Titel: Cel 7
Auteur: Kerry Drewery
Serie: Cel 7 #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Selma Soester
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 364 (e-pub)
Recensie: Manon, Miriam

Auteur
Kerry Drewery studeerde cum laude af in Professional Writing. Ze was een finalist in de BBC-competitie Scriptschrijven voor kinderen. Eerder was ze genomineerd voor de prestigieuze CILIP Carnegie Medal. (bron: www.lsamsterdam.nl

Samenvatting
Beroemdheid Jackson Paige is miljonair, filantroop en alom geliefd. En dan wordt hij vermoord. Neergeschoten. De dader? De zestienjarige Martha Honeydew. Zij wordt op heterdaad betrapt naast het lijk van Paige met het pistool in haar hand. ‘Ik heb het gedaan!’. Ze wordt gearresteerd en overgebracht naar de dodencellen. Martha zal worden berechtigd volgens het unieke systeem van alle stemmen gelden. Een democratisch rechtssysteem waarin de kijker beslist over het lot van degene die in de dodencellen zit. De kijker wordt via televisiezender Oog om Oog 24 uur per dag op de hoogte gehouden en in het dagelijkse programma Dood is gerechtigheid worden steeds alle details van het misdrijf doorgenomen en geanalyseerd en zal de hele kwestie van alle kanten belicht worden.  

Martha wordt na haar arrestatie opgesloten in Cel 1. Elke dag bij zonsopgang wordt ze naar een andere cel gebracht, totdat ze in Cel 7 belandt: de cel waar de elektrische stoel klaar staat. En dan is de hamvraag: is ze schuldig of niet?  

Jij beslist!

Onze mening
Manon:
Het verhaal start met Martha als ze bij het lijk van Jackson Paige wordt gevonden en waar ze gelijk bekent. ‘Ik heb het gedaan’ , zegt ze. Nou, dacht ik, dan is het nu al niet meer spannend, maar wat vergiste ik mij daarin! Hier begint Cel 7 pas. Want in dit Engeland, waar het boek zich afspeelt, hebben ze een heel ander rechtssysteem. Er zijn geen rechters meer, maar jij beslist via de realityshow “Dood is gerechtigheid” of ze blijft leven of niet.  

Er is zo’n groot grijs gebied. Maar er is geen plaats meer voor grijs.

Miriam: Wat een boek! Vanaf de allereerste bladzijde word je het verhaal ingetrokken en bij de laatste bladzijde weet je pas weer boven te komen. Je stapt het leven van Martha binnen op het moment dat ze naast het lijk van Jackson Paige staat, handen in de lucht en ze bekent dat ze hem heeft neergeschoten. Kerry Drewery neemt je mee in haar gedachten, haar gevoelens, haar angsten, wanhoop en hoop gedurende de zeven dagen dat zij in de cel zit. Zij is het personage dat het meest is uitgediept; je leert haar kennen in het heden, maar ook in het verleden als Martha terugblikt op haar leven voor de moord. Zo koelbloedig als Martha in Cel 1 overkomt, zoveel breekbaarder wordt ze als ze steeds een cel ‘opschuift’. Wie is Martha en waarom heeft zij Jackson Paige vermoord? Heeft zij Jackson Paige wel vermoord?  

Manon: De dag dat Martha wordt aangehouden, begint ze in Cel 1 en volgens het nieuwe rechtssysteem word je binnen 7 dagen veroordeeld, elke dag brengt haar dichter bij de laatste cel: Cel 7. Het boek wordt vanuit de diverse hoofdpersonen verteld, je krijgt dan verschillende inzichten in het verhaal.
Over Martha, hoe het tot het punt komt waarop zij de moord pleegt of heeft zij deze wel gepleegd? Heeft zij een ander plan en welke dan?
De therapeute van Martha, Eve Stanton komt aan bod. Eve staat haar bij in haar laatste dagen en is niet zo zeker dat Martha het heeft gedaan. Want was zij wel alleen toen Jackson Paige werd vermoord? Wie is Eve en hoe is zij therapeute geworden en vooral waarom?

‘Ik ben bang’, zeg ik. ‘Maar dat geeft niet.’

Miriam: Tijdens haar dagen in de cel wordt Martha bijgestaan door psychologe Eve Stanton. Een vrouw met haar eigen redenen en motivatie om het werk te doen dat zij doet. Kan Martha haar vertrouwen? 

Manon: Elke dag wordt de realityshow “Dood is gerechtigheid” van Oog om Oog producties uitgezonden op tv, waar je de gevangenen kan volgen in de cellen. Het programma wordt goed omschreven, je ziet het zo voor je op tv verschijnen. Er worden sprekers uitgenodigd om de stemmers van de schuld of onschuld van de gevangenen te overtuigen. Alleen stemmen voor leven of dood kost wel geld, dus hoe eerlijk gaat het nu echt? En de presentatrice van het programma, wat een geslepen persoonlijkheid…

Miriam: Het televisieprogramma Dood is gerechtigheid wordt op zo’n manier gebracht dat je het gevoel hebt dat je naar een televisie kijkt, je ziet het gewoon voor je, inclusief die ongelofelijk bloedirritante presentatrice.
Drewery verandert steeds van perspectief, Martha in de ik-vorm, weer anders als ze terugblikt, Eve, het televisieprogramma…die wisselingen zorgen ervoor dat je als lezer echt in het verhaal zit. Het gevoel ‘je stond er bij en keek ernaar’ is heel sterk en niet altijd even prettig, maar juist daardoor heel goed gedaan.
Hoe dichter Martha bij Cel 7 komt, hoe meer je te weten komt over wat er allemaal speelt. Tijdens het lezen komen er allerlei vragen bij je op. Je moet er serieus toch niet aan denken dat het rechtssysteem op deze manier in elkaar zit? Hoe eerlijk is een systeem waarbij je geld moet betalen om te kunnen stemmen? Een systeem waarbij de nadruk meer op sensatie dan op waarheid berust? Gelukkig is het fictie, maar de onderliggende boodschap is wel duidelijk.  

Manon: Cel 7 is een heerlijk vlot geschreven boek, je blijft lezen, want je wil weten hoe het Martha vergaat als ze de diverse cellen doorloopt en waarom ze dit doet. Hoe loopt het af, blijft ze leven of gaat ze dood? 

Na het lezen van dit boek ga je wel nadenken: hoe zou jij het vinden als er in Nederland geen rechtssysteem meer zou zijn, waar het publiek bepaalt of jij blijft leven of niet? Oog om oog, tand om tand! Is wel iets om over na te denken, want hoever zijn wij daar nog van af met al die realityshows?

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5

Eindscore: 4,5 ster

Miriam: Het verhaal wat Kerry Drewery neer heeft gezet, is intrigerend, verontrustend, walgelijk en verdomd spannend. De spanning is continue aanwezig en wordt opgeschroefd zodra de ontknoping in zicht is. Schuldig of onschuldig?
Lezen of niet lezen?  

Ik zeg lezen!

Leesplezier 5
Schrijfstijl 5
Plot 5
Originaliteit 5
Psychologie 5
Spanning 5 

5 sterren voor Cel 7

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)