Titel: De vrouw in het raamDe vrouw in het raam
Auteur: A.J Finn
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Hien Montijn
Publicatie datum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Danielle

A.J. Finn is het pseudoniem van een uitgever bij William Morrow in New York. Na zijn studie was Finn recensent van thrillers en redacteur in Londen bij Sphere/Little, Brown. Hij heeft gewerkt met auteurs als Karin Slaughter, J.K. Rowling, Robert Galbraith, Nicci French en Patricia Cornwell.

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

Anna leeft door haar agorafobie voornamelijk tussen de vier muren van haar woning. De therapieën die ze krijgt, helpen haar niet echt aangezien ze ook niet echt volgens de regeltjes leeft. Drank speelt een grote rol om het leven enigszins aan te kunnen.

Alcohol is de anesthesie waardoor we de operatie van het leven doorstaan.

Het enige waar Anna de dag mee opvult, is haar contacten via het chatprogramma ‘agora’ en haar schaakmaatjes op haar laptop. Tevens worden haar overburen nauwlettend in de gaten gehouden. Als er opeens nieuwe mensen aan de overkant van de straat komen te wonen, heeft Anna haar camera weer gericht op het nieuwe gezin aldaar.

Totdat het opeens aan de overkant misgaat. Het psychologische spelletje gaat beginnen. Wat heeft Anna werkelijk gezien? Is haar overmatig drankgebruik niet van zo een grote invloed dat ze waanbeelden heeft gezien?

A.J. Finn pakt je in met z’n vlotte schrijfstijl en zijn korte hoofdstukken. Een verhaal met een dosis psychologische spanning waardoor je telkens op een verkeerd been wordt gezet. De twijfel groeit ook bij de lezer. Medelijden voor een vrouw die in een vicieuze cirkel zit rondom haar fobie en haar drankprobleem.

Definitie van waanzin,’ placht Wesley me te herinneren, Einstein parafraserend, ‘is keer op keer op keer hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten.

De vrouw in het raam is een overtuigend debuut. Met net wat meer finesse bij de afsluiting zou het eindresultaat nog beter zijn geweest.

Ik geef De vrouw in het raam 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)