Titel: De vrouw in het raamDe vrouw in het raam
Auteur: A.J. Finn
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Hien Montijn
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 411
Recensie: Heidi

Cover
De cover van het boek De vrouw in het raam is zwart met horizontale blauwe strepen, die mij een beetje aan lamellen doen denken. De titel staat in rode letters gedrukt en lijkt door een gedeelte van de “lamellen” heen te gluren. Toch vind ik de cover niet erg in het oog springen, waardoor ik het boek waarschijnlijk ook niet heel erg snel op zou pakken. De quote van Nicci French maakt het een beetje goed, want als ik die lees, word ik toch wel weer erg nieuwsgierig naar het verhaal.

Auteur
A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New York. Na zijn studie was Finn recensent van thrillers en redacteur in Londen bij Sphere/Little, Brown. Hij heeft gewerkt met auteurs als Karin Slaughter, J.K. Rowling, Robert Galbraith, Nicci French en Patricia Cornwell.

Achterflap
Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

En dan verschijnt het: een hand bij de vensterbank. Die kruipt omhoog als een soldaat die zijn hoofd boven een loopgraaf uitsteekt. Ik zie hoe de vingers over de ruit vegen, strepen door het bloed trekken.

Mijn mening
Nadat ik de achterflap heb gelezen, ben ik heel benieuwd naar deze thriller. Het verhaal start op zondag 24 oktober. We maken kennis met Anna Fox, een vrouw die haar dagen slijt met het begluren van haar buren, onlinehulp bieden aan mensen die psychisch in de knoop zitten, alcohol drinken en het bekijken van oude films. Als Anna dan denkt dat ze heeft gezien dat haar buurvrouw wordt vermoord, slaat de twijfel toe.

In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl van Finn, die ik ronduit chaotisch over vond komen, later merk ik dat dit prima past bij het hoofdpersonage Anna. Het verhaal ademt een bepaald sfeertje uit dat mij weet te boeien. Je voelt dat er dingen staan te gebeuren, of toch juist niet? De schrijver heeft met deze thriller een knap staaltje mindplaying geleverd. Je blijft doorlezen omdat je wilt weten hoe het nu allemaal verder gaat. Het verhaal is doordrenkt met interessante thema’s, zoals agorafobie, alcoholverslaving en eenzaamheid. Als er dan ook nog een paar prachtige twisten in voor komen, die je echt gewoon compleet niet aanziet komen, en de spanning aan het eind nog even flink op wordt gevoerd, kan ik toch niet anders dan concluderen dat dit een zeer geslaagd debuut is.

Ik heb het gevoel dat ergens in jou iets is waar niemand van weet.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Ik geef De vrouw in het raam van A.J. Finn 4 sterren.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)