Titel: DonnybrookDonnybrook
Auteur: Frank Bill
Genre: Roman
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: René van Veen
Publicatiedatum: 20 november 2017
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Danielle

Auteur
Frank Bill (1974) woont in Southern Indiana en is schrijver van de thriller Donnybrook en de verhalenverzameling Crimes in Southern Indiana, volgens de GQ een van de favoriete boeken in 2011 en volgens a Daily Beast het beste debuut van 2011.   

Achterflap
Donnybrook is een mengeling van pure adrenaline, rauwe humor en het over the top geweld van Quentin Tarantino en de hick fiction van Cormac McCarthy en Donald Ray Pollock. Voor Jarhead Johnny Earl is er nog maar één mogelijkheid om eten te kopen voor zijn gezin en dat is de Donnybrook in Orange County winnen. Elk jaar in augustus komen daar de meest doorgewinterde bare-knuckle-vechters bij elkaar voor dit toernooi. Onder toeziend oog van een enthousiaste menigte vol drugs, drank, weddenschappen en hamburgers, gaan twintig mannen elkaar te lijf tot er nog maar één overeind staat. De overblijver wint de ongelofelijke prijs van honderdduizend dollar. Jarhead staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan als zijn problemen is. Maar er zijn meer die azen op de Donnybrook. Chainsaw Angus – een gepensioneerde vechter die de klappen in zijn gezicht zat is – en zijn losbandige zus Liz koken methamfetamine in een verscholen hut, diep in de bossen. De Donnybrook is voor hun een uitgelezen kans om veel klanten in een keer te bereiken en een fortuin te verdienen. Het gaat om zoveel geld dat Liz zich afvraagt of ze dat wel met haar broer wil delen en of ze er niet beter zelf met het geld vandoor kan gaan.  

Mening
Ruig, dat is het eerste woord dat er aan het verhaal gegeven kan worden als je de achterflap en cover ziet. En daar is eigenlijk nog niet alles mee gezegd. Donnybrook is een keiharde actiefilm zou ik bijna zeggen, want het verhaal is realistisch geschreven en vertoont geen enkel zwak moment (inmiddels is de film in de maak).
Je wordt wel overrompeld door tientallen namen die in het begin wel een goede concentratie behoeft om bij te houden wie, wat en waar bij hoort. Gelukkig laat de schrijver je, telkens door een stukje herhaling, niet lang piekeren. En dit is erg prettig om het verhaal goed lopende te houden.   

Iedereen is gefocust op Donnybrook en daar gaat uiteindelijk ook iedereen naar toe, in wat voor een toestand dan ook. Sommige zullen het net niet bereiken, anderen in een zo gehavende toestand dat je je wel eens afvraagt hoe die persoon überhaupt nog adem kan halen. Niet dat het ongeloofwaardig overkomt, mensen die Clint Eastwood kennen, weten ook dat hij geregeld herboren werd ondanks met kogelgaten doorzeefd. 

De ene pik is krom, de andere recht, maar je kunt met allebei neuken.

Donnybrook is een heerlijk grof keihard verhaal die je met smaak gaat lezen. Het tweede deel is inmiddels uitgekomen en wordt hopelijk snel vertaald aangezien het einde van Donnybrook nog niet in zicht is. 

Ik geef Donnybrook 4 sterren. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)