Titel: BroertjeBroertje
Auteur: Michael Berg
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 445 (e-pub), 510 (paperback)
Recensie: Amanda, Manon

Auteur
Michael Berg is een pseudoniem voor Michel van Bergen Henegouwen. Lange tijd heeft hij in Frankrijk gewoond, sinds begin 2017 verblijft hij weer in Nederland. Michael Berg heeft Nederlands gestudeerd en was leerling aan de Kleinkunstacademie. Na een carrière als o.a. omroepmedewerker, programmaleider radio en componist is hij sinds 2004 schrijver en heeft inmiddels al acht thrillers op zijn naam staan. Met Nacht in Parijs won hij de Gouden Strop 2013, prijs voor beste Nederlandstalige spannende roman.

Achterflap
Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader – een oud-politicus – heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn. Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na 10 jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

 

Broertje

 

Onze mening
Manon: Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat prettig leest, en gaan over de vier hoofdpersonen: Amin, een vluchteling die probeert de oversteek te maken naar Nederland. Lotte Pradel, cabaretier en de dochter van de vermoorde oud-politicus. Felix, haar autistische broertje die agressief kan worden als hij zijn zin niet krijgt. Inspecteur Fillon die de leiding over de moordzaak heeft, bijna pensioengerechtigd, maar nog steeds scherp en voor zijn zieke vrouw Marie zorgt.
Het boek start met Amin, zijn vlucht uit Aleppo met zijn broertje en mijn eerste gedachte na enkele bladzijden lezen: wat hebben Lotte en haar broer Felix te maken met Amin? Hoe verder je in het boek komt, hoe meer er duidelijk wordt en dat Amin alles te maken heeft met Lotte en Felix.

Amanda: Wat mij opviel tijdens het lezen, is dat de hoofdstukken erg lang zijn, maar per hoofdstuk wordt het ook weer onderverdeeld in kortere stukken waarin het vertelperspectief per personage verspringt. Dit is een fijne toevoeging, door deze wisselingen in perspectief leest het verhaal lekker vlot en beleef je het verhaal van alle kanten. De hoofdstukken vanuit Felix, het autistische broertje, zijn schuingedrukt en dit zijn ook voornamelijk gedachten. Een waardevolle toevoeging in het boek. Daarnaast zijn er twee verhaallijnen in het boek verwerkt: het verhaal rondom vluchteling Amin en het verhaal rondom Lotte en Felix. Bij de start van het boek lijken deze verhaallijnen niets met elkaar te maken te hebben, maar dit verandert gedurende de plot voortschrijdt.

 

Broertje

 

Manon: Dit was mijn eerste boek van Michael Berg en ik ben zeker niet teleurgesteld. Het wordt geschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersonen, waardoor je in het verhaal wordt getrokken en waar de kleinste details opeens heel belangrijk zijn. Zodra je denkt dat het verhaal een kant op gaat, word je verrast door de wending van het verhaal. Je leeft met ze mee. Met Amin, die een beter leven wil en door omstandigheden de ene fout na de andere begaat. Lotte, die halsoverkop naar Frankrijk gaat om haar broertje bij te staan na zijn ontsnapping. Hoe zij tracht zij Felix aan het praten te krijgen over wat hij heeft gezien. Hoe Fillon, de inspecteur, de zaak probeert op te lossen, terwijl hij eigenlijk met pensioen wil om voor zijn zieke vrouw te zorgen. Hoe hij het niet kan laten om door te gaan, als hij van de zaak wordt gehaald, want ook hij kan ergens niet geloven dat Felix hiertoe in staat is. Felix, autistisch, doet elke dag op hetzelfde tijdstip dezelfde handelingen en daar mag niet vanaf geweken worden, behalve voor autorijden met ABBA liedjes op de cd-speler. Het lijkt mij heel moeilijk om de gedachtegang van een autistisch persoon op papier te zetten, maar ik denk dat Michael Berg hierin is geslaagd.

Amanda: Voor mij was dit het tweede boek wat ik van Michael las, hiervoor heb ik Het meisje op de weg van hem gelezen en hier was ik erg van onder de indruk. Dit zorgde ervoor dat de lat hoog lag. De manier waarop Michael de beide verhaallijnen beschrijft, eerst naast elkaar en daarna langzaam in elkaar vlecht, is super gedaan. Het verhaal rondom Amin is eigenlijk gewoon erg triest en verdrietig. Neem daarbij de manier waarop hij Felix en zijn autisme verwerkt heeft in het verhaal en wees verbaasd. Hoe het vaste stramien van Felix beschreven wordt, met de problemen die het oplevert als hier vanaf geweken wordt en de moeite om te communiceren met hem, chapeau. Ik denk echt dat Michael met veel gevoel en inlevingsvermogen over een autistische knul heeft geschreven, heel bijzonder. Want hoe moeilijk moet het zijn om door te dringen tot de belevingswereld van deze mensen?
Zoals gezegd, worden beide verhaallijnen uiteindelijk super goed samengevoegd en blijken ze meer met elkaar te maken te hebben dan van tevoren gedacht. De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd en de omgeving in Frankrijk wordt goed uitgewerkt. Je wordt meermaals op het verkeerde spoor gezet en het einde is verrassend, maar wel enigszins abrupt te noemen. Voordeel is wel dat je hierdoor zelf nog lang blijft nadenken hoe nu verder.
Michael heeft een vloeiende, vlotte pen en weet het verhaal zeer levend te brengen, maar ondanks dat had ik even wat moeite met opgang komen in het verhaal. Waar dat aan lag kan ik niet precies benoemen, maar werd uiteindelijk zeker goedgemaakt in de rest van het boek.

Broertje is een bijzonder goed geschreven en uitgewerkte thriller met een bijzondere hoofdpersoon. Het verhaal is spannend en blijft verrassen tot het einde. Zodra het boek dichtgeslagen is, blijft het nog lang in je hoofd rondzingen. Erg goed gedaan!

 

Broertje

 

Manon:
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Eindscore: 4 sterren

Amanda:
Spanning: 4
Plot: 4,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

Hiermee komt Broertje afgerond aan de 4,5 ster. Daarmee heeft Michael Berg zijn 5 sterren voor Het meisje op de weg net niet weten te evenaren, maar zoals ik eerder al zei, de lat lag hoog!

Manon & Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)