Zaterdag 4 november waren een aantal leden van Thrillers & More aanwezig op de Antwerpse Boekenbeurs. Hieronder vind je hun belevenissen van de dag.

Miriam
De wekker ging vroeg in Huize Bakker. Nu is het nooit een pretje als dat ding gaat, maar op een zaterdagochtend…pffff. Het duurde ook wel even voordat ik goed en wel in de gaten had waarom het zo vroeg moest…de Boekenbeurs in Antwerpen!
Na een korte pitstop bij Hazeldonk (er zijn mensen waar voor 10.00 uur koffie in moet, omdat ze anders de rest van de dag wat minder gezellig zijn…) parkeerde ik om kwart voor tien de auto en ging ik met Manon, Leontine, Lotte en Margot richting ingang. Alex, Yfke en Amanda zouden we daar zien. Eerst natuurlijk koffie en thee (dat was er sinds vorig jaar nog niet beter op geworden, maar ach) en voor je het weet, is er zowat een uur voorbij gekletst. Hoog tijd om de beurs op te gaan!
We spraken af elkaar om 14.00 uur bij Sterre Carron te zien en ik ging op pad met Amanda, Manon en de kids. Heerlijk rondgesnuffeld en per stand werd mijn NTL-lijst langer en langer. Met schrijvers gekletst, uitgevers, heel relaxt allemaal. Veel enorm leuke reacties op de nieuwe website gekregen, daar kreeg ik het gewoon warm van. Fijn te horen dat mensen kunnen zien dat we er weer lol in hebben!

En zo’n dag vliegt weer voorbij…Een tof weerzien met Sterre, hartelijk en gezellig als altijd en ook even in gesprek met uitgever Dirk. We krijgen gewoon drie exemplaren van Puta mee voor een winactie, hoe gaaf is dat! Sterre heeft ze natuurlijk gesigneerd, dus hou de site in de gaten zou ik zeggen. Sandra J. Paul ontmoet, fijn om eindelijk eens kennis te maken! Anja FeliersPiet BaeteInge VerbruggenHilde VandermeerenSusanne Koster ook gezien en gesproken. Ik mocht niet naar huis zonder een exemplaar van Zerk van Ellen Gerretzen, dus Ellen opgezocht (nadat ik haar bij Hilde Vandermeeren ook al even tegen het lijf liep), een fijn gesprek met haar gehad en ik ging weer verder met een gesigneerde Zerk in da pocket zoals verzocht ? Later die middag Alex nog een ‘fangirl’-moment bezorgd, iets met Arthur Japin die eigenlijk al weg was, maar toch ook niet, maar daar zal Alex ongetwijfeld zelf over vertellen ?.

Het was een topdag. Ik heb enorm genoten van deze editie van de Boekenbeurs. Het gezelschap was top (volgend jaar hopelijk met de complete groep!), toffe gesprekken gehad en de buit? Maar twee boeken voor mezelf (valt reuze mee toch?), twee boeken voor Lot (waarvan we er eentje gewoon echt niet konden laten liggen…) en er ging ook een boek mee naar huis voor het draakje…een boek over monsters…

Leontine
Boekenbeurs 2017. Vorig jaar ben ik voor het eerst mee geweest en ik wist dus wat ik kon verwachten. Wat had ik er zin in! Want laten we eerlijk zijn, de boekenbeurs is gewoon één grote snoepwinkel.
Er waren een paar auteurs die we heel graag even wilden opzoeken, maar voor de rest, lekker neuzen! Het voordeel van de boekenbeurs is dat je alle genres tegenkomt. Aangezien mijn interesse hoofdzakelijk ligt bij de thrillers, weet ik van dat genre wel ongeveer wat er uitkomt en wat ik leuk vind. Maar nu even lekker kijken bij de andere genres. Als ik alles gekocht zou hebben wat ik graag wilde lezen, dan stonden we nu ook direct bij Ikea voor een paar nieuwe boekenkasten.
Naast thrillers, ben ik ook verzot op mooie prentenboeken en kinderboeken. Na een paar uur had ik dus voor mijn zoontje Roan 2 boeken gekocht, wat cadeautjes en verder helemaal niets. Wel was ik superblij met het recensieboek dat we bij Anja Feliers mee mochten nemen, want die stond ook hoog op mijn lijstje. Wat een leuk mens is dat. En ze heeft een vraag in het boek gezet die ik in mijn recensie moest verwerken. Dus dat stukje wordt vervolgd.

Tegen zessen moesten we toch echt richting de uitgang. Stiekem waren we blij dat we in de auto weer even mochten zitten. Maar….we kijken weer terug op een zeer geslaagde dag.
Tot volgend jaar boekenbeurs, want ik weet zeker dat dit een terugkerend uitje gaat blijven.  

Manon 
De wekker ging om kwart voor 7 (hoe vroeg??), want ja, als je om 10.00 uur in Antwerpen wilt staan, moet je er wat voor over hebben. Om 8.00 uur gingen wij (Miriam, haar dochter Lotte, Leontine, ik en mijn dochter Margot) met de auto richting Antwerpen voor mijn eerste Boekenbeurs. 

Aldaar hadden wij afgesproken met Amanda, Alex en Yfke. Uiteraard werd er eerst koffie en thee genuttigd, wat bijgekletst en al snel ging ieder zijn eigen weg. Of laat ik het zo zeggen, na 2 minuten waren wij Alex, Yfke en Leontine kwijt. Geen paniek, want wij hadden sowieso om 14.00 uur bij Sterre Carrons stand afgesproken. Heerlijk gesnuffeld bij alle stands, nieuwe schrijvers opgedaan. Fijn als je weer nieuwe inspiratie krijgt. Tegen 14.00 uur naar Sterre Carron toe, de dames werden hartelijk door haar welkom geheten en na wat heen en weer gepraat kregen wij gewoon drie exemplaren van haar laatste boek, gesigneerd en wel, mee voor een winactie. Hoe cool is dat! 

Ondertussen werd ik ook belaagd door dochterlief, want die had al wat boeken gezien die ze graag wou hebben. Maar ik had gezegd één boek, ja en toen moest ze kiezen. Nu is het gelukkig al november, dus zet de rest maar op je verlanglijstje voor Sinterklaas.  

Super genoten van de dag, met leuke gelijkgestemde mensen om mij heen, schrijvers ontmoet en uiteraard boeken gekocht. Na zo’n lange dag te hebben geslenterd waren mijn voetjes erg blij dat ze weer naar huis gingen, maar zeker voor herhaling vatbaar! 

Amanda
We hadden een date met het grootste deel van het team om lekker naar de Boekenbeurs in Antwerpen te gaan. Een paar konden vanwege gezondheidsredenen en werk helaas niet mee. Bij aankomst was het moeilijk om te parkeren (ik was er om 10 uur, de beurs ging om 10 uur open) en moest ik een aantal keer rondrijden voor ik een plekje gevonden had.

Eenmaal binnen hebben we eerst lekker wat gedronken voordat we zijn gaan rondneuzen in alle stands en bij de uitgevers. Heerlijk was het om met mensen daar rond te lopen die net zo verzot zijn op lezen en die te vertrouwen zijn, waar je gezellig mee kunt kletsen en heerlijk mee kunt lachen.
Dat je te horen krijgt dat we deze geweldige stap van een eigen website al veel eerder hadden moeten nemen om het plezier in lezen en het recenseren terug te krijgen. Alle auteurs die we gesproken hebben, waren zo ontzettend enthousiast en trots op wat we hebben bereikt en gaven aan dat dit nog maar het begin is. Wat zalig dat je kort na de start van een website al zoveel enthousiasme ziet en complimenten krijgt van de auteurs en de uitgevers. Dat geeft zoveel voldoening! Daar doen we het uiteindelijk voor.
Ook hebben we nog lekker ons netwerk verder uitgebreid, want als je alle genres op je website bespreekt heb je zoveel meer mogelijkheden. Leuke mensen ontmoet en geweldige dingen kunnen afspreken. Uiteraard mochten de nodige foto’s met bijvoorbeeld Sterre Carron, Hilde Vandermeeren, Sandra J. Paul, Anja Feliers, Inge Verbruggen en Piet Baete (wat een ontzettend leuke man! ?) niet ontbreken. Heb ik dan ook nog wat gekocht? Ja, ik heb MAAR twee boeken gekocht, jeetje, wat knap van mij! Daarnaast heb ik nog wel een paar boeken laten signeren die ik al had. Aan het einde van de dag ging ik enorm moe maar voldaan naar huis, waar ik Brenda ook nog gelukkig heb gemaakt met een paar gesigneerde boeken. Kortom, een zeer geslaagde dag met super leuke en gezellige mensen waarmee ik de komende jaren graag nog vaker naar de Boekenbeurs ga! (En andere leuke uitjes uiteraard. ?).

Alexander
Voor mij was dit de tweede keer dat ik dit evenement bezocht, vorig jaar was mijn eerste keer en het smaakte naar meer. De enorme hoeveelheid aan uitgeverijen, boeken van alle genres, al die auteurs die naar de beurs komen. Het is nogal overweldigend en kent zijn gelijke niet, zeker niet in Nederland. Alleen al voor de stripboeken zou je een dag extra over de beurs willen struinen. 

De rit van nog geen twee uur vliegt voorbij en even voor tien uur arriveren we bij de Antwerp Expo. Het extra rondje langs de volle parkeerplekken brengt ons uiteindelijk op de parking, waar we het enorme dagtarief van zes euro overhandigen aan de parkingwacht. We blijven Hollanders natuurlijk, als het gratis kan dan moet en zal het gratis gaan, maar over zes euro valt zelfs voor een Hollander weinig te klagen. Ook over de toegangsprijs van tien euro valt weinig te mopperen, een goede prijs voor een hele dag vermaak. Als je dan ergens over moet zeuren, is het wel de prijs in de Expo zelf. 3,50 euro voor een karig broodje kaas of ham en zelfs 3,60 euro voor een flesje water gaat wel erg ver. Het gaat tenslotte allemaal ten koste van het boekenbudget.
Een kopje koffie en een snack kan er nog wel vanaf voor we elk onze eigen weg gaan: verdeel en heers is het motto. Voor de eerste keer begeven we ons onder het grote publiek als zelfstandige boekengroep, dus extra reden om hier en daar een visitekaartje achter te laten. 

Mijn zelfvertrouwen is echter niet door de douane gekomen en ligt blijkbaar ergens opgeslagen in een kastje van een douanier. Mogelijk komt het doordat de verwarming in de hallen op standje crematorium staat, maar ik voel me het eerste deel van de dag niet helemaal lekker en ik houd mezelf een beetje op de achtergrond. Ik vermaak me wat tussen de stripboeken; Yoko Tsuno, De Blauwbloezen, Storm, ik heb vroeger wat tripjes naar de bibliotheek gemaakt voor deze strips.
Yfke houdt uiteraard even halt bij de tatoeëerder, die speciaal voor dit evenement een eigen ruimte heeft gekregen om tatoeages te zetten met een boekenthema. De kleine boekenliefhebbers kunnen een plakplaatje laten zetten door theatergroep Savooi, bij hun eigen tattooshop ‘Sorry mam’. Briljant.
De eerste verkenningstocht komt ten einde, de eerste denkbeeldige lijst met aan te schaffen boeken is gemaakt en we maken ons op voor het middagprogramma. Veel schrijvers zullen tussen twee en vijf signeren en wij hebben een afspraak met Christine Charliers, auteur bij Clavis Uitgeverij, schrijfster van In de ban van de wolf en Jacht op het antiserum en winnares van de publieksprijs van de Enge verhalenwedstrijd van Heel Nederland Schrijft, waar Yfke en ik ook aan hebben meegedaan.
Eerst hebben we om twee uur afgesproken bij Sterre Carron, die ons met open armen en veel knuffels ontvangt. Wat een heerlijk enthousiast, warm mens. Even later maakten we ook kennis met Sandra J. Paul. Een half uur later vertrekken we, enigszins verbouwereerd nog van de mooie woorden die ik ontving van Sterre over mijn schrijven, naar uitgeverij Clavis alwaar Christine Charliers zo aardig is om ons exemplaar van de Enge verhalenbundel te signeren terwijl wij die van haar signeren. Na een kort gesprek over haar boeken en haar aanstaande deel 3 van de trilogie, hebben we een hartelijke ontmoeting met Susanne Koster, die vlak naast Christine zit. Haar boek Zwarte lieveling wordt zondag 12 november in Amsterdam gepresenteerd. De ontmoetingen helpen me wat te ontspannen en ik trek wat bij. Zo fijn om zulke bijzondere mensen te ontmoeten.

Voor mij begint het nu nog wat spannender te worden: Arthur Japin is vandaag aanwezig vanwege zijn nieuwe boek Kolja. Eigenlijk zou ik hem willen ontmoeten, maar ik ben er stiekem best een beetje zenuwachtig over om de man zelf te ontmoeten. Stilletjes schuiven we richting de Spiegeltent, waar hij een lezing geeft. Het zelfvertrouwen zit nog steeds onder in de schoenen en ik durf gewoon niet. Zelfs de ontspannende gesprekken met Inge Verbruggen, Anja Feliers en Piet Baete lijken niet te helpen, maar na enig aandringen stap ik toch over de drempel en zet voet in de Spiegeltent, die leeg blijkt te zijn. Te laat.
Teleurgesteld, voornamelijk in mezelf, struinen we verder de beurs af op zoek naar boeken om mee naar huis te nemen. Mijn exemplaar van Kolja zit ongesigneerd in de draagtas, terwijl Arthur Japin even verderop zijn weg naar huis lijkt te maken.
Ondertussen is de beurs verandert in een kermiskoers: de wandelpaden worden vrijgemaakt en verschillende wielrenners rijden een rondje om de stands.
Terwijl ik even op Yfke sta te wachten, zie ik dat ik een gemiste oproep heb van Miriam. Zij en de rest zijn elders in de beurs dus waarschijnlijk wil ze weten waar wij zijn. Ik app terug, vervolgens gaat weer de telefoon over. Of ik in de buurt ben, want ze is onderweg naar de uitgever met Arthur Japin.
Tijdens hun wandeling over de markt zagen zij de auteur lopen, die net klaar was met een signeersessie die ik niet op het digitale programma had gezien (volgende keer maar wat beter voorbereiden). Alsof ze in een ZZ Top clip figureerden, hadden ze gedrieën naar de beste man gewezen: ‘Is dat niet…?’ Miriam stapte heel brutaal op hem af en wees hem op een jongetje met een gebroken hart die over de beurs liep. Welwillend en vriendelijk liep hij met haar mee naar de stand van de uitgever, zijn agent achter hem aan rennend: ‘Meneer Japin, hier hebben we geen tijd voor.’
Ik draai me om en zie ze een stand verderop staan en verbreek de verbinding. Ongelovig loop ik hun richting op, terwijl door de luidsprekers Ride of the Valkyries klinkt. Serieus, je verzint het niet. ‘Nou, je maakt wel een entree,’ zegt meneer Japin (ik durf geen Arthur te zeggen).
Giechelend en nog steeds vol verbazing schud ik hem de hand, overhandig hem zijn boek en weet mijn naam nog net uit te brengen. Het tafereel wordt nog aandoenlijker wanneer hij al grijnzend nog dichterbij komt staan als Miriam een foto wil nemen. De grijns op mijn gezicht is er de hele week nog niet af geweest. Wat een mooi mens. Als een fangirl zo blij zeg ik dag en zie Arthur Japin weglopen. 

Bijna zwevend begeef ik me richting de anderen. Yfke komt ook net terug van elders en kijkt me vragend aan, maar de grijns op mijn gezicht spreekt boekdelen. 

Een mooie dag, fijne gesprekken, prachtige ontmoetingen en gillende fans (of was alleen ik dat?). Mooier kon het niet.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)