In oktober verscheen Dodelijke Affaire van Peter James, alweer het twaalfde deel met Roy Grace in de hoofdrol. Reden genoeg om hem eens wat vragen te stellen dacht Karin Hazendonk en zij stuurde hem wat vragen; hieronder het resultaat! 

Mochten er nog mensen zijn die nog nooit van u gehoord hebben, wie is Peter James? Kunt u uzelf beschrijven in een paar woorden beschrijven met een korte uitleg?
Auteur – Ik heb 30 boeken geschreven. Ik schrijf zowel een serie misdaadthrillers over Roy Grace als standalones, die gaan over kwesties zoals genetische manipulatie of over de zoektocht naar het bestaan van God. Mijn boeken zijn vertaald in 37 talen en er zijn er wereldwijd zo’n 30 miljoen verkocht. Ik heb 12 opvolgende UK nummer 1 bestsellers gehad. Mijn laatste boek Need you dead (Dodelijke affaire) heeft net drie weken op nummer één gestaan.  

Dierenliefhebber – Mijn vrouw Lara en ik delen een gezamelijke passie voor dieren en we hebben inmiddels een grote verzameling thuis. Op dit moment hebben we drie honden, vijf alpaca’s, drie emoe’s, elf kippen, vijftien Indian runner eenden en ongeveer 200 karpers. Een van de Indian runner eenden heeft gebroed in ons huis, nadat onze hond Oscar binnen kwam lopen met een tjilpend ei in zijn bek!  

Racer – Ik ben altijd al een autoliefhebber geweest and ik geniet ervan om te racen met een van de klassieke auto’s die ik bezit, vooral de BMW 1800 uit 1965, de Abarth uit 1958 en de A35 uit 1958 en ik kijk ernaar uit om samen met mijn vrouw te racen in onze nieuwste aankoop, een Mini uit 1965. Ik hoop dat we volgend jaar een race voor klassieke auto’s kunnen doen in Zandvoort, bij jullie in Nederland!  

Foodie – Ik heb altijd een grote interesse gehad in eten en, natuurlijk, wijn. Ik denk dat er weinig dingen fijner zijn dan om samen met mijn vrouw of vrienden aan tafel te zitten en te praten over eten en wijn. Ik denk dat het absoluut een van de heiligste definities is van beschaving. We zeggen dat de Engelsen eten om te leven en de Fransen leven om te eten. Ik denk dat ik veel Frans bloed heb! Mijn interesse in eten en wijn heeft ertoe geleid dat ik al vier jaar een maandelijkse column schrijf in een tijdschrift over eten, wijn en een andere grote passie, reizen.   

U heeft al best veel boeken geschreven met Roy Grace in de hoofdrol. Hoe houdt u het interessant voor uzelf om steeds terug te keren naar dezelfde hoofdrolspeler? Heeft u een bepaald aantal boeken in uw hoofd met Roy of ziet u wel waar naartoe hij u leidt?
Ik ben gefascineerd door de wereld van de politie. Niemand ziet meer van het menselijk leven dan een agent. Ik doe gemiddeld eens per week iets met de politie en ik hoor dan intrigerende verhalen en die verhalen probeer ik te verweven in mijn boeken. Ik ga door met mijn serie over Roy Grace zolang de lezers het willen lezen!  

Waar haalt u uw inspiratie vandaan om een boek te schrijven dat wereldwijd zo goed gelezen wordt? Voelt u enige druk tijdens het schrijven of heeft u daar totaal geen last van?
Ik haal mijn ideeën uit een breed scala van bronnen. Zoals uit de dagen die ik met de politie doorbreng (zoals eerder genoemd) en uit mijn algemene interesse voor wetenschap, de medische wereld en het paranormale. Ik haal inspiratie uit artikelen die ik in de krant lees, en heel vaak uit de gesprekken die ik met mensen heb. En natuurlijk, er zitten ook heel veel vreemde ideeën in die grijze massa in mijn hoofd!


Hoe schrijft u? Bent u dan alleen of maakt het niet uit waar u bent? Heeft u muziek aan staan en zo ja, wat dan? Heeft u ook een favoriete schrijfstoel zoals Roald Dahl?

Ik schrijf zes dagen per week van 18.00-21.30 uur. Dat is een gewoonte die erin geslopen is in de tijd dat ik nog films produceerde. Ik denk dat een routine essentieel is als je schrijven serieus wilt nemen. Dankzij laptops kan ik nu overal schrijven en ben ik niet gebonden aan een kantoor. Ik kan eigenlijk best goed schrijven in een vliegtuig, achterin de auto en in hotekamers. Ik neem een drankje, vaak een wodka Martini, met vier olijven, zet muziek aan en kom in een vibe. Ik houd echt van dit deel van de dag. Ik houd ervan om muziek te luisteren tijdens het schrijven en ik heb dan ook een enorme playlist. Dit zijn een aantal liedjes die mij enorm inspireren:  

Van Morrison – Queen Of The Slipstream
Ik ben enorme fan, maar ik heb dit pas recentelijk ontdekt. Dit is mijn favoriete track.  

The Kinks – Mr Pleasant
Mijn favoriete band allertijden! En dit is een van de smerigste liedjes ooit geschreven. Ik houd ervan!  

The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 miles)
Dit is een geweldig get-up-and-go liedje! Als ik moe ben, houdt dit mij wakker!  

Marla Glen – The Cost Of Freedom
Ik houd van de bijzondere stem van deze vrouw. Ik zet deze vaak als eerste aan als ik ga schrijven.

Rod Stewart – Rhythm Of My Heart
Rod’s stem en muziek heeft iets besmettelijks. Hij laat mij knallen.  

The Hooters – Satellite
Ik houd van hun American Anthems album. Geweldige muziek voor op de weg.  

Dire Straights – Romeo and Juliet
Ik vind dit liedje geweldig, het heeft een hoog feel-good gehalte.  

Louis Armstrong – Wonderful World
Ik houd van zijn stem, het roert mijn ziel.  

Eagles – Peaceful Easy Feeling
Geweldige up-and-go muziek!  

Passenger – Let her go
Passenger heb ik pas kortgeleden ontdekt. Geweldige muziek. En hij komt uit het Brighton van Roy Grace!  

Ben u bang voor iets? Doet u iets met deze angsten in uw boeken?
Voor veel dingen! Ik heb hoogtevrees en ik ben enorm claustrofobisch. Maar de claustrofobie heeft mij enorm geholpen bij het schrijven van mijn eerste Roy Grace boek, Dead simple, waarin een van de karakters levend wordt begraven in een doodskist in de bossen na een misgelopen grap. Iedereen, die weet waar hij is (behalve één persoon), ligt dood in een autowrak. En die ene persoon heeft een goede reden om te zwijgen. Als research heb ik mezelf laten opsluiten in een doodskist (met gesloten klep) voor 30 minuten. Dat waren de angstigste 30 minuten van mijn leven!  

Wat maakt een thriller een goede thriller?
Ik denk dat we graag boeken lezen om uit te vinden wat er gebeurt met de hoofdpersonen die we aan het begin van een boek leren kennen en ons vooral daarmee bezighouden. De elementen die van een thriller een goede thriller maken zijn geloofwaardige hoofdpersonen, en een echte, griezelige schurk, wendingen die de lezer niet aan ziet komen, constante spanning, en een eind waar je helemaal enthousiast van wordt.   

U maakt regelmatig deel uit van een politiepatrouille. Hoe was dat de allereerste keer?
Het was een absolute eye-opener om te zien hoeveel verschillende situaties kunnen voorkomen in één dag bij de politie. Van een wiegedood naar een ouder echtpaar dat opgelicht is en hun spaargeld kwijt is naar vreselijk huiselijk geweld en een dodelijk ongeluk.   

Sommige van uw Roy Grace boeken worden in het theater gespeeld. Mag u bepalen wie de hoofdrol krijgt? Wordt u daarbij betrokken?
Ik word helemaal betrokken bij alle stadia van de voorstellingen. Dat was een voorwaarde voor ik het goed vond dat mijn boeken gebruikt en aangepast werden voor theater en ik geniet van dit hele proces.  

U heeft ook een aantal awards gewonnen dit jaar. Heeft u een mooie prijzenkast thuis en vindt u het nog steeds een eer om te winnen?
Ik heb mijn awards trots uitgestald thuis. Ik word heel blij van het winnen van welke award dan ook, of het nu thuis in de UK is, of overzee en ik zal nooit arrogant worden of eraan gewend raken. Ik heb ongelofelijk veel geluk dat er zoveel enthousiaste lezers zijn die mij voor zo veel van deze awards hebben getipt.  

Heeft u een favoriet boek van uzelf? Op welk boek bent u het meest trots?
Dead simple, omdat dat boek mijn doorbraak betekende.  

The house on cold hill ieen standalone spookverhaalKomt er nog een ander spookverhaal of standalone in de toekomst?
Ik ben op dit moment bezig met het vervolg op The house on cold hill, en in de herfst volgend jaar, zal mijn laatste standalone Absolute proof worden gepubliceerd. Ik ben al 25 jaar bezig met dit boek, een thriller over de vraag wat er zou gebeuren als een geloofwaardig iemand bewijs zegt te hebben over het bestaan van God. Het verhaal is een gevolg van een telefoontje dat ik in 1983 had met een oudere man die mij vertelde dat God bezorgd was over de staat van de wereld. Hij voelde dat als de mensheid zijn geloof in Hem zou herbevestigen, het ons weer op het rechte pad zou brengen. Hij had de oudere man drie dingen verteld die niemand anders op aarde wist en vertelde hem dat er een schrijver was die Peter James heette en hem kon helpen om serieus genomen te worden.   

In 2015 waren dit uw favoriete boeken: Alex of Pierre Lemaitre, I’ll let you go from Clare Mackintosh, Two faces of January by Patricia Highsmith. Wat zijn uw favoriete boeken dit jaar?
The Truth About The Harry Quebert Affair door Joel Dicker. Dat is mijn favoriet van de afgelopen 12 maanden. Ik vond Missing Presumed door Susie Steiner ook heel leuk. Op dit moment ben ik Behind her Eyes van Sarah Pinbourough aan het lezen en geniet hier erg van.

Als iemand uw boeken nog niet kent, waarom zouden ze die moeten lezen?
Ik probeer heel erg het soort boeken te schrijven die ik zelf ook graag lees. Ik denk dat het meerendeel van ons in bed leest, als we moe zijn, dus ik schrijf korte hoofdstukken. Ik probeer elk hoofdstuk te eindigen met een cliffhanger, en ik schrijf altijd vanuit drie perspectieven om het leven van zowel de politie als de slachtoffers en de schurken te laten zien. Ik werk er hard aan om de boeken up to date te houden met de laatste snufjes in misdaadland, maar bovenal probeer ik mijn boeken leuk en vol voldoening te houden.  

Dank jullie wel! Geweldige vragen…..hier zijn mijn links naar mijn social media, het zou fijn zijn als jullie die konden toevoegen.  

My YouTube channel: www.peterjames.com/YouTube
My website: www.peterjames.com
Facebook: http://www.facebook.com/peterjames.roygrace
Twitter: http://twitter.com/peterjamesuk
Instagram: https://instagram.com/peterjamesuk
Instagram pets: http://instagram.com/peterjamesukpets
Amazon Author Page: http://www.amazon.com/Peter-James/e/B000APS7L4/ref=sr_tc_2_0?qid=1469738214&sr=8-2-ent  

Leave a Reply

  • (not be published)