Titel: Escape roomEscape room
Auteur: Maren Stoffels
Genre: Thriller
Uitgeverij: Leopold
Publicatiedatum: oktober 2017
Aantal bladzijdes: 204
Recensie: Amanda

Cover
Een hele gave cover! Heel aantrekkelijk, dat zwart roept gelijk iets duisters op en het peertje waarin een lucifer uitgaat, spannend! In de rook in het peertje is nog net een schim te ontwaren. Eenvoudige, maar in het oog springende cover.

Auteur
Maren Stoffels is begonnen met schrijven zodra ze dit kon. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Na haar debuut zijn er veel boeken verschenen bij dezelfde uitgeverij. Tijdens de schoolbezoeken die ze doet via stichting SSS merkt ze dat de lezers haar boeken vooral leuk vinden omdat ze er zoveel in herkennen. De thema’s in haar boeken zijn o.a. anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.
(Bron: www.leopold.nl) 

Achterflap/samenvatting
Meer dan tien maanden heb ik op dit moment gewacht.
En nu staat Het voor me, in levenden lijve.
Ik schud Het de hand.
En Het heeft geen idee wie ik ben.
Ik moet me inhouden om niet teveel naar Het te kijken.
Het is gewoon een speler, net als die andere drie.

Vier vrienden geven zich op voor een escape room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit helemaal niet van plan is hen te laten gaan?
Een van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

Mijn mening
De titel en de achterflap maakte mij enorm nieuwsgierig. Zeker aangezien ik zelf ook een keer een escape room gedaan heb, wat erg goed bevallen is. Bij uitstek een hele goeie setting voor een (YA) thriller, aangezien je opgesloten zit met een aantal man.
Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de vier vrienden Mint, Alissa, Milas en Sky met daarnaast hele korte vermeldingen van een persoon X, de dader. Elk personage heeft ook zijn eigen lettertype in het boek, dit is even wennen, maar als je eenmaal een eindje in het boek bent, valt het niet meer op.
Daarnaast word je wat betreft de personages en wie ze leuk vinden ook nog goed op het verkeerde been gezet. Die openbaring zag ik niet aankomen! De personages an sich worden voldoende uitgewerkt en zijn zeer herkenbaar voor de jeugd met de problemen op school, thuis, met vrienden en relaties.

Ik kan Het niet meer zien,
ik hoor Het alleen ademhalen.
Sommige mensen denken dat alles van hen is,
Het ís zo iemand.

Stoffels weet de spanning goed op te bouwen, je weet dat er iets gaat gebeuren, maar wat, met wie, waarom en door wie blijft heel lang een verrassing. Zeker ‘Het’ blijft een hele poos een raadsel.  

Ik vond het een erg leuk en verfrissend boek om te lezen, door de vele wisselingen in personages en de opbouw van de plot. Heerlijk eenvoudig om te lezen, geen moeilijke fratsen, gewoon beginnen en doorgaan. Het boek was dan ook op 1 dag uit. Het verhaal is niet overal even geloofwaardig omdat Mint de pijn van andere mensen kan voelen voordat zij ze zelf voelen, maar hé, het is fictie he!
Hele leuke opzet, goeie setting, herkenbare personages en prima uitgewerkt. Wat wraak allemaal met een mens kan doen. Een heerlijke spannende Young Adult die ik iedereen kan aanraden. Een aanwinst in het YA genre. 

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Escape room is een heerlijk boek om niet teveel bij te moeten nadenken en gewoon mee te puzzelen. 4 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)