Titel: Use of ForceUse of Force
Auteur: Brad Thor
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Jan Mellema
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Danielle

Brad Thor (Chicago, USA, 1969) is een Amerikaanse schrijver. Hij studeerde cum laude af in ‘creative writing’ en ‘film- and television production’ aan de universiteit van Southern Carolina. Hij werkte daarna in de televisiewereld, niet alleen als producent en schrijver van programma’s, maar ook als presentator en expert op het gebied van terrorismebestrijding.

Brad Thor schreef zijn eerste thriller in 2002, The lions of Lucerne. Voor zijn achtste thriller The Apostle (2009), volgde hij een zogenaamd Black Ops-team in Afghanistan om research te doen. Zwarte lijst  (Blacklist, 2012) is zijn eerste naar het Nederlands vertaalde boek. Daarna volgden Geheime orde  (Hidden order, 2013) en Operatie Snow Dragon  (Act of War, 2014). In 2015 schreef Thor zijn veertiende thriller: Code of conduct, deze werd nog opgevolgd in 2016 door Black Ops en in 2017 kwam Foreign Agent uit  Zijn werk werd in tientallen landen uitgegeven.

Tijdens een verschrikkelijke storm op de Middellandse Zee, krijgt de Italiaanse kustwacht een huiveringwekkende noodroep. Enkele dagen later spoelt er – zoals steeds het geval is de laatste jaren – een lichaam aan.
Zodra hij geïdentificeerd is als een wereldwijd gezochte terrorist, gaan er schokgolven van paniek door de CIA.
Waar ging deze meedogenloze terrorist heen? Wat was zijn plan? Zou het kunnen dat hij betrokken was bij de ‘spectaculaire aanval’ waar ze al de hele zomer bang voor zijn?
In een race tegen de klok ziet de CIA zich genoodzaakt om zich te wenden tot een controversiële oplossing: covert counterterrorism operative Scot Harvath.
Hij krijgt een geheim mandaat met volledige immuniteit: elke denkbare handeling staat hem vrij tijdens zijn jacht op de terroristen.

Zodra Scot Harvath in beeld komt, weet je dat er actie volgt. Waar hij zich ook bevindt, ruik je de onraad al op afstand. Binnen enkele bladzijdes zit je samen met hem in een achtervolging waar je al kruipend op je knieën dekking zoekt op het moment dat de eerste schoten gelost worden.
Samen met zijn geheime mandaat hoop je dat elke missie goed afloopt.

Zoals Ben Franklin gezegd zou hebben: zij die bereid zijn een beetje vrijheid op te offeren voor een beetje veiligheid verdienen geen van beide en zullen beide verliezen.

Brad Thor is een genie op het gebied van beeldend schrijven, elke actie wordt dan ook op een gedetailleerde manier omschreven zonder dat dit storend wordt, maar waar je je dan volledig een beeld van kan vormen.  Het verhaal is natuurlijk fictie, maar iedereen beseft dat veel van zijn geschreven situaties niets aan je verbeelding overlaat, om je ervan te kunnen overtuigen dat dit als gebeurtenis morgen in de krant kan komen te staan. Hoe beangstigend het ook mag zijn, gelukkig kunnen we vooralsnog het boek dichtslaan en weer even opgelucht ademhalen.

Mission accomplished!

Ik geef Use of Force 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)