Titel: Meisjes vermistMeisjes vermist
Auteur: Agustín Martínez
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Cora Kool, Marten de Vries
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Amanda

Auteur
Austín Martínez (1975) is scenarioschrijver en journalist. Op vakantie met zijn familie in de Pyreneeën hoorde hij de lokale bevolking praten over een vermist kind. Het werd zijn inspiratiebron voor deze razendsnelle thriller, die in Duitsland, Frankrijk en Engeland een groot succes is.
Bron: Xander uitgevers 

Achterflap
In het bergdorpje Monteperdido, dat onder de dreigende toppen van de Spaanse Pyreneeën ligt, verdwijnen op een dag twee elfjarige meisjes. Ze zijn nooit meer gezien. De hechte gemeenschap van het dorp lijdt onder het verlies van Ana en Lucia.
Vijf jaar later wordt er een gecrashte auto in een ravijn gevonden. In die auto vindt de politie de nu zestienjarige
Ana naast het lijk van een man. Ze is gewond en in shock, maar ze leeft. Waar is Lucia? Leeft ze nog? Commissaris Sara Campos heropent de zaak. Een wanhopige zoektocht naar Lucia begint. Onder de inwoners van Monteperdido groeien de verdenkingen ongebreideld: was de dader een vreemde, of een van hen?

Mijn mening

Koud, zo ontzettend koud. Alsof er ijskristallen door haar aderen stroomden.

Het verhaal over Ana en Lucia start in het verleden, voordat ze verdwenen zijn. Hier wordt kort een stukje weergegeven wie ze zijn en hoe de verhoudingen zijn. Daarna maken we een sprong naar het heden, vijf jaar na de verdwijning van de meisjes. Tijdens het lezen merk je dat de tijd in het dorpje in die vijf jaar min of meer heeft stil gestaan. Zeker voor de directe familie van de meiden. Een klein bergdorpje waarbij iedereen elkaar kent, precies weet wat de ander op zijn of haar kerfstok heeft, een dorpje wat leeft van de toeristen in de zomer. Daar is nu verandering in gekomen door de vondst van Ana. Door de heropening van de zaak komen er heel wat ongure zaken boven borrelen in het dorp. En wat erger is, vijandigheid, want waarom is Ana teruggevonden en niet Lucia.

Getekend door haar ziekte, verzette ze zich tegen de dood, zoals een schuldige zijn onschuld blijft volhouden, hoewel alle bewijzen tegen hem zijn.

De kracht van dit verhaal zit hem in het feit dat eigenlijk alle personages verdacht zijn en heel lang verdacht blijven. De personages hebben allemaal iets verdachts, een geheim, een bepaalde reactie op een situatie, iets waardoor de verdenking steeds verschuift. Wanneer je denkt dat je een personage kunt afstrepen als verdachte gebeurt er juist iets waardoor hij of zij weer bovenaan komt te staan. Alleen de zuiverheid en puurheid van Sara en Santiago zijn onbetwist aangezien zij “buitenstaanders” zijn. Sara leren we ook behoorlijk goed kennen, een vrouw met een getroebleerd verleden. Een moeilijke jeugd, psychisch niet altijd even sterk, maar het hart op de juiste plaats. Ik denk dat Sara een heel mooi serie-personage is en ik hoop dan ook dat we haar nog eens terug zien, want haar verhaallijn is niet afgerond voor mijn gevoel.

De mens is het gevaarlijkst als hij eenzaam is,’ zei Santiago altijd. ‘Iemand die eenzaam is, heeft niemand die zijn achtergrond kent en hem vertelt wie hij is.

Martínez bouwt de spanning in het verhaal langzaam op, het zit hem ook voornamelijk in de psychologische hoek. Af en toe komt er een gebeurtenis voorbij waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten en je weer meegetrokken wordt in het verhaal. Ook de onderlinge spanning bij de personages wordt goed opgebouwd, want op den duur vertrouwt niemand elkaar meer. De schrijfstijl is prettig en heel erg beschrijvend, de personages, het dorp en voornamelijk de bergrijke omgeving worden in detail beschreven. Persoonlijk vond ik dit niet storend, hierdoor ontstaat een goed beeld van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Lekker om in te leven in een omgeving die er volgens mij schitterend uitziet!

Martínez heeft met Meisjes vermist een heerlijke psychologische thriller op de markt gebracht. Goed uitgewerkt personages en een mooi omschreven omgeving, een geïsoleerd bergdorp, een geweldige setting voor een spannend verhaal.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Een mooie 4 sterren voor Meisjes vermist. Ik wacht vol spanning af of er een vervolg komt met Sara Campos in de hoofdrol!

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)