Titel: VerraadVerraad
Auteur: Sanne de Bock
Serie: De strijd om Aera #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Palmslag
Publicatiedatum: maart 2017
Aantal bladzijdes: 278
Recensie: Manon

Auteur
Zodra Sanne de Bock (Utrecht, 1994) leerde schrijven, stortte ze zich op het creëren van verhalen, boeken en liedjes, meestal zelfs geïllustreerd en altijd bomvol fantasie. Naast de aspiratie om actrice, rockster en mama te worden, kwam een carrière als schrijfster dan ook al snel op haar lijstje met toekomstwensen te staan. Hoewel ze in 2012 begon met haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is de ambitie om door te breken met haar verhalen nog altijd sterk aanwezig. Zodra de studieboeken en de stethoscopen kunnen worden neergelegd, grijpt Sanne haar laptop om het scherm te vullen met haar vele personages en haar eigen werelden, waarin ze soms liever verblijft dan in de werkelijkheid (bron: www.palmslag.nl). 

Achterflap
Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij het concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijk werden geboren. 

Wanneer een jonge vrouw zwaargewond ontwaakt in een ziekenhuis van het Noorder Koninkrijk en ontdekt dat ze geen flauw idee meer heeft wie ze is of wat er is gebeurd, is ze de wanhoop nabij. Vriend Trojan vertelt haar dat de autoriteiten haar op de hielen zitten, alleen heeft zij geen idee waarom. Langzaam ontwart ze een netwerk van leugens en intriges en neemt ze de zware taak op zich iets te doen aan het dictatorschap waaronder het land al jaren gebukt gaat. Wie is er te vertrouwen, wie heeft het bij het rechte eind en wie lukt het vast te houden aan zijn idealen, als alles en iedereen haar tegenwerkt. 

Mijn mening
In de proloog van Verraad wordt een kort overzicht gegeven van Aera en de splitsing van het land in een Noorder en Zuider Koninkrijk, heel fijn om te lezen hoe het land wordt bestuurd en te begrijpen hoe de wereld van Aera in elkaar steekt. Alleen had ze wat mij betreft meer over Area en de bestuurders in het boek zelf mogen vertellen. Het verhaal start met Alanna, die wakker wordt in het ziekenhuis met geheugenverlies. Haar vriend Trojan neemt haar mee, omdat ze daar niet veilig is. En vanaf dan zijn ze vooral op zoek naar antwoorden op de vragen: wie is Alanna? Wie is Trojan? Kan ze deze man wel vertrouwen? Hij zegt dat hij haar vriend is, maar is dat ook zo? Gaandeweg wordt het Alanna meer duidelijk hoe de bewoners in de gaten worden gehouden en dat ze als makke schapen alles op geven voor het Koninkrijk. Als Trojan op de offering wordt betrapt bij het stelen van eten, krijgt hij de keuze: naar de militie/marine of de kogel. Geen moeilijke keuze! Als Alanna hem probeert te bevrijden, wordt ze ingelijfd als hulpje in de keuken. Tijdens een ongeoorloofde pauze, als Alanna over het strand loopt, wordt ze aangesproken door een oude vrouw: Haelen, ben jij het? Haelen? Wie is Haelen, vraagt Alanna zich af. Heeft Trojan al die tijd tegen haar gelogen?  

 

Verraad

 

Het boek begint met het geheugenverlies van Alanna en dat ze wordt meegenomen door Trojan. Hierdoor zit de spanning er gelijk in. Helaas zakt het verhaal hierna toch wat in naar mijn mening. Pas halverwege komt het tempo en de spanning terug, wat tot het einde wordt vastgehouden. Al met al een prima debuut van Sanne de Bock en hopelijk in deel 2 meer over Aera. Ik ben zeker benieuwd hoe het verder gaat met Alanna/Healen.   

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 3

Eindscore voor Verraad: ruim 3,5 ster 

Manon Hijman

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)