Titel:Als het waar is Als het waar is
Auteur: Tara Altebrando
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Young & Awesome
Vertaling: Fanneke Cnossen
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 229
Recensie: Miriam

Over de auteur
Tara Altebrando studeerde aan Harvard. Voordat ze fulltime schrijfster werd, werkte ze als muziekjournalist en stand-upcomedian.  

Samenvatting
Als het waar is is de titel van de podcast van Liana Fatone. Een podcast waarin ze dieper op onderwerpen ingaat die haar fascineren. Haar volgende onderwerp is Crystal Bryar. Zij zit een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de moord op haar zoontje. Maar heeft zij het wel gedaan? Zij ontkent het in ieder geval. Crystal haalde als tiener het nieuws vanwege de telekinetische gaven die zij zou hebben. Liana benadert Kaylee Novell om zo meer te weten te komen over Crystal; Crystal is namelijk Kaylee’s biologische moeder. 
Kaylee besluit mee te werken aan de podcast van Liana en hoopt zo meer te weten te komen over haar moeder en over zichzelf.  

Stel dat geloven genoeg was? Stel dat geloven alles was?

Het verhaal van Als het waar is gaat schuil achter een hele mooie cover. Je ziet een sneeuwbol met een meisje erin. Hoofdpersoon Kaylee verzamelt sneeuwbollen en het weerbeeld dat je in de afgebeelde sneeuwbol ziet, komt overeen met Kaylee’s persoonlijkheid.
De focus in dit boek ligt volledig op Kaylee, wat op zich niet heel gek is, maar de overige personages lijken er niet toe te doen. Kaylee vindt zelf ook dat alles om haar draait. Wat zij belangrijk vindt, wat er in haar omgaat, hoe zij zich voelt, het doet er eigenlijk niet toe wat een ander vindt of wat haar gedrag met een ander doet. Een meisje dat denkt belangrijker te zijn dan wie dan ook. Doodmoe werd ik ervan. De zoektocht omtrent de waarheid rondom haar moeder is een wat ondergeschikte verhaallijn en komt niet uit de verf en dat is enorm jammer.   

Als het waar is is een verhaal wat in flarden verteld wordt, een krantenartikel hier, een stukje podcast daar. De opzet is leuk, maar het vliegt nogal van de hak op de tak, iets wat het boek niet ten goede komt. Jammer genoeg maakt Altebrando daarbij ook veelvuldig gebruik van cliches en is een bepaalde belangrijke gebeurtenis te ongeloofwaardig (en nee, ik heb het niet over de telekinese). Je kunt je als lezer ook helemaal geen voorstelling maken van de personages. Los van het feit dat ze uitermate oppervlakkig neergezet zijn, worden ze ook niet of nauwelijks beschreven door Altebrando. Je kunt er je eigen fantasie op loslaten, dat dan weer wel. Er zullen ongetwijfeld veel liefhebbers voor dit boek zijn, maar ik ben er helaas niet een van.  

Leesplezier 2
Schrijfstijl 2
Plot 2
Originaliteit 2,5
Psychologie 2
Spanning 2 

2 sterren voor Als het waar is. 

Miriam  

 

Leave a Reply

  • (not be published)