EnterTitel: Enter
Auteur: Willem Asman
Serie: Rebound #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Publicatiedatum: mei 2017
Aantal bladzijdes: 344
Recensie: Manon

Auteur
Willem Asman, uit het bouwjaar 1959, begon met een studie Nederlands, maar is afgestudeerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. Hij is oprichter en eigenaar van een adviesbureau voor change management en communicatie. Tevens is hij voorzitter geweest van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en de Stichting Gouden Strop. Enter is het vijfde boek van Willem Asman en de eerste van de trilogie Rebound. 

Achterflap/samenvatting
Tyler getuigde jaren geleden tegen haar man en woont nu onder een nieuwe naam met haar dochter Charlie in Amsterdam. Conform de regels van het getuigenbeschermingsprogramma weet niemand van haar vorige leven, zelfs haar dochter niet. Als Charlie inbreekt in haar moeders kluis, ontdekt ze dat haar vader nog leeft. Vlak voor haar afspraak met iemand die meer informatie over hem heeft, wordt ze in een busje getrokken. Zodra Tyler hoort van haar dochters ontvoering belt ze het noodnummer van het getuigenbeschermingsprogramma, maar haar zaak is er niet bekend. Moet ze betwijfelen of ze ooit in het programma zat? En wie heeft haar dochter?

Mijn mening
Het boek gaat grotendeels over Tyler Young, alias Louise Ann Fischer, en haar dochter Charlie, alias Charlotte, die op de vlucht zijn voor haar gewelddadige man en vader Danny Miller uit de Florida Keys. Danny die, zoals Tyler ontdekt, bij de Armeense maffia zit en haar met geweld onderdrukt. Wanneer het haar lukt om weg te komen en hem aangeeft bij de politie, probeert ze in het getuigenbeschermingsprogramma te komen via marshall Garfield Franklin Horner, kortweg Gar. Hij neemt Tyler en Charlie mee naar een verre plek, waar hij ze mededeelt dat ze in het getuigenbeschermingsprogramma zitten, kortweg Witsec, en stuurt ze naar Amsterdam.
Dertien jaar later wordt Charlie tijdens een schoolreisje in Londen ontvoerd. Als Tyler het noodnummer belt voor hulp hoort ze:   

Er gaat even iets mis. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Blijf waar u bent. ‘ Mooi niet’, denkt Tyler en verbreekt de verbinding.  

Allerlei vragen komen nu boven, zit ze niet bij het Witness programma, maar hoe komt ze dan aan het nummer en wat weet Gar? En wie is Oz die haar steeds belt en zegt dat hij het gaat oplossen? Is hij wel te vertrouwen en werkt hij voor Witsec of…? De allerbelangrijkste vraag is: wie heeft haar dochter?   

Enter is het eerste deel van de Rebound-trilogie. Het wordt in korte hoofdstukken vanuit het perspectief van de hoofdpersonen geschreven: Tyler (alias Louise), Charlie, Oz en Gar. In het begin moest ik erg in het verhaal komen en aan de schrijfstijl wennen. Korte zinnen en heel strak, ik had elke keer het gevoel dat ik stukken tekst had overgeslagen. Eigenlijk kwam dat pas goed halverwege het boek, maar vanaf dat punt werd ik ook niet meer teleurgesteld. De spanning kwam toen goed op gang en het einde is zeer verrassend. Na alvast een klein voorstukje van deel 2 – Error – te hebben gelezen, ben ik daar heel nieuwsgierig naar!  

Hij neemt de tijd om op adem te komen, met zijn rug tegen de deur. Als hij ziet dat Tyler wakker is, houdt hij een trillende wijsvinger tegen zijn lippen

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

3,5 ster voor Enter

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)