Auteur en schrijfcoach Joyce Spijker (34) startte vorig jaar samen met een groep medeschrijvers en redacteuren een nieuwe manier van schrijfcoaching: de writers:community. Wij vroegen haar hoe ze zelf aan het schrijven is geraakt (zonder community destijds), naar het ontstaan van dit initiatief, de samenwerking met andere auteurs en met uitgeverij Ambo|Anthos en Sweek.

Laten we met de deur in huis vallen: waarom moest writers:community er komen?
Joyce: ‘Heel simpel: omdat het er niet was toen ik het nodig had. Toen ik op zoek ging naar een goede schrijfopleiding (ik had wel Nederlands gestudeerd, maar zelf een boek schrijven is toch een vak apart) was het heel lastig om die te vinden. Vijf jaar geleden was het aanbod schraler dan nu en vanuit Limburg en in het bezit van een fulltime baan was het heel lastig om iets te vinden dat hierbij aansloot. Uiteindelijk ben ik uitgeweken naar een opleiding in België, dat had meerdere voordelen: lessen waren eens per maand in plaats van eens per week, het niveau was hoog en de Vlamingen subsidiëren cultuuronderwijs waardoor het veel goedkoper was dan een opleiding in Nederland. Toch was het verre van ideaal: ik zat 4 uur in de auto per keer, was vaak op zaterdag de hele dag weg en op de dagen dat ik thuis zat, werkte ik nog alleen. Toen is het zaadje al geplant: dit moet anders kunnen. Ik bedacht een opzet die 100% uitging van de beginnende schrijver. De ideale schrijfomgeving was: niet duur, zonder reistijd te bereiken, 24/7 beschikbaar zodat je kunt werken wanneer jij dat wilt, kwalitatief heel sterk en je moest kunnen beginnen op het moment dat jij dat wenst. Dit idee heb ik vorig jaar besproken met een aantal andere schrijvers en die herkenden zich daar volledig in. Toen wist ik: als het er niet is, dan moeten wij het gewoon gaan maken! We zijn anders, omdat we alle aspecten van het schrijven en daarom heen benaderen en er 24/7 zijn. We supporten goed schrijfonderwijs en concurreren niet met wat er is, we vullen juist aan met als doel om die schrijver zo goed mogelijk te ondersteunen in de reis van droom naar uitvoering.’

writers:community is meer dan inhoud, vanwaar die keuze?
Joyce: ‘Mijn proces van idee naar debuut duurde maar anderhalf jaar. Ik schreef me in bij de opleiding in België in april en mocht in oktober starten. Die maanden daartussen moest ik ‘wachten’. Om dat te overbruggen en mijn eigen perfectionisme een beetje te temmen, begon ik met bloggen. Zo ontwikkelde ik schrijfritme en de durf om ook te publiceren. Dit bloggen bleef ik doen en zo kwam een literair agent me op het spoor via Twitter. Toen mijn manuscript af was, heb ik het hem gestuurd, het op zijn advies nog herschreven en vervolgens stuurden we het een paar maanden later op naar uitgevers. Binnen no time mocht ik op gesprek komen bij meerdere uitgevers en had ik een contract voor niet één, maar voor twee boeken. Toen ik gedebuteerd was, merkte ik dat andere schrijvers een veel langere weg hadden afgelegd en ook dat het ‘dan pas begint’. In die jaren heb ik veel geleerd over hoe het werkt met uitgevers, boekhandelaren, media etc. Ook elementen als planning, marketing en branding zijn niet voor alle auteurs even makkelijk, maar worden wel steeds belangrijker als je succesvol wilt worden. Een schrijver van nu is ook een (een beetje) ondernemer. Daarom vinden we het belangrijk om ook die elementen een plek te geven in de community. Het doel is om samen jouw doel (wat dat ook is) te bereiken en daar is meer voor nodig dan een goed manuscript. Daarom gaan we verder dan inhoud alleen.’

Je doet writers:ccommunity niet alleen. Hoe is het om samen te werken met andere auteurs?
Joyce: ‘Dat is ontzettend leuk! Hoeveel je ook weet, een ander heeft altijd ervaringen en kennis paraat die jij nog ontbeert, dus we leren veel van elkaar en vullen elkaar aan. Zo worden we ook zelf sterker en bieden we samen een product dat groter is dan onszelf. Het is ook leuk om samen aan de slag te gaan. Die ‘bonding’ die onze members voelen, voelen we zelf onderling ook. Schrijven is een eenzaam bestaan en het is fijn om je twijfels te delen met mensen die het gevoel kennen dat jij ervaart of die je kunnen helpen met een probleem. Ik merk dat zelf ook. Het is fijn om ‘cheerleaders’ om je heen te hebben als het even niet lukt, om een idee te pitchen bij een andere auteur voor je het aan je uitgever laat zien of om Instagramtips te vragen aan een contributor die daar veel meer vanaf weet. Juist omdat we verschillende genres schrijven, bij verschillende uitgeverijen publiceren (of het zelf doen), ervaringen hebben met films, vertalingen, contracten, maar ook met lezers, vullen we elkaar onwijs goed aan. Iedereen werkt voor zichzelf, maar via writers:community zijn we nooit alleen.’

 Jullie samenwerkingen gaan verder dan de community alleen. Zo hebben jullie ook een partnership met uitgeverij Ambo|Anthos en het platform Sweek, hoe zit dat?
‘Samen is het leuker en bereik je meer, die overtuiging hebben we heel sterk. Daarom sponsoren we ook regelmatig schrijfwedstrijden. Daarnaast hebben we inderdaad ook twee langdurige samenwerkingen met Sweek en uitgeverij Ambo|Anthos. Deze samenwerkingen staan in het teken van kennisuitwisseling. Bij Sweek publiceren we wekelijks een schrijfopdracht met informatie over een bepaald schrijfonderwerp en geven we feedback, met Ambo|Anthos doen we aan talentscouting en –opleiding waardoor de weg naar een gepubliceerd werk korter wordt en de kwaliteit groeit. Op die manier bieden wij onze members echt iets extra’s: we krijgen inside informatie over wat uitgevers op dit moment echt belangrijk vinden, bieden – mits de match er is – mogelijkheden om slushpiles te vermijden en we mogen in de keuken kijken van plekken waar niet-members niet komen.

Deze samenwerking is dus kwalitatief, maar het werkt natuurlijk ook als een manier van marketing. Een advertentie plaatsen biedt een mogelijke klant (de schrijvers) geen waarde, feedback op zijn eigen werk (in ruil voor diezelfde naamsbekendheid via een platform als Sweek) wel. Zo profiteert de beginnende schrijver altijd en investeren we in kwaliteit. Ik vind het ook tof dat deze organisaties meteen ‘ja’ zeiden op het idee. Dat laat zien dat er wat gebeurt in de boekenbranche. Het bruist, er komen nieuwe initiatieven en men is bereid te experimenteren. Die verandering is mooi om te zien en fantastisch om aan mee te werken en te stimuleren.’

Wil je ook member worden of meer informatie? Kijk dan op www.writerscommunity.nl

De writers:community is helaas per september 2018 opgeheven.

2 Comments to: Interview: writers:community, dé 24/7 hulplijn voor schrijvers

 1. Mariëlle

  december 14th, 2018

  Als ik op de link klik dan kom ik op een pagina terecht van een vrouw die zichzelf promoot. Geen community helaas.

  Beantwoorden
  • Alexander Roessen

   december 14th, 2018

   Hoi Mariëlle, dank voor je reactie. Dat klopt inderdaad. De writers:community is opgeheven sinds september 2018. Joyce Spijker was de oprichter en beheerder van writers:community. We zullen de link aanpassen.

   Beantwoorden

Leave a Reply

 • (not be published)