©Ilona Helmons

Het nieuwe boek Op glad ijs van Inge Duine
is pas verschenen, wij mochten haar een paar vragen stellen.

 

Je bent geboren op het Zeeuwse eiland Tholen, kom je daar nog vaak? Hoe kijk je terug op je jeugd in Zeeland?
Mijn ouders wonen in Oud-Vossemeer, dus bij hen thuis ben ik nog vaak te vinden. Ik heb een prima jeugd gehad in Zeeland, maar toen ik naar de middelbare school ging in Bergen op Zoom vond ik het maar saai en wilde ik graag naar de grote stad.

Inmiddels ben je woonachtig in Bergen op Zoom, praktische keuze? Of bewust voor een wat grotere stad gekozen?
Tijdens mijn studententijd woonde ik in Tilburg. Daarna kreeg ik een baan in Breda en wilde ik eigenlijk daar gaan wonen, maar de huizen waren daar zo duur. In Bergen op Zoom woonden nog veel vrienden van de middelbare school en zo ben ik uiteindelijk daar beland; dicht bij Breda en dicht bij Zeeland.

Op glad ijs speelt zich af tijdens de Olympische Winterspelen, heb je  bewust dit thema gekozen omdat de spelen eraan zitten te komen?
Ja indirect wel. Na mijn vorige boek De laatste Tour wist ik dat iets met schaatsen wilde doen, iets met aanslagen en iets met een groot sportevenement als de Olympische Spelen. Toen ik anderhalf jaar geleden begon met Op glad ijs, wist ik dat ik dat ik de deadline van de Olympische Spelen net kon halen als ik gedisciplineerd door werkte, dus dat was een mooie stok achter de deur.

 

Zullen jouw thrillers altijd een sportthema hebben of heb je ook andere ideeën?
Sport leent zich volgens mij wel goed voor het thrillergenre. We weten inmiddels dat sommige sporters er alles voor over hebben om te winnen…  En dan heb ik het nog niet eens over wat er allemaal nog meer bij komt kijken: de (politieke) belangen die er vaak spelen (kijk maar naar de ‘uitsluiting’ van de Russen bij de Olympische Spelen), maar ook fraude, matchfixing en alle andere donkere zaken van het leven… Genoeg redenen dus om een nieuwe thriller opnieuw in de sportwereld te laten afspelen – hoewel ik nu nog geen specifiek idee heb.

Ben je zelf in veel verschillende sporten  geïnteresseerd? Kijk je bijv. veel sport op tv? 
Ja, ik kijk vaak op zondagmiddag naar Studio Sport, maar dan vind ik het wel fijn om ’s ochtends zelf al gesport te hebben. Het liefst kijk ik dan naar schaatsen, maar ook naar wielrennen of andere sporten waar Nederlanders goed in zijn.

Moet je tijdens het schrijven van je thrillers veel research doen? Waar haal je je informatie vandaan?
Ik schrijf over sporten die ik zelf leuk vind, dus qua research put ik vooral veel uit mijn eigen kennis. Natuurlijk heb ik voor deze thriller wel veel gekeken naar de beelden van toen; de openingsceremonie, wedstrijden en ook naar de beelden van de aanslagen van 9/11. Natuurlijk heb ik ook krantenartikelen gelezen over hoe er toen met de aanslagendreiging werd omgegaan. Gelukkig was er best veel beeldmateriaal van 2002 beschikbaar op YouTube, dus dat was erg fijn.

Wat zou je volgende thema kunnen zijn? Persoonlijk zou ik het wel leuk vinden dat je een van de grand slams zou nemen ☺, ben namelijk zelf een fanatiek tennisfan, is het een optie?
Toevallig tennis ik zelf ook (op heel laag niveau, ik doe het vooral voor de gezelligheid), dus daar heb ik al wel eens over nagedacht ja! Dan is Wimbledon wel een van de mooiste Grand Slams 😉

Moet je zelf de sport waar je boeken over gaan beoefenen om je goed in te kunnen leven?
Ik denk dat het wel handig is dat je een beetje weet hoe het is om die sport te doen. Maar belangrijker is denk ik nog om veel wedstrijden te kijken, er veel over te lezen en op de hoogte te zijn van wat er in die sport gebeurt.

Heb je zelf interesse gehad om topsporter te worden? Zo ja, in welke sport blonk je uit, of is het altijd nog een veel gekoesterde wens?
Als kind wilde ik graag meedoen aan de Olympische Spelen als schaatsster, maar in Zeeland was er geen kunstijsbaan… Dus dan houdt het snel op. Ik ben pas gaan schaatsen toen ik in Tilburg ging studeren en op dat moment was ik natuurlijk al te oud om serieus na te denken over een topsportcarrière.

Wat lees je zelf graag? Wie is (zijn) je favoriete schrijver (s)? 
Ik lees eigenlijk niet zo heel veel thrillers. Ik lees namelijk vaak in bed, voordat ik ga slapen, en dan heb ik liever een roman dan een thriller, anders kom ik zo lastig in slaap… Ik ben altijd benieuwd naar Dave Eggers, hoewel ik zijn laatste boek (Helden van de grens) wat minder vond. Deze zomer heb ik de boeken van Elena Ferrante verslonden. Als ik op vakantie ben lees ik wel meer thrillers, bijvoorbeeld Mea Culpa van Clare Mackintosh.

En dan nog even wat andere korte vragen.
Wat is je favoriete recept?
Hmm, goede vraag. De mensen die mij kennen weten dat ik erg van eten hou en eigenlijk maakt het niet uit wat ik eet… maar als ik moet kiezen dan ga ik voor groentelasagne!

Ben je een ochtend- of avondmens?
Ik denk dat ik meer een ochtendmens ben, hoewel ik ook niet echt van vroeg opstaan hou…

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Hmm… Ik zou het niet weten, ik denk dat ik erg chagrijnig word als ik midden in de nacht word wakker gemaakt…

Wat is je favoriete vakantieland? En hoe ziet jou ideale vakantie eruit?
Ik vond de Verenigde Staten geweldig vanwege de natuur in de nationale parken en de back to basics ervaring bij het kamperen. Dat is wat ik het leukste vind aan vakantie: kamperen, lekker buiten zijn en dingen zien die je in Nederland niet ziet. Ik ga ook graag naar Oostenrijk; voor de wintersport, het goede eten en het lekkere bier!

Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Ik zou nog wel eens een keer de echte Elfstedentocht willen schaatsen… Dus ik hoop dat dat er ooit van komt!

Leave a Reply

  • (not be published)