Marijke Vos presenteert op 4 februari in Eindhoven haar boek ‘Ik kom je halen!’. Wij hadden een interview met Marijke.

bron: marijkeswereld.nl

Zou je kort iets over jezelf willen vertellen, voor wie jou nog niet kent? (lang mag ook 😉 )
Ik ben Marijke Vos, ergens begin dertig (en daar houden we het bij) en woon in Eindhoven. Naast het schrijven aan boeken, ben ik ook tekstschrijver/copywriter én maatschappelijk werkster.  In de vrije tijd die dan nog over blijft, ben ik een echte boekenworm,  zorgelijk schoenverslaafd  en ambitieuze wijnfanaat. Ik hou van uitslapen, boeken aaien, series kijken zoals Downton Abbey, Outlander en The Big Bang Theory. Ik schilder en illustreer graag, hou van chips en stokbrood met kruidenboter en ik wil doorgaans elke willekeurige hond knuffelen want aaaah!

Hoe ben je op het idee gekomen voor Ik Kom Je Halen!?
Er was een schrijfwedstrijd met het thema ‘Vriendschap’ wat me op het idee bracht om in ieder geval te schrijven over twee beste vriendinnen gebaseerd op de vriendschap tussen mij en mijn eigen beste vriendin. En ik ben gek op Elvis dus zo ontstond beetje bij beetje het idee voor de roadtrip door Amerika (want dat staat nog op mijn bucketlist) en alle personages die zich daar als vanzelf bij gevoegd hebben. Soms is een idee genoeg en vertelt het verhaal zichzelf daarna….

Ik Kom Je Halen! heb je al eerder onder een andere titel (Start Spreading The News) uitgebracht, kun je daar iets meer over vertellen?
Helaas won ik de schrijfwedstrijd niet maar stuurde het verhaal wel in naar enkele uitgevers. Nadat ik heel lang had gewacht, besloot ik het verhaal in eigen beheer uit te geven omdat het te leuk is om niet te delen 😉 Twee maanden erna werd ik alsnog benaderd door een uitgever, super tof! Het verhaal is flink bijgeschaafd; Ik heb geschrapt, bijgeschreven en gepolijst tot nu: de allerbeste versie van het verhaal!

Wat is jouw ideale mixtape voor een roadtrip?
Wat een leuke vraag. De ideale mixtape is een mengeling van verschillende stijlen. Snoeiharde gitaren van Volbeat om even flink op het gas te trappen, wegdromen bij een prachtige omgeving met de heerlijke stem van Eddie Vedder en lekker meeblèren met ABBA. Of geef ik nu zomaar mijn guilty pleasure weg?

Trouwens, achter in het boek staat de Spotify playlist van alle liedjes die in het boek voorkomen, dus dat is ook nog een optie natuurlijk!

Als er een verfilming kwam van Ik Kom Je Halen!, wie zouden in jouw ideale cast dan de rollen vertolken?
Oeeeh. Roger is niet moeilijk. Dat moet Gerald Butler worden want daar mag elke man wel op lijken wat mij betreft. Ik stel me bij Lotte een actrice als Amy Adams (Enchanted). En voor Archie, mijn favoriete personage uit het verhaal, ga ik voor Jim Parsons denk ik. Lastig hoor! Of heb ik er nu al een Hollywood kraker van gemaakt terwijl ik bescheiden een Nederlandse cast mocht kiezen?

Hoe lang schrijf je al?
Vroeger schreef ik al verhalen op de typemachine thuis. Over konijntjes en enge taxichauffeurs. Daarna is het een tijdje stil geweest totdat ik spontaan meedeed aan een blogwedstrijd van het tv-programma Life & Cooking en werd uitgekozen om voor hun website te bloggen. Super tof! Vanaf toen ben ik gaan bloggen en dat is langzaam over gegaan in boeken schrijven. Ik vind het heerlijk als mensen om mijn schrijfsels moeten lachen en zich erin herkennen. Een beetje zelfspot maakt de wereld een stuk leuker!

Is chicklit je favoriete genre om in te schrijven?
Ja, zeker weten! Ik vind het heerlijk om humor te combineren met romantiek én een stukje spanning. Want ik hou niet van al die clichés: er moet wel wat gebeuren in een verhaal. Chicklit is langzaam geëvalueerd in feelgood en die benaming geeft veel ruimte om zelf in te vullen zoals ik wil.

Wat/wie lees je zelf het liefst?
Ik vrees dat ik écht in de categorie ‘& More’ val. Ik lees zelf natuurlijk ook graag chicklit/feelgood, maar ook young adult, fantasy, historische verhalen en goth romance. Thrillers lees ik zelden, voornamelijk omdat ik er nachtmerries van krijg, haha. (weer zo’n gênant feitje)

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Inspiratie komt werkelijk overal vandaan. Uit films, boeken, mooie afbeeldingen of quotes en muziek. Maar ook alledaagse situaties, mensen om me heen, gebeurtenissen op mijn werk (als maatschappelijk werker). Overal en altijd zijn verhalen te vinden. Mijn website begint ook met de quote: ‘A writer, I think, is someone who pays attention to the world.’ (Susan Sontag) En dat geldt zeker voor mij!

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van jou verwachten? Ben je al met je volgende boek bezig?
Zeker. Jullie komen nu niet meer van me af. Ik heb nog een nieuw boek op de plank liggen dat de perfectionist is mij nog niet los wil laten dus daar moet ik nog wat aan schaven. Daarnaast schrijf ik momenteel flink aan mijn derde roman. Ik wil dolgraag mijn plekje in de boekenwereld bemachtigen én behouden!

 

Ik kom je halen!

Het verhaal

Lotte en Sophie zijn al beste vriendinnen zolang ze zich kunnen herinneren. Als Sophie voor haar werk naar New York moet, vindt Lotte dit dan ook gewoon leuk voor haar. Echt. Vooruit, ze is ook een tikkeltje jaloers. Als de berichtjes van Sophie langzaam van toon veranderen en uiteindelijk uitblijven weet Lotte dan ook zeker dat er iets mis is. Ze hoeft geen seconde na te denken, pakt haar spullen en vliegt de wereld over om haar beste vriendin te gaan zoeken. Een doldwaze spannende roadtrip dwars door Amerika, vol gekke en inspirerende personages gebaseerd op ware vriendschap.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier een fragment uit Ik kom je halen!

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

2 Comments to: Interview – Marijke Vos

  1. Alexander Roessen

    februari 5th, 2018

    Dankjewel 😀

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)