Titel: Het meesterwerkHet meesterwerk
AuteurGeir Tangen
Serie: Viljar Ravn Gudmundsson
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd hij gecontracteerd door Gyldendal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn al in vele landen verkocht. Het meesterwerk is het eerste deel van een trilogie waarvan het tweede deel Hjerte-Knuser (letterlijk vertaald Hart-Verplettert) al in Noorwegen uitgegeven is en deel drie bijna afgerond is.  

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw op te eisen. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij na door de politie ondervraagd te zijn weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen. Maar is hij wel zo achteloos?  

En dan vanuit het niets komt er een boek op je netvlies waar al door velen over gesproken wordt met een hoog gehalte aan positiviteit. Nieuwsgierig na al die info sla je het boek open, want je eigen mening is dan toch voor jezelf het belangrijkste.  

Het meesterwerk start met een groots schandaal dat bij de redactie van Het Haugesunds Nieuws door journalist Viljar Ravn uitgewerkt is. Het zou landelijk voor een grote opschudding zorgen. Vervolgens springt het verhaal naar vier jaar later waar Viljar, nog steeds werkzaam als journalist, het nodige voor zijn kiezen heeft gekregen in de afgelopen jaren. Zijn reputatie is aardig gezakt en hij vraagt zich regelmatig af of hij nog wel op de juiste plek zit met zijn werk. Privé heeft hij ook zo de nodige problemen, als hij de als vader zijnde verantwoordelijkheden niet helemaal kan volbrengen. Een mail zorgt dan plotsklaps voor de nodige opschudding in zijn werk en vanaf dat moment start Het meesterwerk  

Inspecteur Lotte Skeisvoll is het volgende hoofdpersonage dat in Het meesterwerk een belangrijke rol gaat innemen. Ook zij worstelt met de nodige concurrentie en al zeker als ze samen met Olav Scheldrup Hansen, rechercheur bij inlichtingendienst Kripos, moet gaan samenwerken.
Naast haar werk draagt Lotte ook nog een hoge verantwoordelijkheid over haar zusje Anne, nadat ze hun ouders hebben verloren door een noodlottig ongeval. Anne is zwaar verslaafd en Lotte voelt zich hier schuldig over, maar haar werk vergt de nodige aandacht zodat er maar weinig tijd overblijft om haar zusje daadwerkelijk te helpen. Nadat Viljar haar de mail toestuurt waarin vermeld staat dat er een scherprechter het heft in eigen handen gaat nemen en het eerste slachtoffer is gevallen komen de twee hoofdpersonages bij elkaar.  

OCD, is dat niet hoe het wordt afgekort? Kleine, zinloze dwangmatigheden die het karakter van iemand bepalen. Geniaal maar onzeker. Zeker maar angstig.

Dit gezegd hebbende, beland je vervolgens in een stroomversnelling van opeenvolgende verbazingwekkende scènes. Geir Tangen voert de spanning op door de aankondigingen van de misdadiger als een requiem neer te zetten. De vraag is dan telkens, wie is het volgend slachtoffer en kunnen Viljar en Lotte ervoor zorgen dat ze deze op tijd kunnen onderscheppen?  

Geir Tangen houdt je bezig tot aan het einde met nieuwe ontwikkelingen, een ingenieus bedacht plan van de misdadiger die zijn slot tot op het laatste moment weet om te gooien.   

De personages hebben in werkelijkheid ook een vrije wil en ik ben degene die het verhaal moet veranderen om het te laten kloppen. De werkelijkheid kan helaas niet worden gewijzigd. 

Een page-turner, een mustread, noem het zoals je wilt, maar zorg er in ieder geval voor dat je het zelf hebt gelezen. Dit Meesterwerk is er eentje dat nog lang door je hoofd blijft rondspoken.  

Ik geef Het meesterwerk 5 sterren.

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)