Titel: De MolDe Mol
Auteur: Bart Debbaut
Genre: Thriller
Uitgeverij: Lannoo
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 287
Recensie: Amanda

Cover
Een mooie zwarte cover met een rode vingerafdruk. De vingerafdruk is het bekende logo van het tv-programma Wie is de mol?, waardoor het prima past bij het boek en thema. Persoonlijk hou ik altijd wel van zwarte covers bij thrillers omdat dit toch gelijk iets sinisters en onvoorspelbaars oproept.

Auteur
Bart Debbaut is de auteur van de thrillerreeks rond de Leuvense speurders Johan Leyssens en Mieke van Cattendyck. De Facebookmoorden werd door thrillerboek.nl verkozen tot Beste Nederlandstalige thriller. Daarnaast heeft hij al meerdere standalone boeken gepubliceerd waaronder zijn nieuwste creatie: De Mol, gebaseerd op het immens populaire tv-programma Wie is de mol? Zelf nam Debbaut deel aan de Vlaamse Wie is de mol? in 1999.

Achterflap
Een groep van tien kandidaten – waaronder één saboteur – maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen van De Mol. Allen hebben ze slechts één doel voor ogen: de bedrieger onder hen ontmaskeren. Een prachtige locatie en spannende opdrachten: het avontuur lonkt!

Maar vlak na de aftrap van de opnames verdwijnt Mary-Ann, één van de kandidaten, spoorloos. Het productieteam tast in het duister, dit hadden ze niet gepland. Is er een verrader op de set of speelt de mol dubbelspel?

Mijn mening
Het boek begint met een uitermate goed passend stukje uit Jezus Sirach 12, 16-18.

Een vijand smeert je honing om de mond, maar in zijn hart graaft hij een valkuil voor je. Een vijand huilt tranen met tuiten, maar als hij de kans krijgt, drinkt hij je bloed. Als onheil op je weg komt, staat hij naast je en doet of hij je helpt, maar hij laat je struikelen. Dan schudt hij meewarig zijn hoofd en wrijft zich in de handen, roddelt over je en toont zijn ware gezicht.

Nou toepasselijker dan dit wordt het niet hoor.

Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze Vlaamse auteur, maar ik moet zeggen, helemaal geen vervelende. Zelf heb ik Wie is de mol? nooit echt gevolgd, op een sporadische aflevering na. Ik ging dus totaal blanco in deze thriller. Ik moet zeggen dat ik erg verrast werd. Ondanks dat eigenlijk alle personages vrij vlak zijn, vond ik het een meer dan prima boek. Ik denk ook dat het in dit geval belangrijk is om niet te diep in te gaan op de personages, aangezien je als lezer ook mee gaat puzzelen wie de mol in dit verhaal is. Op deze manier kun je de verdenking ook makkelijk verleggen en meer vragen oproepen.

Het verhaal an sich zat prima in elkaar. Voor een echte Molloot zitten er misschien dingen in die niet kunnen of niet kloppen, maar voor een niet-Molloot, helemaal prima! Een heel leuk en zeer geschikt onderwerp om een thriller over te schrijven, want wat kan er allemaal niet gebeuren tijdens zo’n programma! De spanningsopbouw was voldoende, hier had misschien nog iets meer in gezeten wanneer de mol nog langer onbekend zou zijn gebleven. Maar aan de andere kant, wanneer je aan het eind denkt te weten hoe het zit en waarom, word je alsnog even voor de gek gehouden. Leuk gedaan, die had ik niet zien aankomen.

Debbaut wisselt korte en wat langere hoofdstukken regelmatig af, waardoor de vaart er goed in zit. Na elk hoofdstuk vond ik dat ik er best nog een kon lezen. Een eenvoudige en vlotte pen zorgt ervoor dat het verhaal heerlijk leest en je doet verlangen naar meer. Ik vond het dan ook jammer dat het boek uit was.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 3,5

Hiermee komt mijn eindoordeel voor De Mol van Bart Debbaut op een krappe 4 sterren. Ik ben wel enorm benieuwd naar zijn andere thrillers nu en ben dan ook zeker van plan om deze (ooit als ik tijd heb ?) op te gaan pakken.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)