Titel: Ik ken je nogIk ken je nog
Auteur: Alice Fokkelman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Publicatiedatum: april 2018
Aantal bladzijdes: 237
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Alice Fokkelman (1966) volgde een lerarenopleiding Nederlands en Engels. Ze begon in 2003 met het schrijven van korte verhalen, waarvan vele werden gepubliceerd en met lovende recensies werden bekroond. Alice werkt als Corporate Communicatie Manager. Ik ken je nog is haar debuut.

Achterflap:
Manon heeft nooit iemand verteld over de jongen die haar jeugd gruwelijk verpestte. Maar nu lijkt het verleden haar in te halen… Vanaf de dag dat haar beste vriendin verhuist en de nieuwe buren hun intrek nemen, verandert het leven van Manon onomkeerbaar.
Terwijl haar man aanpapt met de nieuwe buurvrouw, zinkt Manon dieper en dieper weg. Schuilt in buurman Wessel nog steeds de manipulator van vroeger of wordt ze geterroriseerd door waanbeelden in haar hoofd?

Mijn mening:
Ik ken je nog is een verhaal wat voor iedereen herkenbaar zal zijn. Je bent gepest, hebt gepest of hebt meegemaakt dat anderen gepest werden. Dit boek zal bij veel lezers een zere, tere plek raken die ze zelf verstopt hebben of waarvan ze nog altijd de gevolgen dragen. Gepest zijn maakt je tot wie je bent. Dit geldt ook voor Manon, ze heeft inmiddels een huisje, boompje, beestje situatie om zich heen gecreëerd waarin ze zich veilig voelt. Dit valt compleet in duigen wanneer Wessel tegenover komt wonen. Alles lijkt als een kaartenhuis in elkaar te storten als haar verleden weer naar boven komt.
Vooral de twijfels van Manon over haar eigen gevoelens en belevingen zijn door Alice zeer realistisch en invoelbaar beschreven. Hoe machteloos ben je als de mensen waar je ontzettend veel van houdt je niet serieus nemen en alles wat je hun in vertrouwen vertelt bagatelliseren? De beleving van gebeurtenissen en hoe gedachten soms een eigen leven gaan leiden, zetten je als lezer aan het denken.

Een slachtoffer van pesten is als een vel papier dat wordt verkreukeld en weer wordt recht gestreken. De persoon wordt nooit meer zoals hij was, de kreukels zijn voor altijd.

Manon gaat terecht twijfelen aan zichzelf en probeert elke situatie te relativeren.

Ik ken je nog is een thriller waarbij pesten het hoofdonderwerp is maar waarin veel aandacht is besteed aan de onderliggende oorzaken van pesten.
Zelfs volwassenen zijn niet vies van pesten wanneer ze daar zelf beter van denken te worden. Het is een uiting van onzekerheid, onmacht of onverwerkte trauma’s. Het gebeurt ook vaak dat rollen van pesters en gepest worden omgedraaid.
De plot is heftig te noemen, een einde met een dubbele betekenis. Hier wijd ik verder niet over uit en raad ik je aan het boek vooral zelf te lezen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
Plot: 4
Spanning: 4

Ik ken je nog is een thriller waarbij het gaat om de psyche van de mens. Het krijgt van mij dik verdiend 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)