Titel: Verwachting Verwachting
Auteur: Michael Robotham
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Ludo Diercksens
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Bianca

Over de auteur
Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische thrillerauteur en journalist. In de laatste functie reisde hij veertien jaar lang de wereld rond en zijn artikelen verschenen in diverse Britse, Amerikaanse en Australische kranten en tijdschriften. Als ghostwriter schreef hij vijftien autobiografieën van beroemdheden, waaronder politici, popsterren en sportmensen. Twaalf van deze boeken belandden op de Sunday Times bestsellerlijst.

In 2004 debuteerde Robotham met de door media en lezers veelgeprezen thriller  The suspect  (De verdenking ), mede door de verbluffende plotwending. Het boek was de start van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O’Loughlin.

Hij schreef ook een aantal standalonethrillers, waaronder  Life or death  (2014), dat naar het Nederlands werd vertaald als Leven of dood. Het boek werd door lezers en vele media vol loftuitingen ontvangen en wederom geprezen vanwege de fraaie plotwendingen.

Het werk van Robotham werd vele malen bekroond en genomineerd. Zo won hij tweemaal de Ned Kelly Award, de prestigieuze Australische misdaadboekenprijs, werd hij tweemaal genomineerd voor de CWA Ian Fleming Steel Dagger Award en tweemaal voor de The CWA Ian Fleming Gold Dagger Award, welke prijs hij in september 2015 in ontvangst mocht nemen voor Life or death. Robothams boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald en in meer dan vijftig landen uitgegeven.

Achterflap
Agatha en Meghan zijn allebei zwanger en leven in dezelfde stad. Maar dat is dan ook het enige dat hen bindt. Meghan leidt haar perfecte leven met liefhebbende man en prachtige kinderen, terwijl Agatha na een zware werkdag wanhopig bij de telefoon zit te wachten op een berichtje van haar vriend, de vader van haar aanstaande kind.
Toch worden de beide vrouwen vriendinnen en steunen ze elkaar tijdens hun zwangerschap. Terwijl Agatha een leven verzint dat mooier is dan de werkelijkheid, is ook Meghan niet zo perfect als ze lijkt; ze probeert zaken geheim te houden voor haar man. Al snel zullen de levens van de twee vrouwen op een gevaarlijke manier met elkaar verknoopt raken, tot er geen weg terug meer is.

Mijn mening
Als echte Robotham fan is mijn verwachting van deze standalone hoog, de O’Loughlin serie hoort tot mijn topfavorieten en ook van Leven of dood (de vorige standalone) heb ik enorm genoten.
De achterflap van Verwachting is er eentje die totaal anders is dan we van Robotham gewend zijn, en dat blijkt dus ook tijdens het lezen.

Het leven van Agatha en Meghan heeft maar één overeenkomst, ze zijn allebei zwanger, voor de rest is bij beiden alles anders. Agatha moet hard werken voor een paar centen, haar vriend zit op zee en bij Meghan lijkt alles aan te komen waaien. Haar man is sportpresentator en ze hebben een doorsnee koningsgezinnetje. Wanneer hun paden elkaar kruisen, schept de zwangerschap die beiden doormaken direct een band. Ze zitten samen op yoga en een vriendschap voor het leven lijkt geboren.
Het boek leest zeer makkelijk weg, de hoofdstukken zijn wisselend vanuit Agatha en Meghan geschreven, de lezer hoeft weinig moeite te doen zich in het verhaal te verdiepen. Het boek bevat maar één verhaallijn, dat is jammer, hierdoor is er weinig psychologisch denken nodig om tot de plot te komen.
De schrijfstijl is eerder romantisch en met momenten humoristisch dan spannend te noemen en als men zou beweren dat het boek door een vrouwelijke auteur geschreven is,  zou mij dat niet verbazen.

Mijn herinneringen hebben geen genade met de details uit mijn leven. Ik kan niets herschrijven of veranderen, bepaalde momenten wissen of het einde herschrijven.

De zwangerschapsperikelen worden uitgebreid besproken en de belevingen rondom de bevallingen en kraamtijd worden tot in details benoemd. Desalniettemin lees ik het boek in een mum van tijd uit, ik geniet van het verhaal op zich maar is voor mij niet Robotham-waardig. Daarvoor ontbreekt de psychologische diepgang.
Toch is het een boek wat ik graag heb gelezen en wat ik niet weg kon leggen. Als lezer voel je mee met de kinderwens die helaas niet voor elke vrouw zo vanzelfsprekend is. Men gaat soms ver om een wens in vervulling te laten gaan.

De plot was vooral triest maar niet verrassend, voor mij was Verwachting meer een spannende roman met een boodschap.

Spanning: 3
Plot: 2
Schrijfstijl: 4
Psychologie: 3
Originaliteit: 3
Leesplezier: 4

Verwachting krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)