S.T.A.G.S.Titel: S.T.A.G.S.
Auteur: M.A. Bennett
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Meis & Maas
Vertaling: Maria Postema
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes:370
Recensie: Amanda

Cover
Een hele mooie en sprekende cover. Zo één die in de boekhandel opvalt en roept om opgepakt te worden. Het wit contrasteert heel erg mooi met het zwarte gewei en de rode letters. Het gewei lijkt zelfs wel wat op boze ogen, wat de fantasie nog meer prikkelt. De quote op de cover:

Negen studenten
Drie bloedsporten
Een dodelijk weekend

maakt mij nog nieuwsgieriger en zorgt ervoor dat ik erg graag in het boek wil beginnen! 

Auteur
M.A. Bennett is een pseudoniem. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Venetië, waar zij zich specialiseerde in Shakespeare. Na de universiteit studeerde ze kunst en werkte als illustratrice, actrice en ontwikkelde ze tour visuals voor grote internationale rockbands, zoals U2 en de Rolling Stones. S.T.A.G.S. is haar auteursdebuut.  

Achterflap
Negen studenten. Drie bloederige sporten. Een dodelijk weekend. Greer studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje. Totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer en de andere genodigden niet weten is dat de Medievals liever op hen jagen dan op dieren…
Een YA-thriller van wereldformaat voor de fans van The Hunger Games en Looking for Alaska.  

 

S.T.A.G.S.

 

Mijn mening
Het boek trok mij ontzettend aan, de cover en de achterflap maakten mij enorm nieuwsgierig. Wat ik erg jammer vond, is dat het echt een poos duurde voordat het verhaal mij te pakken had. Het begin van het boek was wat traag, werd er heel veel uitgelegd en er gebeurde nog weinig. Vanaf iets voor de helft werd het verhaal een stuk spannender: het moment dat Greer, Chanel en Shafeen op het landgoed van Henry de Warlencourt arriveren. Op dat moment voel je de sfeer omslaan en weet je dat er iets staat te gebeuren. Vanaf dit moment wordt de spanning ook goed vastgehouden met hier en daar zijn pieken wanneer ze tot het besef komen dat er iets niet in de haak is.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Greer en het verhaal speelt in de verleden tijd, het verhaal wordt echt verteld door Greer zelf. Dit is in het begin even wennen, ik lees weinig boeken waarin op deze manier een verhaal verteld wordt, dit is toch even omschakelen. Maar dit doet uiteindelijk niks af aan het verhaal. Het is juist leuk dat het “verteld” wordt door iemand. Ik denk zeker dat dit voor jongeren het verhaal juist herkenbaar maakt.

Daarbij zijn de verwerkte onderwerpen ook van alle tijd en veel voorkomend op scholen. Jaloezie, pesten en buitengesloten worden. De hoop op het maken van vrienden en graag ergens bij willen horen. In dit geval pakt dit voor Greer, Chanel en Shafeen helaas niet zo goed uit. Maar ook het verschil tussen arm en rijk en tradities en moderne technologie staan in dit boek lijnrecht tegenover elkaar. Allemaal goed verwerkt en ook heel goed passend in het verhaal maar ook in de huidige tijd. Goed gekozen.

Daarnaast leest het verhaal fijn, prima schrijfstijl, niet te lange hoofdstukken en het verhaal is ook nog verder onderverdeeld in een aantal delen. Prima gekozen, hierdoor blijven de gebeurtenissen goed gescheiden van elkaar.  

Ondanks de wat moeizame start, heeft S.T.A.G.S. zich toch ontwikkeld tot een mooie mix van vroegere en hedendaagse problemen, prima verpakt in een leuke en spannende Young Adult. Toch een aanrader!

 

S.T.A.G.S.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Dat wordt afgerond 3,5 ster voor S.T.A.G.S. van M.A. Bennett

Amanda 

Leave a Reply

  • (not be published)