Titel: VoltooidVoltooid
Auteur: Mariska Overman
Serie: Isabel Dieudonné #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Amanda

Auteur
Mariska Overman schrijft al jaren blogs en columns over de dood en rouw en samen met haar man heeft ze een communicatiebureau om de dood bespreekbaar te maken. In 2017 debuteerde zij met haar eerste thriller Hoofdzaak over Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg. Voltooid is het tweede deel met Isabel in de hoofdrol. Momenteel is Mariska bezig met het schrijven van deel drie.

Achterflap
Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?
Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag met de tekst: KLAAR.
Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer?

Mijn mening
Nadat ik vorig jaar Hoofdzaak had gelezen, was ik ontzettend benieuwd naar dit tweede deel met Isabel in de hoofdrol. Ook dit boek kent weer een gruwelijke moord, maar deze keer eigenlijk met een bepaald idee erachter. Want eigenlijk zit in dit boek een veel bekritiseerd thema verborgen, namelijk euthanasie. Wanneer mag dit wel, wanneer niet? Net als in het echte leven is de scheidslijn hiertussen erg dun en kwetsbaar en durven vele artsen de stap niet te nemen. Maar ook de discussie rondom dit thema is belangrijk in het verhaal.

In vergelijking met het vorige boek mis ik nog wat diepgang in het personage van Isabel. Ze blijft erg hangen in haar problemen en kan hierdoor soms een beetje zeurderig overkomen. Ook de overige personages blijven wat vlak en op de achtergrond. Het feit dat ze Damon, een nieuwe rechercheur, meekrijgt vond ik een verrassende keuze gezien het feit dat Isabel zelf als adviseur op de zaak zit. Maar waar ik eigenlijk niet zo mijn weg in kon vinden was dat ik het idee had dat Sven, gedragspsycholoog, zomaar uit de lucht kwam vallen. Nergens werd gerefereerd dat ze een gedragsdeskundige in wilden schakelen en ineens was hij daar. Daar raakte ik even van in de war. Ook het feit dat ze maar rond de gezondheidstoestand van Peter blijven draaien vond ik bijzonder en eigenlijk niet geheel geloofwaardig.

De plot zat vrij aardig in elkaar en het boek las vlot. De verdenkingen werden goed verspreid, maar de spanning zakte soms toch even iets weg. Overman heeft een prettige schrijfstijl en weet het onderwerp euthanasie op deze manier goed bespreekbaar te maken.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 2,5

Hiermee kom aan een ruime 3 sterren voor Voltooid van Mariska Overman. Ik ben benieuwd wat Isabel in deel drie voor haar kiezen krijgt.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)