Dit is de eerste column van LetterRijn op de site van Thrillers & More. Een logische stap als je bedenkt dat de uitgeverij zich, net als de mensen achter deze site, het liefst bezighoudt met mooie boeken en niet in mistige spelletjes wenst te worden betrokken. Het lijkt me dan ook fijn om bij deze herstart een paar zaken in het juiste perspectief te zetten.

LetterRijn is een door mij geleide uitgeverij en kent geen zeggenschap van derden. Dat betekent niet dat ik alleen werk, want er zijn ook mensen die zich bezighouden met het ontwerp van de covers, de voorselectie van manuscripten en is er een nieuwe redacteur in aantocht als aanvulling op de bestaande redactiecapaciteit. De uitbreiding van het team achter LetterRijn maakt onderdeel uit van de groei die de uitgeverij op dit moment doormaakt.

De uitgever en zijn passie
LetterRijn bestaat vijfenhalf jaar en mag zich verheugen in een toenemende belangstelling van zowel auteurs als lezers. Ik ben, nadat ik aanvankelijk mijn werkzaamheden naast een volledige baan uitvoerde, sinds 1 september jl. fulltime uitgever. Ik durf mezelf een matig mens te noemen, want als geheelonthouder drink en rook ik niet. Het enige stimulerende middel wat ik wel gebruik, is tekst. Tekst in alle vormen en maten, variërend van een boodschappenbriefje tot volledige manuscripten van auteurs die willen worden uitgegeven door, of al een contract hebben met, LetterRijn.

In de stillere uurtjes kruip ik zelf in de pen en schrijf ik korte verhalen. Daarnaast vordert mijn eerste thrillermanuscript gestaag en daarvan hoop ik dat het straks genade kan vinden in de ogen van de proeflezers. Je kunt dus wel zeggen dat uitgeven en schrijven mijn passies zijn.

De plannen voor 2018
Nog twee maanden te gaan en dan zijn we aan een nieuw jaar toe. Een jaar waarin, zoals aangegeven, LetterRijn verder gaat groeien. Zo staan er een flink aantal nieuwe titels op stapel, waarvan de volgende al concreet zijn:

In februari verschijnt de langverwachte opvolger van Ongrijpbaar, het voor de Schaduwprijs genomineerde thrillerdebuut van Bianca Nederlof, onder de titel Ondenkbaar;
In maart debuteert John Winkel met zijn Ziva, al is die titel nog geen vaststaand feit;
April staat in het teken van de thriller Meedogenloos, een boek dat het resultaat is van een samenwerking tussen de auteurs Melissa Skaye en J. Sharpe;
De maand mei kent wederom een debutant op thrillergebied. Ronnie Rokeband is de auteur van de actiethriller Operatie Hanokmin en
In juni krijgt Yvonne Deinert eindelijk gezelschap in het Young Adult-fonds, want dan komt Mus, een boek van de Vlaamse auteur Kristof Desmet, op de markt.

Nog niet concreet maar wel aanstaande zijn nieuwe thrillers van Melissa Skaye en Karin Hazendonk, een misdaadroman van Koen D’haene, een Young Adult van Olga Ponjee en natuurlijk een verhalenbundel als resultaat van de jaarlijkse verhalenwedstrijd van LetterRijn. Daarnaast zit er een aantal veelbelovende manuscripten in de beoordelingsfase.

Tot de volgende keer!

Theo van Rijn

Leave a Reply

  • (not be published)