Titel: Zeg dat je van mij bentZeg dat je van mij bent  
Auteur: Elisabeth Norebäck
Genre: Thriller
Uitgeverij: Prometheus
Vertaling: september 2017
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Yfke

Auteur
Elisabeth Norebäck
woont in Stockholm met haar man en twee kinderen. Ze studeerde aan de Technische Universiteit van Stockholm en werkt momenteel als verpleegkundige. Zeg dat je van mij bent is haar debuut en werd in korte tijd verkocht aan achtentwintig landen.

Achterflap
Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter ‘terugvindt’. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit.
Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?
Zeg dat je van mij bent is een overdonderend geschreven psychologische thriller verteld vanuit het perspectief van drie vrouwen. Een aangrijpend verhaal over het verlies van je kind. Over rouw, schuld en obsessie.

Mijn mening
Het lijkt me onvoorstelbaar om mee te kunnen leven; dat je kind is verdwenen en je geen idee hebt wat er is gebeurd. Hoe ga je om met zo’n verlies? Nogal logisch dat iemand als hoofdpersoon Stella Widstrand niet altijd even stevig in haar laarsjes staat. Het boek opent er al mee dat ze op de grond in foetushouding ligt en een paniekaanval probeert te trotseren, ik bedoel maar. Daarmee is de toon van Stella als Onbetrouwbare Verteller eigenlijk ook meteen gezet.

Zet daar tegenover de natuurlijke verwarring en emoties van een jonge, intelligente vrouw die net haar vader heeft verloren en een kordate, no-nonsense moederfiguur en je weet al hoe dit verhaal zo ongeveer gaat lopen.
Althans, dat denk je. Elisabeth Norebäck weet op geniale wijze het perspectief van drie verschillende vrouwen te beschrijven en te vervlechten, zodat je op een gegeven moment overal aan twijfelt, (zelfs) terwijl je alles wat je voor waarheid aanziet langzaam ziet ontrafelen. Wie is er onbetrouwbaar? Hoe houden de aanklacht van een voormalig patiënt van Stella, bedreigingen en een schimmige figuur die buiten haar huis opduikt en haar in de gaten houdt, verband met elkaar? Hoe ver zal Stella gaan?

Norebäck slaagt er zodanig in om haar lezers op een dwaalspoor te brengen, dat ik me er halverwege dit boek bij heb neergelegd dat ik geen idee had wat er ging gebeuren en ophield met puzzelen. Dat ik gewoon ging lezen (dat gebeurt me niet vaak). Dit was zeker geen straf; Norebäck heeft een prettige schrijfstijl, voegt vele wendingen aan haar verhaal toe en geeft haar hoofdpersonen een kenmerkende eigen stem, zodat je je nooit verveelt. Sterker nog, ik kon het boek amper wegleggen. Dit is iemand die de kunst van het thriller-schrijven goed heeft verstaan; als ik een euro had gekregen voor elke keer dat ik dacht ‘ach, nog één hoofdstuk dan’…!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Het debuut van Elisabeth Norebäck, Zeg Dat Je Van Mij Bent, krijgt 4,5 ster. Ik heb ervan genoten.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)