Titel: De stenen engelDe stenen engel
Auteur: David Hewson
Serie: Pieter Vos & Laura Bakker #4
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Gert van Santen
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Danielle

Auteur
David Hewson (1953) is een Britse schrijver van misdaadromans. Hewson heeft eigenlijk nooit anders dan met het geschreven woord in zijn levensonderhoud voorzien. Hij verliet de school op zijn zeventiende om als reporter te gaan werken bij de Scarborough Evening News, een van de kleinste kranten van het Britse rijk. Hij werkte als journalist onder andere voor The Times, de Independent en de Sunday Times. In 1995 debuteerde hij met Semana Santa. In 2011 werd Hewson gevraagd de verboeking van de populaire Deense tv-serie ‘The Killing’ te schrijven. Dit leverde hem tot nu toe de Killing 1 t/m 3 op.
In 2014 verscheen Poppenhuis, het eerste deel van een serie thrillers die zich in Amsterdam afspelen, onder leiding van Rechercheur Pieter Vos en Laura Bakker, gevolgd door Het verkeerde meisje en Het derde zusje.
Het vierde deel in de Amsterdam-serie is De stenen engel. Warner Bros Nederland is bezig met de ontwikkeling van een tv-serie gebaseerd op deze boeken van Hewson.

Achterflap
Annie Schrijver is net tweeëntwintig jaar oud, werkt op de bloemenmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Niet lang daarna wordt ze, amper nog levend, teruggevonden op een begraafplaats, vastgebonden aan een stenen engel en ingesloten door een ring van vuur. In haar lichaam vindt de politie sporen van drugs die een verband leggen met een nooit opgeloste zaak: de Schone Slaapstermoorden. Maar Annie had schijnbaar nog geluk, want niet ver van haar vindplaats wordt een lijk gevonden waarop een verse tatoeage te zien is: Slaap, kindje, slaap.

Het is zomer in Amsterdam en de straten zijn vol toeristen, muziek en gelach, maar er heerst ook een duistere ondertoon nu er een seriemoordenaar actief lijkt te zijn. De spanningen lopen al snel hoog op en Pieter Vos weet dat hij de dader zo snel mogelijk te pakken moet krijgen om te voorkomen dat de paniek toeslaat…

Mijn mening
Het is misschien niet verstandig om meteen aan deel 4 te beginnen van een serie, maar toch kwam deze als eerste op mijn pad. Terwijl de andere delen me wel telkens op het netvlies waren gevallen, was het er nog niet van gekomen om ze te lezen.

Je bent een sukkel, Vos. Je ziet dingen over het hoofd.

Pieter Vos wordt meteen op scherp gezet als hij het briefje aantreft bij zijn woonboot. Al snel staan alle oren en ogen op scherp en wordt er naarstig opzoek gegaan naar de vermiste Annie Schrijver.  Het begin was een beetje rommelig en moesten de personages nog even op de juiste plek gezet worden. Eenmaal alles goed in het vizier gaat het verhaal pas echt leven.

De nieuwe commissaris Jillian Chandra is nu niet bepaald het type waar je gezellig een praatje mee gaat maken en speelt al snel enkele collega’s tegen elkaar uit. Maar Pieter is een uit de wol geverfde rechercheur en Laura Bakker staat hem te allen tijde bij. Een topteam blijkt al snel. In een rap tempo worden de stappen gezet om de juiste dader te vinden. Zeker nu blijkt dat Pieter enkele jaren geleden waarschijnlijk niet iedereen achter de tralies heeft gekregen bij het oplossen van de Schone Slaapstermoorden. Of worden de zaken nu allemaal verdraaid? Kloppen de feiten van vier jaar geleden nog wel? En waarom blijft Jillian Chandra Pieter zo dwarsbomen?

David Hewson creëert een spannend sfeertje door de binnenstad van Amsterdam. Je zwerft mee door de stad, op zoek naar de dader of misschien wel daders die verantwoordelijk kunnen zijn voor de slachtoffers. Een continue verandering van het plot laat je telkens verbazen en zorgt ervoor dat je het einde niet kan voorspellen.

De stenen engel, waarvan de vertaling van de Engelse titel ‘Sleep baby sleep” beter had gepast, is een goed opgebouwde actiethriller. David Hewson heeft een uitzonderlijke kennis om in een web van allerlei draden de juiste eruit te halen.

Ik verwacht dan ook een snelle voortzetting van het Vos/Bakker team.

Leesplezier: 4,5
Originaliteit: 4
Plot: 5
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 4,5
Spanning: 4

Ik geef De stenen engel 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)