Titel: Zwarte lievelingZwarte lieveling
Auteur: Susanne Koster
Serie: De oneindigheidstrilogie #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: oktober 2017 (heruitgave)
Aantal bladzijdes: 265
Recensie: Amanda

Cover
Een hele mooie en in het oog springende cover. Zeker voor een Young Adult heel aantrekkelijk. Het meisje op de cover met het zwarte haar en de roze bloemen vormen een mooi contrast. Daarnaast klinkt de achterflap veelbelovend. 

Auteur
Susanne Koster is haar werkende leven begonnen als graficus. Na het krijgen van haar kinderen is ze overgestapt naar de Hogeschool van Amsterdam waar ze als mentor gewerkt heeft. Daarbij gaf ze trainingen in Interpersoonlijke Beroepsvaardigheden. In 1993 debuteerde ze met haar eerste korte verhaal, waarna er nog een aantal volgden. Zwarte lieveling was haar eerst jeugdroman, deze is in 2017 na herschrijven opnieuw uitgegeven en is het eerste deel van een trilogie. Daarnaast heeft ze ook enkele psychologische thrillers geschreven, waarvan er 1 naar het Duits vertaald is. 

Achterflap
Saskia is eindelijk buiten het bereik van haar stiefvader. Buiten het bereik van zijn vuisten. In het kindertehuis probeert ze een nieuw leven op te bouwen, maar het verleden dringt zich nog vaak aan haar op. Blauw wordt dan grijs, grijs wordt donkergrijs, tot er alleen nog zwart over is. Maar Saskia wil zich niet laten onderdompelen in het duister. Ergens diep vanbinnen zit een prachtige bloem, die vecht om tussen het onkruid omhoog te komen

Mijn mening
Zwarte lieveling vertelt het enorm trieste verhaal van de 14-jarige Saskia. Zij werd jaren mishandeld door haar stiefvader en niemand die wat deed, ook haar moeder niet. Uiteindelijk werd ze gelukkig door een oom en tante uit huis gered. Nu probeert ze haar leven weer op te pakken in een kindertehuis.

‘Nee papa, alsjeblieft niet slaan, niet slaan.’ 

Een schrijnend onderwerp, kindermishandeling, een zeer maatschappelijk thema. Helaas gebeurt het nog steeds en veel te vaak. Daarom is het juist goed dat er boeken over geschreven worden, zodat kinderen en pubers kunnen lezen dat dit niet goed is, dat dit niet normaal is. Maar ook dat kinderen die in een kindertehuis wonen niet raar of crimineel zijn, maar dat ze iets ergs hebben meegemaakt in hun jonge leven waardoor ze niet meer thuis kunnen wonen. 

Een heel bijzonder boek om te lezen. De pijn, het verdriet en de angst van Saskia zijn zo goed voelbaar dat dit zich aan je vastklampt. Tijdens het lezen van het boek voel je gewoon de onmacht van de mensen in de omgeving, maar ook van jezelf, want wat verschrikkelijk als je zo leeft. Heel knap gedaan en ik denk echt dat dit een boek is wat op scholen op de leeslijst moet worden gezet. Wat vooral zo mooi aan het verhaal is, is dat Saskia langzaamaan haar leven weer oppakt en weer probeert iets op te bouwen. Ondanks de pijn en het verdriet uit haar verleden en ondanks de verschrikkelijke nachtmerries die ze soms heeft. Ze krijgt op den duur weer steeds meer vertrouwen in mensen, maakt vrienden en durft voor zichzelf op te komen. Haar eigen keuzes te maken.  

Koster heeft een toegankelijke en fijne schrijfstijl. Het verhaal is mooi onderverdeeld in verschillende hoofdstukken waarbij sommige stukken cursief zijn, stukken uit het verleden van Saskia. Erg pakkend en prima te begrijpen voor de jeugd.

Jij kunt liegen alsof het gedrukt staat. Ik zal wel zorgen dat je in een gesloten inrichting wordt opgenomen. Daar weten ze wel raad met die fantasieën van jou

Een bijzonder en triest verhaal wat je raakt tot in je ziel, het pakt je en laat je niet meer los. Bijzonder belangrijk maatschappelijk thema verwerkt in een goed uitgewerkt verhaal. 

Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4 

Een aanrader voor iedereen, jong en oud, om te ontdekken wat een invloed de geestelijke- en lichamelijke mishandeling op een kind hebben. 4 sterren voor Zwarte Lieveling van Suzanne Koster. Ik ben nu ontzettend benieuwd naar de andere 2 delen van de trilogie. 

Amanda 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)