Titel: De zaak tegen Alex Cross
Auteur: James Patterson
Serie: Alex Cross #25
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noë
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Amanda

Cover
Een echte Patterson-cover. Naam en titel groot in beeld en zoals op bijna elk boek een vrouw. Dit keer een half naakte vrouw met haar rug naar de camera. Heel herkenbaar met andere boeken en series van hem. Ik kan het plaatje niet direct associëren met het boek zelf. Wel frisse kleuren gebruikt. Van mij mogen de naam en titel wel iets minder aanwezig zijn.

Auteur
Van James Patterson zijn al vele boeken verschenen. Hij is onder andere bekend van de series rondom Alex Cross en The Women’s murder club. Daarnaast schrijft hij veel standalones, vaak samen met andere auteurs, waaronder David Ellis, Michael Ledwige en Maxine Paetro. Patterson debuteerde in 1976. Tegenwoordig mag hij zich bij de bestverkopende auteurs ter wereld scharen. Ook is een aantal van de boeken van Patterson verfilmd, dit betreft boeken uit de Alex Cross-serie. Eén van de bekendste verfilmingen is die van Meisjes plagen (Kiss the Girls) in 1995 met Morgan Freeman als Alex Cross. De zaak tegen Alex Cross is het 25ste deel uit de serie rondom Cross (deel 23 en 24 zijn (nog) niet vertaald).

Achterflap
Alex Cross stond nog nooit aan de verkeerde kant van de wet. Maar nu hij beschuldigd is van het neerschieten van de handlangers van zijn aartsvijand Soneji, wordt hij als voorbeeld gesteld voor alle schietgrage agenten. Cross weet dat het zelfverdediging was, maar zal de jury hem in het gelijk stellen?
Terwijl Cross vecht voor zijn vrijheid, laat zijn voormalige partner John Sampson hem een video zien die aanwijzingen bevat rond de vermissing van een aantal jonge meisjes. Ondanks zijn schorsing gaat Cross toch op onderzoek uit en hij belandt in de donkerste hoeken van het internet, waar moord slechts een vorm van ontspanning is.

Ik denk niet dat iemand ooit aan uw geloof zal twijfelen, vader. En ik geloof niet dat dit het kiezen uit twee kwaden is. Het is eerder de som van twee zegeningen.

Mijn mening
Als groot fan van Patterson moet ik bekennen dat ik de Alex Cross-serie nog niet gelezen heb. Ik heb toevallig vorig jaar het voorgaande deel van dit boek, Over de grens, gelezen, maar de rest staat nog in de planning om ooit gelezen te worden. Ondanks dat ik het grootste deel van de serie nog niet gelezen heb, kom je makkelijk in het verhaal. Af en toe wordt er verwezen naar gebeurtenissen die eerder in de serie hebben gespeeld, maar dit is niet heel vaak. Wanneer dit wel zo is, wordt er voldoende uitleg gegeven om wel mee te kunnen in dit boek. Dus ik heb het idee dat je de delen ook best los kunt lezen (al mis je dan wel wat in de ontwikkelingen van de karakters uiteraard).

Mijn verhaal over blondines is als alle verhalen over blondines. Ze gaan altijd over het prinsessencomplex dat hun hele leven beheerst.

Persoonlijk vind ik de schrijfstijl van Patterson heerlijk. Niet te moeilijk, een goede afwisseling tussen korte en wat langere hoofdstukken en prima wisseling tussen personages. Ook is de opbouw van de spanningsboog prima uitgewerkt. Al zou er op sommige punten wel net even een beetje extra gegeven mogen worden. Maar de verhalen vervelen nooit. Daarnaast zorgen de actiescènes dat je wordt meegesleurd in het verhaal en je op sommige momenten op het puntje van je stoel zit.

Er zijn dingen in het leven die je maar één keer gegeven worden, en soms ontglippen ze je dan toch nog.

Het personage van Alex Cross is goed opgebouwd en uitgewerkt. Tijdens het lezen van het boek zie je hem en zijn familie met gemak voor je. De menselijke problemen die hij en zijn gezin hebben, zorgen ervoor dat je je makkelijk kunt inleven in hun gezinssituatie en problemen die ze ondervinden. Zeker nu Alex terecht moet staan voor moord en politiegeweld. Want kan een gezin zo’n zwaar en emotioneel onderzoek wel aan?

Ik ben hier tot ik er niet meer ben, dacht Gretchen. Het is alsof ik mezelf al niet meer ben. Hoe erg zal de laatste stap zijn?

Ondanks dat Alex op non-actief is gezet probeert hij zijn vriend en voormalig partner, John Sampson, te helpen bij een zaak waarbij meerdere blondines worden vermist. Wanneer er een meisje van de school van Alex’ jongste zoon Ali wordt vermist, komt het verhaal ineens wel heel dichtbij. Zeker wanneer één van de ontvoerders om de een of andere reden Alex heeft uitgekozen als tegenstander, en hem betrekt door zich voor te doen als de vader van één van de vermiste meiden. Cross zou Cross niet zijn als hij dit niet tot op de bodem zou gaan uitzoeken. Maar tegen welke prijs?

De zaak tegen Alex Cross is een spannend en vlotte actiethriller die ervoor zorgt dat je meermaals verbaast en vol ongeloof bedenkt wat een zieke geesten er rondlopen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

De zaak tegen Alex Cross krijgt van mij 4 mooie sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)