Titel: Onder de huid
Auteur: Sara Flannery Murphy
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Mechteld Jansen
Publicatiedatum: februari 2018
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Danielle

Sara Flannery Murphy woont in Oklahoma met haar man en zoon. Onder de huid is haar debuutroman, en werd internationaal lovend ontvangen.

Edie heeft een ongebruikelijke baan: ze werkt als ‘body’ in het Elysische instituut. Dankzij een drug kan een body korte tijd de persoonlijkheid van een overledene aannemen. Edie slikt de drug opdat haar cliënten de ervaring hebben met hun dierbaren te praten. De meeste body’s houden het werk niet lang vol, maar Edie verlángt juist naar de vergetelheid die het werk met zich meebrengt.
Dan raakt Edie geobsedeerd door cliënt Patrick, wiens vrouw Sylvia overleden is. Ondanks de mysterieuze omstandigheden rond Sylvia’s dood ontwikkelt ze gevoelens voor Patrick. Ze spreekt buiten werktijd met hem af, en langzaam raken de regels steeds verder op de achtergrond. Regels die er zijn om de body’s te beschermen, want het werk is niet zonder gevaren.

Iedereen die een dierbare heeft verloren zou graag nog eens een bezoekuurtje willen doorbrengen met deze persoon. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de ‘body’ een pilletje slikt en dan vervolgens contact legt met desbetreffende dierbare om zo in gesprek te gaan met hun geliefde.

Vanaf het begin volg je het verhaal van Edie die als ‘body’ werkt bij het instituut. Haar klanten worden oppervlakkig weergegeven en al snel speelt het verhaal zich af met als hoofdrol haar klant Patrick.

Wil je in het begin vooral doorlezen omdat je de spanning voelt groeien tussen Edie alias ‘body’ Sylvia en Patrick, ga je halverwege toch echt hopen dat er snel iets gaat gebeuren. Het verhaal zakt dan een beetje in omdat Patrick nogal een mat personage is en Edie ook niet echt overtuigend overkomt.

Iets uit Edie’s verleden loopt als een rode draad door het verhaal en je krijgt er geen vinger opgelegd waar dit precies toe leidt. Dit maakt dat het einde alsnog voor een kleine verrassing zorgt.

Sara Flannery Murphy heeft het zich niet echt makkelijk gemaakt met haar debuut, hier en daar had het verhaal iets meer inhoud kunnen krijgen. Hopelijk wordt in een tweede boek meer aandacht besteed hieraan want haar schrijfstijl is niet verkeerd.

Ik geef Onder de huid 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)