Titel: Laat niet losLaat niet los
Auteur: Harlan Coben
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Martin Jansen in de Wal
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schrijft hij ook thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar. Coben woont in New Yersey met zijn vrouw en vier kinderen. (bron: www.boekerij.nl)

Achterflap
Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.
Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn vermiste ex-vriendin bij het treinspoor gevonden en komt hij terecht in een wirwar van familiegeheimen en leugens. Geholpen door de inmiddels gepensioneerde politiechef gaat hij op zoek naar de waarheid. Een die laat zien dat samenzweringen, zowel kleine als grote, dodelijk kunnen zijn.

Mijn mening
Harlan Coben behoort tot één van mijn favoriete schrijvers en dan alleen zijn standalones. De serie die hij schrijft over Myron Bolitair laat ik links liggen, om één of andere reden trekken die mij totaal niet. Groot was dan ook mijn schrik toen ik in het begin van dit boek Myron tegenkwam, maar dit bleek zijdelings en komt hij verder in het boek niet voor.
Onze hoofdrolspeler Nap Dumas, rechercheur, is vrijgezel die zijn verleden maar moeilijk los kan laten. In gedachten praat hij nog zelfs met zijn overleden tweelingbroer Leo en neemt hij het voor zijn beste vriendin Ellie, die een opvanghuis voor mishandelde vrouwen leidt, niet zo nauw met de wet.

Nap denkt dat zijn broer en diens vriendin zijn omgekomen door een ongeluk dan wel zelfmoord, maar als hij door de politie wordt benaderd omdat er vingerafdrukken van zijn voormalige vriendin, Maura, op een crime scene zijn gevonden, gaat hij daaraan twijfelen. Zeker omdat hierbij een politieagent is omgekomen die ze allebei kenden en die tot de vriendenclub van zijn broer Leo behoorde. Maura verdween in dezelfde nacht dat zijn broer omkwam, volgens haar moeder was ze naar een andere school gegaan, maar Nap bleef nog altijd met vragen zitten; waarom was ze plotseling weggegaan en waar was ze gebleven? In zijn ogen klopte het niet.

Leo had een vriendenclub met de naam de Conspiratie Club, deze club probeerde meer te weten te komen over de Nike-raketlanceerbasis in hun stad. Ten tijde van hun schoolperiode was het niet meer als zo danig in gebruik. Nadat het Nike programma was gestopt werd het officieel overgenomen door het Ministerie van Landbouw. Nu blijkt dat er leden van deze club zijn vermoord, gaat Nap Dumas alles boven water halen om uit te zoeken wat er toen is gebeurd. Had het inderdaad met die raketbasis te maken, was het wel van het Ministerie van Landbouw of wou de regering iets duisters verbergen en kwamen de leden van de club te dichtbij de waarheid?
Nap wil weten wat er met Leo en diens vriendin is gebeurd, maar hoe doet hij dat zonder zijn naasten in gevaar te brengen.

Ik heb weer genoten van Harlan Coben, van het begin tot het eind. Laat niet los loopt lekker, de hoofdstukken zijn overzichtelijk en goed uitgeschreven. De hoofdpersoon en andere karakters worden goed beschreven. Het boek klopt gewoon. Zeker een aanrader voor de boekenkast. 

Er komt nog meer water door het doek. Ik probeer mijn hoofd te bewegen, het weg te draaien of wat ook te doen om eraan te ontkomen. Maar ik kan me niet verroeren. Mijn neus zit nu vol water. Ik begin in paniek te raken. Ik kan mijn adem niet veel langer inhouden.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Eindscore: 4,5 ster voor Laat niet los

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)