Titel: Akte van berouwAkte van berouw
Auteur: Chris Houtman
Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: november 2017
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Chris Houtman was na een carrière in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jarenlang werkzaam bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte daar onder meer programma’s als Taxi, de dramaserie Finals voor BNN en Westside voor AT5/NPO. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties op locatie en was hij betrokken bij historische festivals. Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap.

Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op. Herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, de nacht dat Paus Johannes Paulus I tijdens zijn wacht overleed onder mysterieuze omstandigheden. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.
Hochstettler moet alles op alles zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood…

Voorafgaande aan het verhaal is het handig als men enige achtergrondkennis heeft van al datgene wat zich de laatste jaren heeft afgespeeld in het Vaticaan. De geschiedenis van de Rooms-katholieke kerk heeft de afgelopen jaren wel de nodige schade opgelopen en Chris Houtman weet dit op een subtiele manier neer te zetten. Niet dat je denkt dat je helemaal volgegooid wordt met allerlei katholieke toestanden, want dan zou je dit boek tekort doen.

Het verhaal zit goed in elkaar en verveelt totaal niet. De luchtige gesprekken en denkwijze van Paus Franciscus zorgt ervoor dat het boek heerlijk weg leest. Martin Hochstetter is een door de wol gedreven commandant die de kneepjes van zijn vak, het beveiligen van de paus, verstaat. Samen gaan ze dan ook alle strijd aan om de bedreigingen, die aan de Paus gericht zijn, te onderscheppen.

Er loopt tegelijkertijd het verhaal over pastoor Jaap, wiens vader onlangs is komen te overlijden. Op zijn sterfbed vertelt hij zijn zoon waarom hij de kerk na jarenlang te zijn misbruikt, de rug toe heeft gekeerd.

Chris Houtman heeft een aardig debuut neergezet die de perikelen omtrent het ontuchtverhaal bij de Rooms-katholieke kerk scherp heeft weten te verwoorden zonder daar verder zijn eigen meningen in te verwerken (of misschien wel). De twee verhalenlijnen lopen gezamenlijk door tot aan het eind waardoor er een mooie afronding ontstaat.

Ik geef Akte van berouw 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)