Titel: De MolDe Mol
Auteur: Bart Debbaut
Genre: Thriller
Uitgeverij: Lannoo
Publicatiedatum: maart 2018
Aantal bladzijdes: 286
Recensie: Leontine

Cover
Als echte “Wie is de Mol?” fan valt deze cover natuurlijk direct op! Al is “ons” logo uiteraard groen. Je weet direct wat je een beetje kunt verwachten in dit boek.

Auteur
Zaakvoerder. Schrijver. Pianist. Amateurkok. Wielertoerist. Vader; Echtgenoot. Dat is Bart Debbaut in een notendop.

Achterflap
Een groep van tien kandidaten – waaronder één saboteur – maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen van De Mol. Allen hebben ze slechts één doel voor ogen: de bedrieger onder hen ontmaskeren. Een prachtige locatie en spannende opdrachten: het avontuur lonkt!
Maar vlak na de aftrap van de opnames verdwijnt Mary-Ann, één van de kandidaten, spoorloos. Het productieteam tast in het duister, dit hadden ze niet gepland. Is er een verrader op de set of speelt de mol dubbelspel?

Mijn mening
Al jaren kijk ik met veel plezier naar Wie is de Mol? op de Nederlandse televisie. En elk jaar verbaas ik mij weer over alle acties waarmee de Mol weg lijkt te komen. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen dit boek voorbijkwam. Wie is de Mol? in boekvorm, beter wordt het niet!

Zoals altijd begint het met tien kandidaten, maar al snel is er eentje verdwenen. Wat is er gebeurd met Mary-Ann? Ook de redactie zit met de handen in het haar. Speelt de Mol een eigen spelletje? Of is er meer aan de hand?

Bart Debbaut vertelt een bekend verhaal. Tien kandidaten spelen spellen om geld te verdienen. De Mol echter, probeert de spellen te saboteren. Het is aan de kandidaten om de Mol te ontmaskeren.

Door de vlotte schrijfstijl leest het boek gemakkelijk weg. De hoofdstukken zijn aan de korte kant, Debbaut speelt daar een beetje mee. Als lezer ga je direct alle kandidaten langs, wie zou het kunnen zijn? De personages blijven allemaal redelijk vlak, je leert er maar enkele kennen, waardoor het verschil tussen belangrijk en onbelangrijk snel duidelijk wordt.

De Mol is niet het boek dat ik verwachtte. Een zoektocht naar de Mol, met spellen die in mijn hoofd gespeeld werden en waarbij ik zelf de puzzelstukjes in elkaar zou leggen, dat is wat ik verwachtte. Maar dat gebeurde niet. Ik miste de spanning die ik heb als ik de serie op tv kijk. De ontknoping was voor mij overigens wel een verrassende, ik zat in een hele andere richting te denken. En dat is niet anders dan bij de serie op tv ?.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Ik geef De Mol een ruime 3 sterren. Bart Debbaut heeft de verwachtingen in mijn geval niet helemaal waargemaakt.

Leontine

One Comment to: De Mol – Bart Debbaut

  1. Peter van Bavel

    april 18th, 2018

    Fijn dat ik jouw recensie heb gelezen. Mijn verwachtingen waren identiek aan die van jou. Sla even over, denk ik en wacht op de volgende serie.

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)