Titel: Jij en ikJij en ik
Auteur: Jojo Moyes
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Anna Livestro
Publicatiedatum: september 2017
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Heidi

Auteur
Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boek Sheltering Rain (Paradijs op aarde) verscheen in 2002. Moyes is een van de weinige auteurs die twee keer de Romantic Novel of the Year Award won, in 2004 voor Verboden vruchten en in 2011 voor De laatste liefdesbrief. Haar boeken zijn inmiddels in elf landen vertaald. Haar roman Me before You (Voor jou) was een wereldwijde bestseller en verkocht meer dan drie miljoen exemplaren.

Achterflap
Van Jojo Moyes (‘Voor jou’/ ‘Me Before You’) verscheen de bundel ‘Jij en ik & andere verhalen’.
Nell is 26 en ze is nog nooit in Parijs geweest. Eigenlijk is ze nog nooit een romantisch weekendje weggeweest. Reizen is… niet echt haar ding. Dat gaat veranderen, heeft ze besloten: ze gaat met haar vriend Pete naar de lichtstad. Maar dan laat Pete haar zitten op de dag van vertrek – en Nell besluit iedereen (en vooral zichzelf) te bewijzen dat ze een zelfstandige en avontuurlijke jonge vrouw is door alsnog op die trein te stappen. Eenmaal alleen in Parijs, ontdekt Nell een kant van zichzelf waarvan ze niet had durven vermoeden dat zij die had…
In de novelles ‘Jij en ik’, ‘Een week in Parijs’ en nog 9 nieuwe, niet eerder verschenen verhalen ziet de lezer Jojo Moyes op haar best.
Van Jojo Moyes zijn wereldwijd al meer dan 29 miljoen boeken verkocht. ‘Me Before You’, de verfilming van haar bestseller ‘Voor jou’, was een grote hit. Dat boek werd gevolgd door ‘Een leven na jou’ (After You)

Ze is dat hele eind naar de Franse hoofdstad gekomen, met haar nieuwe ondergoed en haar roodgelakte teennagels, en Pete laat haar gewoon stikken.

Mijn mening
Ik was erg benieuwd naar dit boek, ook omdat het al meerdere malen aanlokkelijk naar me had lopen knipogen in de boekhandel. De cover in een mooie pastelkleur sprak me zeker aan en ziet er werkelijk prachtig uit met lint aan de zijkant. Ook het fenomeen van meerdere kortere verhalen vond ik erg aantrekkelijk. Het eerste verhaal wat ik las ging over de 26-jarige Nell, ze gaat alleen naar Parijs, ze twijfelt, maar doet het toch. Vanaf het begin gebeurt er direct van alles waardoor het mijn aandacht goed vast weet te houden. Ik kan me goed inleven in Nell en vind het dapper dat ze zo uit haar comfortzone stapt. Ik kreeg zelf het idee dat ik met haar samen in Parijs was en moest meerdere malen lachen hoe bepaalde scènes omschreven waren, dit komt mede door de zeer beeldende en vlotte schrijfstijl van de schrijfster. Ook zit er in dit verhaal een mooie boodschap verweven, namelijk; “geniet van het leven”. Toch is het niet alleen maar lof wat ik over dit boek te vertellen heb. De kortere verhalen in dit boek wisten mij namelijk niet zo te bekoren. Ik kreeg hier regelmatig het idee dat het eind wat afgeraffeld werd om maar een eind aan het verhaal te maken. Ook bleven de personages wat vlak en voelde ik daar geen band mee. De conclusie die ik hieruit haal is de twee langere verhalen vond ik erg leuk om te lezen, maar de kortere verhalen hadden wat mij betreft toch echt achterwege mogen blijven, want dit haalt het geheel van het boek jammer genoeg toch naar beneden.

Ik zag alleen die magere, oplettende vrouw, wier geluk ineens op drijfzand gebouwd leek.

Ik geef Jij en ik van Jojo Moyes 3 sterren.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)