Titel: The Bridge (Bron|Broen)The Bridge (Bron|Broen)
Naam regisseur: Henrik Georgsson
Jaar van uitkomst: 2012, 2013, 2015
Belangrijkste acteurs: Sofia Helin Thure Lindhardt Dag Malmberg Sarah Boberg Maria Kulle Ann Petrén Rafael Pettersson Anna Björk Louise Peterhoff
Genre: Zweeds-Deense misdaadserie
Seizoen: 1 t/m 3
Aantal afleveringen: 10 afleveringen per seizoen
Lumière Crime Series

Seizoen 1  The Bridge
Wanneer op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt, dwingt deze moord de Zweedse en Deense politie tot een nauwe samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen… De Deense agent Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén gaan de uitdaging met frisse tegenzin aan.

 

Seizoen 2  The Bridge
Een oude olietanker botst op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken. Er blijkt geen crew aan boord te zijn, wel enkele Zweedse en Deense jongeren, vastgeketend in het vrachtruim. Saga Norén krijgt de leiding over het onderzoek en neemt contact op met Martin Rohde. De geketende jongeren blijken slechts het begin van een nieuwe beklijvende race tegen de klok om een grote ramp te vermijden. Iemand wil de aandacht richten op de milieuproblematiek en schrikt er niet voor terug om voor dat doel veel bloed te laten vloeien.

 

Seizoen 3  The Bridge
Wanneer Malmö wordt opgeschrikt door een moord met een Deens slachtoffer, zal Saga Norén de handen opnieuw ineen moeten slaan met de politie van Kopenhagen. Al gauw wordt duidelijk dat de moord tot in de details is uitgedacht en dat de moordenaar wilde dat ze het lichaam zouden vinden. Het begin van een reeks spectaculaire moorden, die steeds persoonlijker lijken te worden voor Saga. Zeker wanneer ze geconfronteerd wordt met haar verleden als haar moeder plotseling voor haar deur staat. De zaak komt zo dichtbij dat de vraag rijst of Saga het onderzoek nog wel kan blijven leiden.

Onze mening
Bij het starten met kijken naar deze serie is het eerste wat je je afvraagt: waar heeft Saga last van? Waarom reageert ze zo? Hoe kan ze werken als inspecteur op deze manier? Gaandeweg wordt duidelijk dat zij het syndroom van Asperger heeft. Hierdoor heeft zij veel moeite met contactleggen met mensen. Ze begrijpt ook niet wat “normaal’ contact met mensen inhoud. Daarnaast zegt ze wat ze denkt, waardoor ze heel onbevangen overkomt. Hierdoor ontstaan regelmatig zeer hilarische situaties en gesprekken. Eenmaal een aantal afleveringen verder ben je gewend aan haar grillen en uitbarstingen en zijn ze een zeer leuke aanvulling in de serie. In de eerste twee seizoenen werkt ze samen met Martin Rohde, een inspecteur uit Denemarken. In het derde seizoen speelt Martin geen rol meer, maar werkt Saga samen met Henrik Sabroe. Ook deze personages vervullen een behoorlijk grote rol, hun privélevens worden vrij uitgebreid weergegeven.

Alle drie de seizoenen hebben heel veel verschillende verhaallijnen, hierdoor blijven de afleveringen verrassend en spannend. Elke aflevering herbergt weer nieuwe personages en gebeurtenissen. Af en toe zorgt dit ook wel voor wat verwarring, zeker als het even geleden is dat je een aflevering gekeken hebt. Maar door al deze verhaallijnen blijven de seizoenen interessant om te kijken, iedere keer wanneer je denkt te weten hoe het gaat, wordt het verhaal weer geheel de andere kant opgestuurd. Dit zorgt ervoor dat elk seizoen weer spannend is tot het eind en doet uitkijken naar het volgende seizoen.

The Bridge is een lekkere Scandinavische crimeserie, de setting waar gefilmd wordt wisselt regelmatig, waarbij het politiebureau in Malmö een vaste locatie is. Daarnaast wordt regelmatig geswitcht tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). De Øresundbrug tussen Denemarken en Zweden speelt een grote rol in de serie. Er gaat geen aflevering voorbij zonder dat de brug overgestoken moet worden. Aan deze brug is de naam van de serie ontleend.

Kort gezegd, is The Bridge een heerlijk spannende en steeds weer verrassende misdaadserie met een vleugje humor. De hoofdpersonen weten een gevoelige snaar te raken.

Helaas hebben we nog maar één seizoen voor de boeg, dan stopt de serie. We kijken dan ook erg uit naar dit laatste seizoen om de laatste draadjes aan elkaar te kunnen knopen.

The Bridge krijgt van ons 4,5 ster uit een maximum van 5 sterren. Een zeer spannende serie met bijzondere personages. Uniek in zijn soort en verrassend. Een must-see voor de Scandi/crimeserie fans.

Robin & Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)