Titel: Wat je niet weetWat je niet weet
Auteur: Karen Cleveland
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Edzard Krol
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 334
Recensie: Amanda

Cover
Een leuke en kleurrijke cover, allemaal polaroidfoto’s met een vage silhouet van een persoon of een flard van de omgeving. Ook de titel is verdeeld over de polaroids. De tekst Volmaakte echtgenoot. Ideale vader. Briljante leugenaar? maakt mij erg nieuwsgierig. Maar wat ik nog gaver vind is de zijkant van het boek (ik heb een vooruitleesexemplaar)! Als je ze zo ziet, zie je alleen iets zwarte vormen die lijken op letters, maar zodra je dan het boek een klein beetje buigt, komt er beide kanten op een tekst te staan, een verborgen boodschap (heel toepasselijk), die je nog nieuwsgieriger maakt. Heel gaaf gedaan!

Auteur
Karen Cleveland studeerde aan de Trinity College Dublin waar ze haar master haalde. Daarnaast heeft ze ook aan Harvard University gestudeerd. Ze heeft gewerkt als CIA analist. Wat je niet weet is haar debuutthriller.

Achterflap
Vivian Miller is een toegewijde CIA-analist. Het is haar taak de identiteit te onthullen van zogeheten Russische ‘slapers’: spionnen op Amerikaanse bodem die een ogenschijnlijk doodnormaal leven leiden als Amerikaans staatsburger.
Nadat ze weet in te breken in de computer van een hooggeplaatste Russische spion, stuit Vivian op een vertrouwelijk dossier dat de namen bevat van verschillende Russische spionnen. Een paar muisklikken later is alles dat belangrijk voor haar is – haar baan, haar echtgenoot en zelfs haar vier kinderen – in ernstig gevaar.
Vivian heeft een eed gezworen dat ze haar land zal beschermen tegen alle vijanden, nationaal en internationaal. Maar nu staat ze voor een onmenselijke keuze. Ze wordt verscheurd tussen loyaliteit en verraad, liefde en wantrouwen. Wie kan ze nog vertrouwen?

Verliefdheid begint met zelfbedrog en eindigt ermee dat je een ander bedriegt. Dat noemt men een romance. – Oscar Wilde

Mijn mening
Door de achterflap en de bijzondere zijkant van het boek, was ik erg nieuwsgierig geworden naar het verhaal an sich. Ik ben dan ook vol verwachting begonnen in het boek. De proloog is meteen al veelbelovend, dit schept hoge verwachtingen. Daarna heeft het verhaal voor mijn gevoel even nodig om weer een beetje op gang te komen. Het kabbelt wat voort, waarna het na een poosje weer meer vaart krijgt als Vivian onder steeds grotere druk komt te staan.

Ik wil weten of je helemaal eerlijk tegen me bent. Of ik je voor de volle honderd procent kan vertrouwen. Of we echt aan dezelfde kant staan.

Wat betreft de personages wordt alleen Vivian echt goed uitgelicht, het verhaal wordt vanuit haar standpunt beschreven waardoor de overige personages, zoals Matt, redelijk eendimensionaal blijven. Ik geloof wel dat dit ook een groot deel de bedoeling is, aangezien het gaat om Vivian en Matt en de problemen die ze moeten aanpakken. Toch had ik het ook leuk gevonden om af en toe een klein kijkje in de gedachten van Matt te kunnen werpen.

‘Soms’, zegt ze aarzelend, ‘denken we dat we degenen van wie we het meeste houden juist beschermen door de waarheid van ze weg te houden.’

De plot vond ik persoonlijk vrij origineel, (ik lees niet zo vaak spionagethrillers, dat scheelt misschien ook ?) al had ik het idee dat het wel redelijk voorspelbaar was. Tijdens het lezen werd ik niet vaak echt op het verkeerde been gezet, dit kwam eigenlijk pas tegen het einde (zo op driekwart). Daar wist Cleveland mij wel even goed te verassen, meermaals zelfs. Het boek leest wel enorm vlot, Cleveland heeft een fijne en eenvoudige schrijfstijl, de werkwijze van de CIA wordt vrij eenvoudig uitgelegd. Hieraan merk je wel dat ze ervaring heeft binnen deze sector. Ik heb het boek ook in een dag uitgelezen, ik vloog door het verhaal.

Wat je niet weet is een zeer vlotte spionagethriller, soms iets voorspelbaar, maar met zo’n vaart geschreven dat je eigenlijk niet kunt stoppen. Aan het einde van het boek word je uiteindelijk toch nog even verrast en blijk je toch op het verkeerde been te zijn gezet!

Spanning: 3,5
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Daarmee kom ik voor Wat je niet weet uit op een 4-, 3,5 ster is eigenlijk net te weinig en 4 is net iets teveel. Maar een hele mooie score voor het debuut van Karen Cleveland!

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)