Titel: SchaduwzwartSchaduwzwart
Auteur: Sebastien de Castell
Serie: Spellslinger #2
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Meis & Maas
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Cover
Net als deel 1, Vogelvrij, een hele mooie en aantrekkelijke cover. Waar Vogelvrij een rode speelkaart als cover heeft, is dit bij Schaduwzwart een blauwe. Mooie illustraties en in combinatie met het zwart/wit ook weer erg aantrekkelijk. Ik zou het boek zeker oppakken in de boekhandel om beter te bekijken.

Auteur
Sebastien de Castell is een Canadese auteur. Hij heeft archeologie gestudeerd, maar toen hij klaar was realiseerde hij zich dat hij dat eigenlijk niet leuk vond. Hij heeft daarna vele baantjes gehad, zoals muzikant, leraar, ontwerper en acteur. Uiteindelijk besloot hij om boeken te gaan schrijven. Vogelvrij is het eerste deel in de Young Adult Fantasy serie Spellslinger die zes delen zal gaan tellen. Schaduwzwart, deel 2, is in maart uitgekomen. In oktober 2018 zal naar alle waarschijnlijkheid deel 3, Talisbinder, verschijnen.

Achterflap
Na het overweldigende eerste deel, verschijnt nu het tweede deel uit de magische Spellslinger-serie.

Vier maanden nadat Kellen zijn bevolking is ontvlucht, blijkt hij nog slechter te zijn in overleven als vogelvrijverklaarde dan als magiër. En dat zijn enige bondgenoten een opschepperige kaartspeler en een stelende eekhoornkat zijn, helpt ook niet al mee.

Dan ontmoet hij Seneira, een geblinddoekt meisje dat niet blind is. Haar geheimen betrekken Kellen bij een samenzwering van magie, chantage en moord. Het is aan Kellen om de magiër te vinden die verantwoordelijk is voor de slachtoffers van deze mystieke plaag, beter bekend als het schaduwzwart… Kan hij op zijn verstand vertrouwen om in leven te blijven in het land van de Zeven Zanden?

Een reiziger op een reis zonder einde. Een gids zonder bestemming, maar nooit verdwaald. Een volger die niemand volgt, alleen de weg die voor haar ligt. Ik ben het Pad van Doornen en Rozen.

Mijn mening
Na het lezen van deel 1 Vogelvrij was ik erg benieuwd wat het tweede deel van de Spellslinger-serie Kellen zou brengen. Deel 1 was leuk, een mooie introductie van de personages en het onderwerp van de serie: magie. Leuk is hier juist dat dit geen serie is over een geweldige goeie en toegewijde tovenaarsleerling zoals Harry Potter, maar juist gaat over een knul die veel problemen heeft met zijn magie. Totaal het tegenovergestelde dus. Hierdoor ontstaat ook al minder snel de kans dat het teveel vergeleken zal worden met Harry Potter.

Nadat Kellen in Vogelvrij zijn volk verlaten heeft omdat hij het schaduwzwart heeft, zwerft hij nu rond samen met Ferius, een Argosi, en Reichis de eekhoornkat. Persoonlijk vind ik Kellen een mooi persoon. Hij probeert ondanks zijn eigen sores altijd een ander te helpen. Over Kellen komen we dan ook steeds meer te weten, wie hij is, wat hij voelt en wat hij wil. Maar Ferius blijft nog erg mysterieus en wat vlak. Meer verdieping in haar zou leuk zijn en dat zou ook veel toevoegen aan het verhaal. Reichis wordt redelijk goed uitgewerkt voor een dier, maar laat toch ineens af en toe een andere kant van zichzelf zien. Ik ben heel benieuwd hoe de onderlinge relaties tussen deze personages zich verder gaan ontwikkelen. Seneira vind ik een boeiend personage, ik heb het gevoel dat er twee kanten aan haar zitten. Ik hoop dat zij later in de serie nog eens terugkomt want ik zou graag meer over haar te weten komen.

Je neemt aan dat het jouw schuld is, en omdat je een groot en nobel hart hebt, kun je niet verdragen dat degenen van wie je houdt lijden vanwege jou. Het is goed dat je zo’n hart hebt, maar als je je broer wilt helpen, moet je het temperen met wijsheid en kracht.

Ik moest weer even in het verhaal komen, even voelen hoe de relaties waren en wat er gebeurd was. Eenmaal een eindje onderweg in het boek word je meegesleurd door Kellen, Ferius en Reichis van het ene mysterie in het andere. De plot is goed opgebouwd en duidelijk uitgewerkt, naar het einde toe blijven er weinig losse eindjes over en lijken ze weer zo een nieuw verhaal in te kunnen stappen. Een paar punten in het boek vond ik wat minder spannend en hierdoor wat langdradig, dit hield wat op tijdens het lezen. Andere stukken in het boek maakten dit weer ruimschoots goed.

Het eerste wat je leert als je de lange wegen bereist, knul: taal is niet alleen hoe je praat, maar ook de woorden die je kiest.

De Castell schrijft lekker, al worden er af en toe wel wat moeilijkere zinnen gebruikt. Of dit aan hem ligt of aan de vertaling, dat weet ik niet. Ondanks dat is het verhaal vlot geschreven, redelijk spannend met af en toe vleugje humor om het verhaal wat te verlichten. Een prima tweede deel van deze leuke, magische serie.

Door de menselijke personages en het goede verhaal ontstaat een avontuur wat erom vraagt gelezen te worden. Spanning en een vleugje humor wisselen elkaar regelmatig af, wat zorgt voor een prettige leeservaring.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Hiermee kom ik op een krappe 4 sterren voor Schaduwzwart van Sebastien de Castell. Een prima vervolg wat maakt dat ik uitkijk naar deel 3 later dit jaar!

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)