Titel: Ik moet nog even kijken of ik kanIk moet nog even kijken of ik kan
Auteur: Liesbeth Smit
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 208
Recensie: Amanda

Cover
De foto op de cover, zo herkenbaar. De titel? Nog herkenbaarder! Alleen daarom al zou ik het boek hebben willen lezen. De ondertitel: De stille revolutie van de introverte mens met daaronder de smileys zijn zeer passend bij de cover en het boek zelf.

Auteur
Liesbeth Smit (1974) werkte jarenlang als journalist en interviewer voor o.a. Viva, Fabulous Mama, Marie Claire en Libelle. Momenteel is ze hoofdredacteur van Mynd.nu, een populair online platform voor je dagelijkse dosis psyche. (Bron: www.singeluitgeverijen.nl)

Achterflap
Introvert zijn: ineens was het er. Niet voor de introverten; zij wisten allang dat ze bestonden. Maar voor de rest van de wereld stond het onderwerp plotseling op de kaart. En dat is broodnodig, als je beseft dat de mensheid zeker voor een derde uit introverte mensen bestaat. Hoog tijd dus dat we serieus kennisnemen van deze ‘soort’: wat is introversie nu precies allemaal wel en vooral ook niet, hoe kun je een echte introvert herkennen en niet te vergeten: wat is reuze herkenbaar, zelfs voor mensen die wél uit een taart durven te springen op hun verjaardag?
In Ik moet nog even kijken of ik kan rekent Liesbeth Smit af met het idee dat introversie iets zieligs of saais zou zijn. Met een frisse en heldere blik gaat ze uitgebreid in op de verschillende kanten van introvert zijn: want hoe ga je er op de werkvloer mee om? Zijn er ook mensen die zowel introvert als extravert zijn? En wat moet je eigenlijk allemaal weten over je introverte kind? Ik moet nog even kijken of ik kan is het Nederlandse antwoord op Susan Cain. Scherp en met veel humor geschreven, en vol handige tips en lijstjes. Voor introverten én extraverten – en iedereen daartussenin die ‘nog even moet kijken of-ie kan’.

 

Ik moet nog even kijken of ik kan

Mijn mening
Na het lezen van een artikel dat in de bijlage van de zaterdagkrant zat over dit boek wist ik het meteen: dit boek gaat over mij! De punten die werden aangegeven en de stukjes die werden benoemd, waren zo ontzettend herkenbaar. Dit was dan ook de reden waarom ik dit boek heel graag wilde lezen, ik wilde meer leren over mijzelf en hoe ik in elkaar zit. Want ik heb mijzelf nooit op deze manier gezien of gedacht dat dit het kon zijn, maar ik wist wel altijd dat ik ‘anders’ was.

Dit boek is heel verrassend, luchtig en met veel humor geschreven. Het is voor sommige mensen misschien een beladen onderwerp, maar door de manier waarop het wordt gepresenteerd, leest het enorm fijn. En ik herhaal het nog maar eens, ik denk dat dit het sleutelwoord voor iedere introvert is: herkenbaar. Het doet zo goed om te lezen dat er zoveel mensen zijn die ongeveer hetzelfde in elkaar zitten als jijzelf. Dat het niet aan jou ligt, dat het heel normaal is en dat het in de genen vastligt. Sommige stukken heb ik met een glimlach gelezen, andere gewoon hardop lachend, heerlijk! Er staan een heleboel handige tips en weetjes in die je mee kunt nemen in je privéleven maar ook goede dingen die je in je werkleven kunt inpassen. Gewoon om jezelf beter te voelen, om ervoor te zorgen dat je beter in je vel zit en je dus beter kunt presteren. Maar ook dat je zeker geen schuldgevoel moet hebben als je ‘nee’ zegt op dingen die mensen aan je vragen of van je verlangen. En dat je je hiervoor niet hoeft te verontschuldigen.

Ik heb zelfs sommige stukjes voorgelezen aan mijn man, hij herkende mij ook in het merendeel van de punten die ik opnoemde. Terwijl hijzelf juist echt een extravert is, hij heeft (bijna) altijd mensen nodig om zich te kunnen vermaken, ik dus niet. Natuurlijk vind ik het ook leuk om dingen met anderen te ondernemen, maar niet dagelijks of wekelijks. Smit weet dit met zoveel gevoel en compassie uit te leggen, ze is zelf ervaringsdeskundige, dat hierdoor een last van je schouders valt. Je bent niet ‘anders’, je bent introvert en dat is geen psychische ziekte en geen tekortkoming. Het is gewoon hoe je bent.

Ik heb ontzettend veel plezier gehad met dit boek en ook enorm veel van geleerd. Ik ga zeker met de tips aan de slag en zal het boek waarschijnlijk nog regelmatig terug pakken om nog eens na te lezen. De quotes die regelmatig tussen de hoofdstukken staan zijn geweldig en zo waar. Ook heel bijzonder om te lezen vond ik de stukken over de bekende mensen die introvert zijn, had ik echt niet gedacht! Dus lieve mensen, als jullie wat met mij willen afspreken: Ik moet nog even kijken of ik kan. ?

 

Ik moet nog even kijken of ik kan

 

Nou, ik kan nog lang of kort over dit boek door blijven gaan, maar de conclusie is dus eigenlijk gewoon: Top! Leerzaam, interessant, humoristisch en erg prettig geschreven. Een aanrader voor elke introvert, maar ook de extraverten kunnen hier veel van leren.

Ik moet nog even kijken of ik kan van Liesbeth Smit verdient met dit heerlijke humoristische en leerzame boek gewoon 5 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)