Donderdag 5 oktober was de proof-party in verband met de lancering van het nieuwste boek van Michael Berg, Broertje. Deze party vond plaats in Amsterdam bij uitgeverij OverAmstel. Miriam en ik mochten bij dit leuke event aanwezig zijn (Karin Hazendonk zou ook meegaan, maar die was helaas te ziek ?), maar om er te komen, dat was even wat anders. Google Maps en dan lopend je weg vinden, dat is niet aan ons besteed! Nadat we al drie keer verkeerd gelopen waren en de moed al bijna hadden opgegeven, zagen we ineens in de verte de vlag van de uitgeverij! Gelukkig.  

Eenmaal aangekomen, bleek dat wij niet de enigen waren die wat problemen hadden gehad om de weg te vinden en gelukkig waren ze nog niet begonnen. We werden hartelijk ontvangen door Michael Berg en iedereen deed zich nog te goed aan lekkere stukken pizza, een frisje en een wijntje. We hebben onze ogen uitgekeken, wat een enorme boekenkasten en stapels boeken stonden daar, om jaloers van te worden! 

Eenmaal boven werd Michael Berg geïntroduceerd en daarna kwam Isa Maron ten tonele om ons het één en ander te vertellen over de schaal van het kwaad. Op deze schaal worden moordenaars ingedeeld in 22 categorieën, van “minst erg” tot het kwaad in de puurste vorm. Erg leuk om hier wat meer over te horen. Nooit geweten dat er zoiets als een schaal bestond waar moordenaars worden ingedeeld. 

Daarna was het de beurt aan John Vervoort, thrillerexpert en recensent voor de Vlaamse krant De Standaard. Hij had het boek al mogen lezen en onderwierp Michael aan een kruisverhoor. Michael vertelde onder andere dat hij ruim anderhalf jaar aan dit boek geschreven heeft, niet af en toe, maar zo goed als elke dag (quote van Michael: “Het is net werken!” ?). Ook geeft hij aan dat hij eerst de locatie voor het verhaal heeft bedacht en dan daar omheen het verhaal is gaan samenstellen. Hij is geen schrijver die van tevoren al helemaal heeft uitgestippeld en beschreven hoe het verhaal moet lopen en wie de dader is. Dit ontwikkelt zich tijdens het schrijfwerk. Daarnaast vertelde Michael bijvoorbeeld nog dat dit boek het meeste persoonlijke boek is wat hij tot nu toe geschreven heeft.

Tijdens het schrijven van dit boek heeft hij zijn eigen broer in gedachten gehad, hij vertelde dat zijn eigen broer, net als één van de hoofdpersonen, autistisch is. Daardoor heeft hij veel ervaring met de belevingswereld en de manier van reageren door deze mensen (voor zover dit mogelijk is). Zo houdt zijn broer net zoveel van muziek als Felix, de hoofdpersoon van het boek en zijn de gesprekken zeer moeizaam te voeren, als dat al lukt. Ook vertelde hij dat dit het dikste boek is, omdat hij een tweede verhaallijn wilde gebruiken over vluchtelingen en deze verhaallijn behoefde ook de nodige uitwerking. Volgens Vervoort komen beide verhaallijnen aan het einde van het boek mooi samen terwijl ze in het begin weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Het was voor Michael wel moeilijker om alle tijdlijnen bij te houden door de dikte van het boek. Hij moest hiervoor wel echt ouderwets met een prikbord en briefjes aan de slag om de dagen en gebeurtenissen bij te houden om te voorkomen dat hij de mist in ging. Hij geeft aan dat hij blij is dat het boek klaar en gedrukt is en hoopt uiteraard dat lezers van zijn boeken zullen genieten. 

Na het interview was het tijd voor het spelletje petje op, petje af, maar dan net even anders. Alle aanwezigen kregen hun genummerde en gesigneerde exemplaar van Broertje en iedereen moest gaan staan. Michael stelde zelf de vragen en in plaats van petje op, petje af, was het hier boek omhoog of boek omlaag. Heel leuk in elkaar gezet, maar soms wel erg moeilijke vragen. Miriam en ik hielden het daardoor ook niet erg lang vol (bij vraag 3 vielen we al af…), maar het was erg leuk om te doen! De winnaar ontving een mooi boekenpakket namens The House of Books.

Michael reikte het eerste exemplaar van Broertje uit aan zijn goede vriendin Hanca Leppink en zij gaf hem op haar beurt een prachtig ingebonden exemplaar van Broertje.

Uiteindelijk konden we allemaal nog even lekker wat drinken met een chipje en een nootje en kletsen met andere bloggers. Leuk om met een heleboel mensen kennis te maken en om bij sommige mensen nu een gezicht achter een naam te hebben.  

The House of Books en Michael Berg: heel erg leuk dat jullie dit georganiseerd hadden en dat wij hierbij aanwezig mochten zijn! De volgende keer hopen we weer van de partij te zijn. Nu gaan wij, hopelijk, genieten van het nieuwste, dikste en meeste persoonlijke boek van Michael Berg. Jullie zien de recensie binnenkort online op onze website! 

Liefs, 

Miriam en Amanda 

Leave a Reply

  • (not be published)