TitelEchoEcho
Auteur: Tamara Geraeds
Genre: Thriller
Uitgever: Kabook Uitgevers
Publicatiedatum: april 2017
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Danielle

Auteur
Tamara Geraeds werd in 1981 geboren in het Zeeuwse dorpje Arnemuiden. Al op haar 6e schreef ze haar eerste gedichtje: Een knufje voor jou en een knufje voor mij en zo gaat het leven voorbij. Op haar 15e begon ze aan haar eerste (jeugd)boek Achtervolgd door de Dood, dat ze in 2005 in eigen beheer uitgaf, onder het pseudoniem Jayda Rosa. Ook liet ze in dat jaar een bundel met gedichten drukken: De tijd staat even stil 

Na de middelbare school, deed ze de lerarenopleiding Engels en werkte enkele jaren als docente op een middelbare school.  Ze bleef manuscripten schrijven. In juni 2011 verscheen bij Karakter Uitgevers de bundel Bergen Bloedt, met daarin haar spannende verhaal Elf November. Via Tenpages.com kwam ze bij Kluitman terecht, die begin 2012 haar debuut Nergens uitbracht.   

Nu heeft Tamara zich volledig op het schrijven gestort. Ze is in 2011 een eigen bedrijf gestart: Tekstbureau Charizma, volgde de opleiding voor Docent Creatief Schrijven aan de HVA, geeft cursussen creatief schrijven.  

Achterflap
Sara groeit op bij haar demonische moeder, gevangen binnen de muren van een huis vol pijn en vernedering. Ze lijkt geboren voor het ongeluk, het lot gooit de ene na de andere gruwel voor haar voeten. Genadeloos wordt haar elk sprankje hoop ontnomen en elk moeizaam gevonden stukje geluk wordt overschaduwd door onmenselijke straffen.
Toch laat de jonge Sara zich niet uit het veld slaan. Ze blijft vechten voor haar leven en de vrijheid waar ze zo naar verlangt. Zal haar overlevingsdrang groot genoeg zijn? Zal ze ooit de verschrikkingen uit haar verleden kunnen verdrijven? Of zal Sara bezwijken onder de druk van zoveel kwaad?  

Ouders zijn ervoor om je te leren hoe je als mens je normen en waarden moet gaan gebruiken. Dit is een voortdurende generatie verlegging en er zal altijd een beetje vanaf vallen om er vervolgens iets nieuws voor in de plaats te zetten. Op den duur kunnen er door omstandigheden breuken in ontstaan en zijn opeens de normen en waarden verzwakt of teniet gedaan. Hoe weet je als kind dat sommige dingen niet juist zijn als je afgesloten wordt van Buiten? Sara zit gevangen in een web en de grote spin is haar moeder. Tamara Geraeds weet je te overtuigen van de situatie waarin Sara moet leven en je voelt de gruwelachtige moment die Sara moet doorstaan tot op het bot. Toch liggen er ook moment in waarbij er een glimlach ontstaat door de lieflijke ontdekking die Sara doet over Buiten.  

Herfst: De mevrouw die verderop in de straat woonde had ook wel eens last van herfst. De ene keer was haar haar bruin, de andere keer rood. 

Ondanks dat Sara dingen moet doen voor haar moeder die onder normale omstandigheden als vreselijk en mensonterend benoemd kunnen worden, kun je toch begrijpen dat ze verder geen keus heeft en worden de beslissingen van haar met weemoed gevolgd. Naarmate Sara ouder wordt, en haar eigen ontwikkeling plaatsvindt, hoop je dat ze snel van deze ellende verlost wordt. Maar welke normen en waarden neemt ze mee naar Buiten mocht het haar lukken om te ontsnappen aan haar ziekelijke moeder?   

Echo zal in je gedachten tevoorschijn komen als je via de media weer een triest bericht hoort over soortgelijke situaties. Hoe graag je dit verhaal als fictief wilt lezen, een ieder die dit boek heeft gelezen weet dat de waarheid erin schuilt. Tamara Geraeds heeft het aangedurfd om het op een realistische manier neer te zetten, want wie weet daadwerkelijk wat er schuil gaat achter de voordeur van elk huis?  

Ik geef Echo 4,5 ster.

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)