieus al hele hoofdstukken gelezen hebben en dan pas een keuze maken welk boek er mee naar huis ging.  

Nu ik zelf moeder ben, merk ik dat ik voorlezen heel leuk vind, maar zeker ook belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat dit geholpen heeft in de taalontwikkeling en nog steeds helpt. Roan vindt boekjes ook heel leuk, maar we hebben niet bepaald dezelfde smaak. Waar Roan gaat voor de boekjes uit de supermarkt over Cars, Brandweerman Sam en Paw Patrol, ben ik verzot op mooie prentenboeken. Maar ik kan niet wachten tot we iets meer richting de langere verhalen gaan. Annie M.G. Schmidt heeft zulke mooie verhalen geschreven, maar ik mag ze te weinig voorlezen.  

Ik wilde graag de traditie van mijn ouders voortzetten, dus elk jaar ga ik met Roan naar een boekenwinkel om iets leuks uit te zoeken. Vorig jaar mocht Roan voor het eerst zelf uitzoeken. De jaren ervoor koos ik iets uit. Dus toen de boekenweek was begonnen, gingen Roan en ik naar onze grootste boekenwinkel in de stad: Haasbeek Julianastraat. Ze hebben daar echt een prachtige collectie kinderboeken, netjes op leeftijd gesorteerd. Een uur hebben we er doorgebracht, dat vond ik best lang voor een 5-jarige. Alle prentenboeken werden doorgekeken en ik schoof zo af en toe een boek met iets meer tekst in zijn handen. Ik denk dat we best goed geslaagd zijn.  

Onze buit

Bobbi leert zwemmen van Monica Maas. Deze boekjes over Bobbi de Beer doen het zeer goed in huize Meijer. Op elke bladzijde staat een rijmpje van vier regels. Het hele boekje is één verhaaltje. De onderwerpen in de boekjes zijn aangepast op de leeftijd van het kind. Officieel zijn de boekjes geschikt voor 0-3 jarigen. Roan is dus eigenlijk al een beetje te oud, maar hier in huis zijn ze toch echt nog wel een hit. Dus vooruit, we nemen er nog eentje mee. 

De volgende die we uitgezocht hebben is Lekker nooit niet bang van Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Vorig jaar hebben we deze boekenserie over de kleuters Lisa en Jimmy ontdekt en er staan inmiddels een boel boekjes op de plank. Deze boeken zijn geschikt voor kinderen van 4-6 jaar en bevatten meerdere hoofdstukken, zodat je bij het voorlezen een afgerond stukje kunt doen. Als ouder vind ik deze boekjes erg leuk. Ze doen mij denken aan de series die ik vroeger las. Roan vindt deze boekjes ook super leuk om te lezen, waarschijnlijk omdat ze gaan over situaties die hij zelf ook meemaakt en dus heel herkenbaar zijn voor kinderen. Het boek bevat prachtige tekeningen van Dagmar Stam. 

Als laatste boek heb ik gekozen voor Allemaal onzin van Paul van Loon. Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf 5 jaar en om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Ik had een aantal reviews gelezen en het leek mij een super grappig boek, met een heel klein beetje spanning. Ik ben heel benieuwd wat Roan hiervan vindt. De verhaaltjes gaan over kleuter Vladimir en zijn fantasievriendje Onzin dat achter het behang van zijn kamertje woont. Samen beleven ze mooie avonturen. De hoofdstukken zijn 2 of 3 bladzijden lang, perfect als voorleesmomentje dus. En er staan hele grappige tekeningen in van Hugo van Look.  

Ook bij de Kinderboekenweek krijg je een geschenk bij aankoop van 10 euro aan kinderboeken. Het geschenk is geschreven door Janneke Schotveld en heet Kattensoep. Ik vermoed dat het boekje voor iets grotere kinderen geschikt is (8 jaar en ouder) vanwege het ontbreken van (veel) tekeningen. Het lettertype is ook iets aan de kleine kant voor kinderen die net beginnen met lezen.  

Leuk om nog te weten is, dat de NS hoofdsponsor is van de Kinderboekenweek. Op zondag 15 oktober zullen er in de stationshallen van Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal tussen 10.00 en 16.00 uur boekenkasten staan met wel 1000 nieuwe boeken. Daar mag je je uitgelezen boek omruilen voor een ander boek. Meer informatie op ns.nl/kinderboekenruil. 

Leontine

PREVIOUS ARTICLE

Routine

Leave a Reply

  • (not be published)