Titel: VoltooidVoltooid
Auteur: Mariska Overman
Serie: Isabel Dieudonné #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: januari 2018
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Brenda, Manon

Cover
Brenda: De cover vind ik interessant. Een arm in een plas water met blaadjes eromheen. Meer zie je niet, maar je kan er al aardig over fantaseren. Alleen lijkt de arm naar mij toe op een vrouwenarm en in de flaptekst gaat het om een man. Goed gebruik genomen van de kleuren. Ik zou het boek zeker oppakken als ik het in een winkel zie liggen.

Auteur
Mariska Overman is eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt. Ze schrijft als columnist voor verschillende websites over rouw en dood.
In Mariska heeft altijd de wens gezeten ooit een eigen boek te schrijven. Dat werd Hoofdzaak, een thriller, die in 2017 is verschenen. Ze schreef het in drie maanden tijd. Nadat ze op een vrijdag het manuscript naar de Crime Compagnie had verstuurd, volgde op maandag een uiterst positieve reactie van de uitgever. Na vijf maanden lag het boek in de winkel (bron:crimecompagnie.nl)

Achterflap
Een gruwelijke moord. Een boodschap. Is dit slechts het begin?

Een onbekende man wordt dood aangetroffen in het bos. Uit zijn borst steekt een tak met een witte vlag: KLAAR.
Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur, wordt bij de zaak betrokken. Wie heeft deze bizarre moord gepleegd, en vooral: waarom? Welke boodschap wil de dader overbrengen? En misschien belangrijker nog… blijft het bij dit ene slachtoffer?

Onze mening
Manon: Het verhaal begint gelijk bij de moord die is gepleegd, waarbij Isabel, de hoofdpersoon, wordt opgeroepen als adviseur. Tevens wordt daar Peter (teamchef) geïntroduceerd. Dan hebben we nog rechercheurs Menco, Damon, forensisch rechercheur Gerrit, Sven de gedragsdeskundige en Harry, de patholoog, tevens vriend van Isabelle. Isabelle heeft al een verleden door haar broer David. Ooit rechercheur welk verhaal te lezen is in het eerste boek van Mariska, Hoofdzaak. Dit achtervolgt haar in Voltooid, ze moet daar een weg in zien te vinden.

Brenda: Voordat ik Voltooid ging lezen, heb ik eerst het eerste deel, Hoofdzaak, erbij gepakt en ben ik eerst die gaan lezen. Na het lezen van Hoofdzaak en Voltooid ben ik van mening dat je eerst het eerste deel moet lezen voordat je dit boek gaat lezen. Het verhaal op zich staat volledig los van het eerste deel en er worden geregeld verwijzingen naar Hoofdzaak weergegeven zodat je weet wat er gebeurd is, maar om een beetje de gevoelens van Isabel te begrijpen vind ik het zeer raadzaam om eerst Hoofdzaak te lezen en daarna Voltooid.

Manon: Veel wordt uit het perspectief van Isabel verteld, maar ook zo nu en dan vanuit de andere personages. Voltooid is het vervolg op Hoofdzaak, wat voor de achtergrondinformatie wel fijner is om deze te hebben gelezen. Ik had deze niet gelezen en je valt eigenlijk midden in het verhaal, maar door flashbacks kom je wel meer te weten.

Een geluid klonk. Zacht, maar duidelijk. Isabel bleef roerloos staan. Het was weer weg. Er restte alleen stilte. Ze draaide zich om en wilde een stap zetten. Het geluid klonk opnieuw. Isabel voelde de haartjes op haar arm overeind komen. Ze hield haar adem in. Ergens bewoog iemand. Ze was niet alleen.

Brenda: De schrijfstijl is fijn en leest vlotjes. Dit zorgt ervoor dat je met plezier doorleest zelfs als je merkt dat het verhaal even wat minder spannend is en wat lijkt voort te kabbelen. Naar het einde toe lijkt de spanning wat toe te nemen.

Manon: Schrijfstijl van Mariska is gedetailleerd, je waant je ook echt op de plekken die ze beschrijft. De boodschap in het verhaal is interessant, voltooid leven, de verruiming van de euthanasiewet. Een gedurfd onderwerp, wat zeker goed in het verhaal is verwerkt.

Brenda: De personages worden goed neergezet. Alleen leer je de ene wel kennen, maar de andere wordt niet verder besproken. Zo ben ik wel benieuwd geworden naar de achtergrond van Damon. Behalve dat het een collega is, weet ik niet veel van hem. Zullen we hem beter leren kennen in het volgende deel?

Manon: In het eerste gedeelte zit de vaart redelijk in het verhaal, maar in het tweede gedeelte waar ze de zaak proberen op te lossen zakt het eigenlijk in. Voor mijn gevoel wordt er heel veel tekst gebruikt die niet nodig is, waardoor de vaart in het verhaal wordt afgeremd in plaats van eraan bijdraagt. Van mij hadden de andere personages ook zeker meer aan bod mogen komen. Al met al had het spannender gekund, aangezien in het begin Mariska zeker goed op weg was.

Brenda: Het onderwerp euthanasie dat de auteur heeft gekozen vind ik een zeer interessante. Het is ook stof om over na te denken. Ik vind het ook knap hoe Mariska Overman eigenlijk een stuk van haar privé omtovert naar een thriller. Over familiebanden en daarna over de dood en het bespreekbaar maken.

Hoofdzaak vond ik oké, Voltooid vind ik al beter. Ik ben toch wel nieuwsgierig geworden naar een volgend deel. Zou die komen? Zo ja, dan wil ik die graag lezen!

Manon:
Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Eindscore: 3 sterren

Brenda:
Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Voltooid krijgt van mij 3,5 ster.

One Comment to: Voltooid – Mariska Overman

 1. Binta Colson

  april 5th, 2018

  Ik ben het boek beginnen te lezen en merkte toen wel dat ik iets miste.Daarom ook maar deel 1 aangekocht.
  Nadat ik dit gelezen had kon ik me beter in het verhaal vinden.
  Het boek leest vlot en de spanning wordt langzaam opgebouwd.
  De personages komen in het 2de boek beter naar voren.
  Het gaat over een actueel thema.
  Hopelijk volgen er nog meer boeken met Isabel in de hoofdrol en wordt elk boek beter.
  Succes Mariska.

  Beantwoorden

Leave a Reply

 • (not be published)