TiDe rode magneettel: De rode magneet
Auteur: Bertina Mulder
Genre: Thriller
Uitgeverij: Paris Books
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 271
Recensie: Danielle

Auteur
Bertina Mulder (Winterswijk, 1962) woont in het Veluwse dorp Emst. Zij heeft een achtergrond in de online communicatie en is eigenaar van ‘Bertina Mulder Tekst & Redactie. In 2016 debuteerde ze met de roman WisselwerkingDe rode magneet is haar thrillerdebuut. Beide boeken worden uitgegeven via Paris Books. 
 

Achterflap
Het verhaal beschrijft vier astronauten, twee mannen en twee vrouwen, die naar Mars vertrekken om een nieuwe kolonie te starten. De mensen op aarde volgen de ontwikkelingen via het commerciële tv-programma ‘De Rode Magneet’, maar de beelden worden gemanipuleerd om de kijkcijfers hoog te houden. Wat is echt en wat niet? Voor- en tegenstanders van de kolonisatie roeren zich. Zijn de problemen die zich voordoen tijdens de reis een onfortuinlijk gevolg van de voorziene risico’s? Of worden ze opzettelijk veroorzaakt door een persoon, een organisatie of een land?  

Mijn mening
De voorbereidingen die inmiddels al worden gemaakt om de reis naar Mars te realiseren zijn in volle gang. De vraag rijst dan wie er daadwerkelijk de behoefte heeft om huis en haard achter te laten om vervolgens het avontuur aan te gaan op een plek waar nog ongerepte grond aanwezig is.
De rode magneet speelt hier mooi op in. De vele vragen die er in je op komen, worden in dit verhaal meteen aan de kaak gesteld.   

Het eerste team dat op weg is naar Mars loopt al snel tegen grote problemen aan. Justin, Chris, Li-Ann en Norah zijn de eerste mensen die Aarde gaan verlaten. Zodra de shuttle de lucht in wordt geschoten, zit je er middenin. Je waant je mee in de capsule en voelt de beklemmende situatie, wetende dat je opgesloten zit en niet naar buiten kunt.   

Bertine Mulder heeft met De rode magneet een onderwerp opgepakt dat de komende jaren vaak in de media voorbij zal komen. De eerste kandidaten zijn al bekend om de reis te gaan maken. De mogelijkheden die aldaar uitgevoerd kunnen worden, zoals het verbouwen van groente en het tot stand brengen van watervoorzieningen, worden in De rode magneet al beschreven als zijnde een geslaagd project.  

Het verhaal is op sommige momenten wat eenvoudig neergezet, waarbij de uitwerking van het reality-tvprogramma net iets te slapjes overkomt. Hier had wat meer spanning en pit in gelegd kunnen worden, zeker met datgene wat aan boord van de shuttle allemaal gebeurt. De weg naar Mars is net iets te lang gerekt, maar bevat genoeg actie om je niet te vervelen tijdens de reis. Zodra het tweede team richting Mars wordt gestuurd, hoop je eigenlijk dat het boek nog meer bladzijdes zou hebben om ook met dit team de nodige actie mee te maken. Dus de vraag blijft openstaan, komt er nog een tweede De rode magneet?  

Ik geef De rode magneet 3 sterren.

Danielle  

Leave a Reply

  • (not be published)